Ciężka klapa bagażnika

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
bleemek

Ciężka klapa bagażnika

#1 Post autor: bleemek »

Witam,

Od 2 tygodni jestem właścicielem Zafiry B rocznik 2007, silnik 1.9CTDI. Miałem to szczęście, że kupowałem auto od znajomego. Licznik 157 000. Przesiadka była z Fiata Panda, ze względu na powiększenie rodziny - zauważyłem ,że podobny scenariusz przewija się na tym forum niejednokrotnie. ;)
Dowiedziałem się z tego forum już wielu ciekawych informacji. Zaspokoiłem swoją wiedze w zakresie filtra DFP, zaworu EGR i staram się być przygotowany na awarie w moim 8-letnim aucie.

Pierwszą rzeczą jaką zauważyłem w kupionym aucie jest ciężko zamykająca się klapa bagażnika. Sam przycisk chodzi bardzo dobrze. Klapa rozwiera się do kąta 90 stopni prawidłowo następnie robi mały skok i rozwiera się do kąta rozwartego (120 stopni?).
Przy zamykaniu jest jednak problem, bo trzeba się trochę posiłować, najpierw obniżyć klapę do kolan, a później dopchnąć za tablicę rejestracyjną do zamknięcia.

Klapa nie ukrywajmy jest bardzo duża, ale porównałem ostatnio zamykanie z Renault Scenic rocznik 2000 i we francuzie zamykać klapę można bardzo delikatnie.

Psikałem w zawiasy WD40, ale nic to nie dało.

Słabo też działają zawiasy drzwi kierowcy i pasażerów, ale czytałem, że to stały problem Opla - po prostu słaby element auta.

Czy Wy też zauważyliście ten problem? Czy winą mogą być zużyte teleskopy?

Pozdrawiam,
Właściciel Zafira B od tygodnia :-)

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

Odepnij teleskopy i zobacz jak sama klapa chodzi :>
jak lekko to wina teleskopów ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#3 Post autor: Czesław »

" Czy winą mogą być zużyte teleskopy? "

Nie zużyte teleskopy nie podniosły by klapy bagażnika ,bardziej prawdopodobne jest że ktoś założył nie orginalne tz. dużo silniejsze i dlatego ciężko jest zamknąć klape :/
czesiek_ze

bleemek

#4 Post autor: bleemek »

Teleskopy powinny być oryginalne.
Nie mam teraz latarki żeby sprawdzić. Jest jakaś możliwość regulacji w teleskopach?

Spróbuje odpiąć teleskopy i sprawdzę też działanie samej klapy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#5 Post autor: Wojti »

Uważaj klapa jest ciężka :lol: Przy wymianie teleskopów na nowe również ciężko się zamyka klapę
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#6 Post autor: Zdenek2007 »

Ewidentny problem teleskopów bo jeśli łapało by zawiasy to klapa nie podnosiła by się. Nowe teleskopy faktycznie dają dość duży opór, ale w momencie domykania się klapy odpuszczają i idą lekko a tu kolega pisze że samo domknięcie jest jeszcze trudniejsze.

bleemek

#7 Post autor: bleemek »

No i problem rozwiązany.

Poprzedni właściciel auta zamontował sobie zamienniki zawiasów teleskopowych. Sprawdziłem inną Zafirę z orginalnymi teleskopami GM i jest znacząca różnica. Powiedziałbym, że klapa zamyka się 50% łatwiej niż moja z zamiennikami.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”