Nie działają spryskiwacze szyb

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

Nie działają spryskiwacze szyb

#1 Post autor: PiotrWie »

Szukałem odpowiedniego tematu ale nie znalazłem - proszę o podpowiedź co można sprawdzić w sposób prosty gdy nie działają oba spryskiwacze szyb. Przy próbie spryskania szyby nie słychać pracy silniczka - więc myślę że nie wchodzi w grę zatkanie paprochem. Bezpiecznik w komorze silnika sprawdziłem. Nie chcę przeprowadzać jakiejś większej diagnostyki - samochód jest na gwarancji, więc pojadę do ASO, nie chciałbym tylko żeby okazał się to drobiazg do zrobienia bez problemu samodzielnie.
PiotrWie

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

PiotrWie pisze:Przy próbie spryskania szyby nie słychać pracy silniczka
To pewnie silniczek ;) - jak masz gwarancję to śmiało jedź ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

l3cho
Przeglądacz
Imię: Marcin
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
#3 Post autor: l3cho »

Witam
Jestem nowym posiadaczem Zafirki B i w związku z tym pytanie:
Czy normalne jest w tym samochodzie działanie spryskiwaczy tak jak u mnie:
Po włączeniu manetki na przednią szybę mija około 4-5 sekund zanim W dyszach pojawi się plyn? Jeszcze dłużej to trwa na tylnią szybę. Nie powinno być tak że płyn pojawia się odrazu po pociągnięciu manetki? Dodatkowo ciśnienie w spryskiwaczach jedt według mnie bardzi słabe. Co może być tego przyczyną? Czy da się to jakos sprawdzić czy nie ma przecieku?

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#4 Post autor: Crazy »

Sprawdź czy nie masz nigdzie przerwanego przewodu spryskiwaczy
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

grzes
Bywalec
Model:

#5 Post autor: grzes »

l3cho pisze:Po włączeniu manetki na przednią szybę mija około 4-5 sekund zanim W dyszach pojawi się plyn?
U mnie płyn jest na szybie zanim ruszą wycieraczki i nie ma problemu by doleciał tam gdzie powinien. Z tyłu nie zwróciłem uwagi na czas reakcji, płyn spływa obficie po szybie.
l3cho pisze:Co może być tego przyczyną?
Przytkany lub nie do końca szczelny układ, słaba pompka.
Pewno najlepiej będzie jak wypowie się ktoś kto przerabiał to w zafirze.
Puki co podzielę się doświadczeniem z mojego starego auta.
Nie wiem jakie płyny wymieszałem ale wytrąciło się z tego coś w postaci mydła i stopniowo zatykało sitka pompki spryskiwacza. Objaw był taki, coraz słabiej leciał płyn na szybę.
Ja to rozbierałem i czyściłem ale okazało się, że ciepła woda bardzo ładnie rozpuszczała osad.
Drugi przypadek to uszkodzony zawór zwrotny. Długo schodziło zanim płyn się pojawił ale ciśnienie było ok.
l3cho pisze: Czy da się to jakos sprawdzić czy nie ma przecieku?
Może delikatnie przytkać dyszę i obserwować czy się nie leje w miejscach w których wody być nie powinno?
To takie moje sugestie które można sprawdzić bezinwazyjnie.

Skasowany użytkownik 6483

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Miałem podobny problem u siebie , wymiana pompki w zbiorniczku pomogła. Moja pompowała na pół gwizdka , menda jedna :lol: . Kupiłem drugą , założyłem i zero problemów :piwo:

l3cho
Przeglądacz
#7 Post autor: l3cho »

Jaką pompkę kupiłeś? czy da się to samemu wymienić? miałem problem z wyciągnięciem pojenmnika

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja kupiłem używaną pompkę od opla oczywiście :lol: . A co do wymiany , musisz zdjąć tą lewą zaslepkę halogeniu bo nie dostaniesz sie do pompki. Wtedy ja zobaczysz. Nie musisz wyjmowac zbiorniczka , wystarczy pomajstrować paluszkami , wymacać pompkę i po krzyku. Ważne , oryginalna pompka jest przymocowana do zbiorniczka opaską samozaciskową. Musisz ją odciąć . Przewody da sie wypiąć bez większego problemu jak i kostkę zasilającą. Cała operacja nie powinna Ci zająć więcej czasu niż godzinkę (w tym 0,5 godz na leżenie obok Zoski i podziwianie jej od dołu :lol: ).

l3cho
Przeglądacz
#9 Post autor: l3cho »

Hmm, ja kombinowałem i ściągnąłem grill :D odkręciłem dwie śrubki od zbiorniczka i próbowałem go wyciągnąć, ale nie dało rady. Więc spróbuje tak jak piszesz, tylko że ja mam halogeny... więc nie wiem co w tym przypadku.

l3cho
Przeglądacz
#10 Post autor: l3cho »

Udało się! problemem był zapchany filtr w pompce spryskiwacza! był zapchany jakąś dziwną białą mazią, bo wyczyszczeniu pompka działa jak nowa.
Dostałem się do niej od dołu, najpierw odkręciłem gril na 2 śrubach i 6 zatrzaskach, następnie odkręciłem 2 śruby trzymające zbiornik, następnie podnośnik pod auto i od spodu odpiołem wtyczkę oraz dwa wężyki. Po tych zabiegach zbiornik wraz z pompką dało się bez problemu wyciągnąć od dołu.
Pozdrawiam.

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

O jakim filtrze w pompce piszesz? Ja wymieniałem pompke ale tam żadnego filtru nie było. Gdzie Ty to miałeś , ten filtr , tak dokładniej :) .

grzes
Bywalec
Model:

#12 Post autor: grzes »

l3cho pisze: jakąś dziwną białą mazią

:ok:
No właśnie, o tym pisałem wcześniej. Prawdopodobnie od mieszania wynalazków. Chociaż ja w sumie lałem ten sam płyn. Ale raz do tego wlałem wody z małą domieszką mydła w płynie. I pewnie wtedy się wytrącił osad. ;)
Ostatnio zmieniony 02 cze 2016, 19:35 przez grzes, łącznie zmieniany 1 raz.

l3cho
Przeglądacz
#13 Post autor: l3cho »

jarecki69 pisze:O jakim filtrze w pompce piszesz? Ja wymieniałem pompke ale tam żadnego filtru nie było. Gdzie Ty to miałeś , ten filtr , tak dokładniej :) .
To było bardziej sitko niż filtr:) po wyciągnięciu pompki w miejscu gdzie rurka pompki wchodzi do zbiornika jest nałożone właśnie te małe siteczko, które miałem zabrudzone.
Dokładnie takie coś -> http://www.opel-e-sklep.pl/images/Zdjec ... 450578.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”