Kup wkład czyli lusterko wraz z tym plastykowym mocowaniem . Nie będziesz mieć problemu z montażem . Koszt niewielki bo ja kupowałem do ZA i chyba płaciłem ok 25 zł.aqua pisze:Jak w temacie tzn. samo szkło z klejem (taśmą) czy cały wkład i szkiełko płaskie czy sferyczne?
Lusterko - wymiana wkładu?
Ostatnio zmieniony 05 mar 2016, 20:05 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: costam
dzisiaj dopompowywałem lewe przednie koło i wstając trąciłem lusterko - leciutko (nie raz człowiek kręcąc się przy samochodzie przygrzmoci tak, że aż zaboli)... i słyszę, brzdęk! Lusterko (właściwie sama szybka) leży na ziemi w kawałkach Nieszczęśćia chodzą parami - opona do naparwy bo schodzi powietrze i przy okazji lusterko
myślałem, że kupuje się samo szkło i trzeba wkleić, ale widzę na allegro, że to jest wkład - szkło z plastikiem. Czyli będę musiał wydłubać plastik, który został i wsadzić nowe - ale jak to zrobić żeby tam nie uszkodzić mechanizmu itp. Lusterko mam niegrzane czyli jakieś tam podłączeni tego nie dotyczy...
myślałem, że kupuje się samo szkło i trzeba wkleić, ale widzę na allegro, że to jest wkład - szkło z plastikiem. Czyli będę musiał wydłubać plastik, który został i wsadzić nowe - ale jak to zrobić żeby tam nie uszkodzić mechanizmu itp. Lusterko mam niegrzane czyli jakieś tam podłączeni tego nie dotyczy...
Da się kupić samo szkło, najprościej zapytaj w sklepie z częściami do samochodów, cena jak na allegro, a nie ma ryzyka że pęknie w przesyłce, i będziesz je miał nawet szybciej.
Tylko są trzy rodzaje płaskie, sferyczne, i asferyczne, weź to ostanie (asferyczne) jest najdroższe (Ja zapłaciłem 25zł) ale ma największy kąt widzenia. Do szkła są przyklejone dwa paski taśmy dwustronnej, ja dla pewności posmarowałem jeszcze klejem błyskawicznym w dwóch miejscach, przykładasz na chwile do plastiku no i zrobione
No i taki temat już był na forum, zaraz jakiś moderator Cie opierdzieli
Tylko są trzy rodzaje płaskie, sferyczne, i asferyczne, weź to ostanie (asferyczne) jest najdroższe (Ja zapłaciłem 25zł) ale ma największy kąt widzenia. Do szkła są przyklejone dwa paski taśmy dwustronnej, ja dla pewności posmarowałem jeszcze klejem błyskawicznym w dwóch miejscach, przykładasz na chwile do plastiku no i zrobione
No i taki temat już był na forum, zaraz jakiś moderator Cie opierdzieli
-
- Mieszkaniec
- Imię: Robert
- Auto: Opel
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
- Mieszkaniec
- Imię: Robert
- Auto: Opel
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
W zeszłym roku odkleiło mi się lusterko od wkładu po stronie kierowcy, o tyle dobrze ze po przyklejeniu nie ma żadnej różnicy. Dzisiaj podczas mycia zauważyłem że prawe ledwo się trzyma - tym razem chyba będzie widoczny zacienienie.
Podrzućcie link do jakiegoś dobrego znamiennika.
Ewentualnie czy da się dostać nowy oryginał GM ?
Jak sprawdzić jakie szkło posiadam: zwykłe, sferyczne, asferyczne ?
Czy do Zafiry B tylko asferyczne wrzucali ?
Asferyczne są zawsze z kreską ?
Podrzućcie link do jakiegoś dobrego znamiennika.
Ewentualnie czy da się dostać nowy oryginał GM ?
Jak sprawdzić jakie szkło posiadam: zwykłe, sferyczne, asferyczne ?
Czy do Zafiry B tylko asferyczne wrzucali ?
Asferyczne są zawsze z kreską ?
Ostatnio zmieniony 09 maja 2016, 08:12 przez tOmki, łącznie zmieniany 2 razy.
ZB
ZC
ZC
-
- Mieszkaniec
- Model: B
- Oznaczenie silnika: costam
niezłe jaja, dwa tygodnie temu odkleiło mi się prawe, ale już nie wypadło tylko rano było w oprawce... obsunięte przykleiłem dziada na razie taśmą dwustronną, jak wypadnie na dobre to kupię jak wcześniej
tOmki - idź do NORMALNEGO sklepu motoryzacyjnego gdzie nie zdzierają i poproś o taki wkład... lusterko to lusterko, nie ma co się trudzić z szukaniem "dobrego" zamiennika, ważne żeby pasowało. A ORYGINAŁ??? Po co? Jak masz za dużo kasy i chcesz wyrzucać to podam Ci mój numer konta lepiej spożytkuję tę kasę niż GM
Jakie masz teraz szkiełko też nie ważne - weź asferyczne i już, ja miałem zwykłe, jak trzeba było kupićnowe to kupiłem takie, w którym więcej widać .
tOmki - idź do NORMALNEGO sklepu motoryzacyjnego gdzie nie zdzierają i poproś o taki wkład... lusterko to lusterko, nie ma co się trudzić z szukaniem "dobrego" zamiennika, ważne żeby pasowało. A ORYGINAŁ??? Po co? Jak masz za dużo kasy i chcesz wyrzucać to podam Ci mój numer konta lepiej spożytkuję tę kasę niż GM
Jakie masz teraz szkiełko też nie ważne - weź asferyczne i już, ja miałem zwykłe, jak trzeba było kupićnowe to kupiłem takie, w którym więcej widać .
Ostatnio zmieniony 10 maja 2016, 08:49 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam, jestem po wymianie lewego lusterka pęknięta obudowa czarna <posklejana>, niestety dawcą był anglik więc lusterko jest normalne ? na nasze to na prawą stronę . Po wymianie okazało się ,że lewe lusterko nie ma grzania już wiem co jest ,uszkodzona ścieżka przy styku.
Czy opłaca się naprawiać ścieżkę ? czy przełożyć palek grzewczy od dawcy, ale będzie trzeba to potem posklejać i tego się boje . czy kupić nowy ?
Czy opłaca się naprawiać ścieżkę ? czy przełożyć palek grzewczy od dawcy, ale będzie trzeba to potem posklejać i tego się boje . czy kupić nowy ?
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Podziękował
Mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie :
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=312802#312802
ostatnia odpowiedz jest z grudnia 2015 , czy spotkaliście się z tym u siebie lub u kogoś ?
Podziękował
Mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie :
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=312802#312802
ostatnia odpowiedz jest z grudnia 2015 , czy spotkaliście się z tym u siebie lub u kogoś ?
ceki70