Antena dachowa z podstawką

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#16 Post autor: Flora »

tmw pisze:Witam,

Po poprzednim właścicielu w spadku dostałem "przerwę w obwodzie anteny".

Okazało się, że wymienił (jak sądzę) ori antenę na taką z GPS i GSM bo miał pomontowane jakieś bajery z tego korzystające.

Oczywiście chciałbym przywrócić stan ori i w związku z tym kilka pytań - przekopałem forum i net ale nic konkretnego nie znalazłem a i raczej nikt nie miał powodów pytać o takie podstawowe rzeczy:

- jaka antena powinna być zamontowana mają w aucie UWB ? Tylko FM czy FM + GSM ?

- po demontażu listwy na tyle podsufitki, stojąc za autem, po prawej stronie widzę niebieskie złącze - wygląda jak ori. Aktualnie nic do niego nie mam podłączonego bo antena ma położone nowe kable z pominięciem ori.

W związku z tym pytanie:
- którędy w aucie przebiega ori kabel antenowy łączący antenę z radiem ? Próg lewy ? prawy ? środek ? którędy kabel schodzi z dachu

Co i jak zdemontować wiem więc zależy mi tylko na przebiegu kabla - jeśli ori jest na swoim miejscu to jedynie brakuje mi anteny z ori złączem i wszystko będzie śmigać :)

pzdr
Tomek
Do UWB dokładana była podstawa z anteną GSM, z której sygnał doprowadzony był jedynie do podstawki w tunelu środkowym. Od złącza w podsufitce wiązka idzie w prawo do słupka, a następnie w dół, do schowka przy prawej tylnej lampie. Nie wiem jak dokładnie prowadzona jest dalej, ale według schematów przewód antenowy telefonu już w bagażniku trafia do tunelu środkowego.

Jeżeli nie masz aktualnie anteny GSM to nie ma sensu na siłę takiej szukać, ponieważ nic ona nie wnosi.
Przerwa w obwodzie anteny zdecydowanie nie dotyczy sygnału GSM, ponieważ sygnał ten nie jest nigdzie podłączony, a tym bardziej monitorowany.
Nie masz przypadkiem nawigacji?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, 15:30 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

tmw
Debiutant
Model:

#17 Post autor: tmw »

Czyli moduł UWB jest montowany na podstawie z anteną i ten "zestaw" łączony jest kablem z podstawą "w podłokietniku" koło ręcznego - OK.

Okablowanie FM - faktycznie z tego co widziałem odchylając podsufitkę złącze kończące kabel jest po prawej stronie a sam kabel idący od tego złącza znika gdzieś w kierunku prawej lampy.

Aktualnie antena którą mam ma FM, GSM i GPS ale ma zdublowane okablowanie - łączenie tego z ori będzie bardziej skomplikowane niż wymiana anteny na ori.

Przerwa w obwodzie na 100% dotyczy FM - błąd w Opcomie a i radio prawie nie zbiera stacji.

Nawigacji nie mam - jest CD30

Żeby mieć 100% pewności to muszę wypiąć radio i zobaczyć czy jest ori kabel. Jeśli jest to brakuje mi tylko podstawy i anteny.

ps. Kolejny wątek i kolejny raz wielkie dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#18 Post autor: Flora »

tmw pisze:Czyli moduł UWB jest montowany na podstawie z anteną i ten "zestaw" łączony jest kablem z podstawą "w podłokietniku" koło ręcznego - OK.
Moduł UWA/UWB montowany jest za przełącznikiem świateł. Z modułu może wychodzić wiązka prowadząca do podstawy w tunelu środkowym, gdzie łączy się z kablem antenowym.
tmw pisze:Przerwa w obwodzie na 100% dotyczy FM - błąd w Opcomie a i radio prawie nie zbiera stacji.
Ciekawe, w DVD90 nie zgłasza problemów z anteną FM, a ciągle przy niej mieszam :D

tmw
Debiutant
Model:

#19 Post autor: tmw »

Błąd miałem na etapie gdy zabawki po poprzedniku były podłączone i radio normalnie zbierało sygnał - w układzie na kablach antenowych był jakiś rozdzielnik.

Po odłączeniu nie testowałem ale skoro radio nie gra to tym bardziej błąd powinien być.

ps. może ta antena, którą mam nie ma wzmacniacza czy cos ...

BTW. koniecznie szukać anteny z ZB czy coś innego też przypasuje ? - jakaś niska a la rekin bardziej by mi pasowała w miejsce tego kikuta.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#20 Post autor: Flora »

Jeżeli podoba Ci się rekin to zerknij na anteny z Astry J. Jedyny problem to brak anteny FM, która w astrze montowana jest osobno :D

Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, 14:05 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

tmw
Debiutant
Model:

#21 Post autor: tmw »

Powiem Tobie, ze mam jakąś antenę przyklejoną do szyby więc taka zaślepka może zdałaby egzamin. Muszę to rozkminić na spokojnie tylko problem z czasem ...

tmw
Debiutant
Model:

#22 Post autor: tmw »

Sprawdzilem w aso po vinie - musze miec antene z wieksza podstawa do radia i telefonu bez gpsa. Czyli jednak uwb ma chyba jakies polaczenie z antena.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#23 Post autor: Flora »

tmw pisze:Czyli jednak uwb ma chyba jakies polaczenie z antena
Nie, nie ma. Antena pociągnięta jest do uchwytu przystawki, gdzie może być podłączona bezpośrednio z telefonem. UWA/UWB nie posiada w sobie żadnych funkcji związanych bezpośrednio z GSMem - komunikuje się jedynie z telefonem.

tmw
Debiutant
Model:

#24 Post autor: tmw »

Flora pisze:
tmw pisze:Czyli jednak uwb ma chyba jakies polaczenie z antena
Nie, nie ma. Antena pociągnięta jest do uchwytu przystawki, gdzie może być podłączona bezpośrednio z telefonem. UWA/UWB nie posiada w sobie żadnych funkcji związanych bezpośrednio z GSMem - komunikuje się jedynie z telefonem.
Ok, kumam. W takim razie troche dziwne jest to ze tego typu antena jest oferowana skoro gsm nie jest podlaczony. Zobacze co bedzie na szrocie ale obecnie w niebieskim zlaczu mam 2 kable: jeden do naklejonej na szybie anteny fm oraz drugi ktory idzie w dol slupkiem c.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#25 Post autor: Flora »

Skoro dobierasz antenę na podstawie VINu to taką Ci podpowie. Jeżeli będziesz szukał anteny pod kątem funkcjonalności to wybierzesz tańszą podstawę bez GSM.

tmw
Debiutant
Model:

#26 Post autor: tmw »

Flora, gracias

Jutro ogarniam m.in. antenę.

tmw
Debiutant
Model:

#27 Post autor: tmw »

Witam,

Wypada opisać finał: oczywiście zamontowałem antenę 1-kablową - śmiga jak złoto.

Podziękowania dla Flora.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#28 Post autor: Sebu$ »

szymonOPC pisze:Witam może mi ktoś doradzić jaką antenę do radia wybrać bo ta którą posiadam gubi fale.
napisz cos więcej o tej antenie
czy to oryginał, zamiennik itp
oraz podaj jakie masz radio
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 13:05 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

TomDBR
Debiutant
Imię: Tomek
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#29 Post autor: TomDBR »

A ja mam pytanie odnośnie uszczelki anteny ponieważ moja już nie jest pierwszej młodości. Na alle znalazłem takie i teraz pytanie która jest odpowiednia?

1.http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6952267494

2.http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6952329173

Ta druga niby nie do Opla ale w sieci dużo zdjęć podstawek z taką właśnie uszczelką.
Dodam że mam tylko radio bez navi.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#30 Post autor: rafant4011 »

Przede wszystkim trzeba zacząć od tego co masz na dachu, bo my tego nie wiemy?
Czy zwykłą na gwint M5, czy z GPS na gwint M6, czy podstawę "przystosowaną" do lotki na klapie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”