Naprawa zamka schowka pasażera

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
nogazm
Świeżak
Imię: Marek
Auto: ZAFIRA C
Model: TOURER
Oznaczenie silnika: NET1.4
#16 Post autor: nogazm »

Niestety, bez rozebrania schowka na części są to tylko działania tymczasowe, które i tak nie rozwiążą problemu. Musi być wszystko rozebrane (tak jak na zdjęciach w temacie). Należy pozbyć się starego smaru z kurzem i poprawić otwory, które są ciasno spasowane. Ja rozklejałem schowek około 1h za pomocą dwóch noży oraz dwóch śrubokrętów - nic na siłę.Wszystko pięknie funkcjonuje. Jak ktoś nie chce się bawić może kupić na alledrogo, a problem i tak go dopadnie po czasie.Cześć
qwerty

5kt
Przeglądacz
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#17 Post autor: 5kt »

Zrobiłem. Wszystko poszło dobrze. Rozebrałem schowek, rozkleiłem na dwie części, aby dostać się do mechanizmu zamka, wyczyściłem mechanizm ze starego smaru, rozwierciłem otwory, usunąłem gąbkę pod sprężynką, usunąłem filcową naklejkę pod mechanizmem, sprężynka została ta sama i po tych zabiegach działa dobrze. Następnie skleiłem schowek, zastosowałem: imadło, 2 zaciski (więcej nie miałem) i bardzo dużo spinaczy do bielizny. Wyschło i trzyma.

Awatar użytkownika
deyv1992
Przeglądacz
Model:

#18 Post autor: deyv1992 »

Właśnie jestem po naprawie tego mechanizmu. Wiertło fi 10 i po temacie. Klejone później dwuskładnikowym do plastiku.

podobny1963
Imię: Jacek
Auto: Zafira B 1,9cdti
Model: Za
Oznaczenie silnika: Z190th
#19 Post autor: podobny1963 »

Witam jestem tu nowy ale wczoraj naprawiłem ciężko rozpołowić ale później sprężynka i klej ja używam poxipolu oblepiłem taśma do pakowania i git pozdrawiam 😍

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”