[B]Wymiana przedniej szyby...

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#16 Post autor: Bodek »

Wymieniałem w tej firmie szybę w Astrze G z ubezpieczenia, tyle, że na Podkarpaciu koło Rzeszowa - u mnie było wszystko OK - szyba NordGlass.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

pards

#17 Post autor: pards »

Witam
Jestem po wymianie szyby przedniej
Wymieniłem w firmie Auto Szyby Sekielski na Morskiej w Gdyni
Szyba Guardian z czujnikiem deszczu plus uszczelka i robocizna 580 zł
NordGlass chciał 900 zł, a w serwisie Opla 1560 zł
Jestem zadowolony, gdyby jeszcze tylna klapa nie miała bąbli, byłoby OK
Ale niestety, Opel nie chce uznać tego, jako naprawę gwarancyjną.
Pozdrawiam

sebaolkusz

#18 Post autor: sebaolkusz »

Witam wszystkich. Mój pierwszy post .

Czy Zafira B mają podgrzewaną szybę ( siatka grzewcza wewnątrz szyby ) czy to tylko dodatkowe dogrzewanie grzałką tak jak w Scenicu. Oczywiście wersja z automatyczną klimatyzacją.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#19 Post autor: Bodek »

Nie nie mają, to tylko nawiew o zwiększonej sile. 6 na pokrętle od nawiewu.
Jak szukałem, to też myślałem, że ma, jest to złudny klawisz, który w sumie tylko daje nadmuch.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
#20 Post autor: MieHor »

sebaolkusz pisze:czy to tylko dodatkowe dogrzewanie grzałką tak jak w Scenicu
kolega pewnie ma na myśli system Quickheat - w niektórych wersjach ZB z pełnym pakietem zimowym ten system występuje (kod wyposażenia C32 - DLA SYSTEMU SZYBKIEGO OGRZEWANIA)

Przemcio

#21 Post autor: Przemcio »

I mnie dopadły kamienie :( . Szyba wymieniona z ubezpieczenia w NordGlas . Czujnik światła działa pewniej i szybciej i nie ma takiej bezwładności jak w oryginalnej , to znaczy po wyjechaniu z parkingu piętrowego zaraz wyłączył światełka :D Wymiana z czekaniem na wyschnięcie kleju - 1'50". :>
I dopadła Szczecin mżawka. Dzisiaj testowałem czujnik deszczu i znowu zaskoczenie na plus. Wycieraczki działają stosownie do natężenia deszczu :D . W oryginalnej potrafiły zaszaleć bez powodu :>
Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 12:32 przez Przemcio, łącznie zmieniany 2 razy.

sebaolkusz

#22 Post autor: sebaolkusz »

jak z ubezpieczenia to mogles serwis zapodac i wsadzic szybe z pierwszego montazu. mialem w innym samochodzie NordGlass i byla kiepska tzn. Wycieraczki po 2 tyg. mazaly zamiast zbierac, jakies blyszczace skupiska wewnatrz szyby, podczas jazdy noca byly odbicia swiatel ( refleksy ), zle uformowana ( w jednym miejscu ledwo wycieralo). Moze trafilem na jakas wadliwa.

tekst pisany na telefonie ( brak PL )

Przemcio

#23 Post autor: Przemcio »

sebaolkusz pisze:jak z ubezpieczenia to mogles serwis zapodac
Kolego dlaczego to pisałem parę postów wcześniej. A szyba jest jak oryginalna jeśli nie lepsza :> Montaż perfekt i mam na to gwarancję 2letnią :>

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#24 Post autor: Bodek »

Szybka wymienione, firmy Guardian, firma EuroGlas Rzeszów - OK

Koszt - 80zł z ubezpieczenia.

jacek171177

#25 Post autor: jacek171177 »

Witam kolegów .
Też jestem po wymianie czołowej szyby na nową z powodu powstania rysy o dł 10 cm po uderzeniu kamyczka .Cena w NordGlas 950 zł z montażem ale koszta mnie nie interesują było ubezpieczenie .Jak na tę porę czas operacji 3 godz i po sprawie .Z naklejką polska dają sobie radę ale z Niemieckim euro spalinami to małe problemy ,reszta ok

MarcinDW

#26 Post autor: MarcinDW »

hej,

Odgrzeję trochę temat :)
Czeka mnie napraw przedniej szyby (mam 2 małe pęknięcia/pajączki na przedniej szybie, taki do 1cm średnicy każdy) i zastanawiam się czy je kleić czy wymieniać całą szybę.

Do wymiany całej szyby zachęca myśl, którą chciałbym tutaj zweryfikować... jako że mam szybę bez czujnika deszczu przyszedł mi do głowy pomysł upgrejdu czyli zamontowania szyby z miejscem na taki czujnik i dokupienie takowego osobno.

Czy ktoś próbował takiego pomysłu? Jest to wykonalne i/albo opłacalne?
Byłbym wdzięczna za porady :]

Pozdrawiam!

Gruka

#27 Post autor: Gruka »

Ja zostawiłbym oryginał o ile takowy posiadasz. Teraz może mniej się patrzy na szyby przy zakupie autka ale zawsze się znajdzie ktoś kto powie Ci że auto albo po dachu albo nie miało przodu. Co do czujnika to uważam go za nie bardzo przydatny

adam

#28 Post autor: adam »

Witam.Daruj sobie kolego czujnik deszczu - zbyteczny bajer, mam i nie polecam (potrafi włączyć się przy byle mżawce lub po wjechaniu w dziurę,rysując szybę gdy jest brudna).

MarcinDW

#29 Post autor: MarcinDW »

Dzięki, chyba rzeczywiście sobie daruje, a przynajmniej do momentu kiedy szyba będzie jeszcze do załatania :)

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#30 Post autor: firek »

sebaolkusz, miałam podobna sytuacje po wymianie szyby i serwis bez problemu wymienił na nastepną pozbawiona wad.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”