[B]ogranicznik do drzwi

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#16 Post autor: Bodek »

franki pisze:A jesteś w stanie sprawdzić czy identyczne ograniczniki są w Astrze H?
AstraH:

Obrazek Obrazek

ZafiraB:

Obrazek Obrazek

wygląda, że są inne.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#17 Post autor: franki »

OKi, dzięki.
Przy okazji jeszcze jedno - przednie ograniczniki ( prawy i lewy) są identyczne?
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#18 Post autor: Bodek »

franki pisze:OKi, dzięki.
Przy okazji jeszcze jedno - przednie ograniczniki ( prawy i lewy) są identyczne?
Na obrazkach widnieje sztuk 2, nie widzę rozgraniczenia na prawy, czy lewy - pewnie tak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#19 Post autor: franki »

To jeszcze jedno - czy plastiki które pękają w ogranicznikach drzwi (te pod sprężynkami) wystepują jako część zamienna czy też trzeba nabyc cały ogranicznik?
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#20 Post autor: Bodek »

franki pisze:To jeszcze jedno - czy plastiki które pękają w ogranicznikach drzwi (te pod sprężynkami) wystepują jako część zamienna czy też trzeba nabyc cały ogranicznik?
wygląda, że cały

jurasrat

#21 Post autor: jurasrat »

obrót o 180* nie działa, nie pasuje :(

Awatar użytkownika
chako
Przeglądacz
Model:

#22 Post autor: chako »

Pisząc obrót o 180 stopni posługujemy się tak na prawdę skrótem myślowym. Tak jak koledzy opisywali wyżej należy:

1. Odkręcić ogranicznik od słupka (torxem)
2. Wepchnąć ogranicznik (ok 1/3 długości) do środka drzwi.
3. Używając mocnego klucza/"żabki" obrócić łącznik o 180 stopni. W tym przypadku drzwi służą nam jako imadło ;-). Jest to możliwe sam to robiłem.
4. Odkręcamy dwie śruby mocujące ogranicznik do drzwi i wsuwając lekko do środka całość znowu obracamy o 180 stopni. (Należy uważać aby całość nie wpadła nam do środka bo wtedy trzeba będzie jednak tapicerkę zdjąć.

5. Przykręcamy ponownie dwie nakrętki na drzwiach.
6. Przykręcamy torxem ogranicznik do słupka.

Dlatego uchwyt tak na prawdę wykonał obrót 360stopni wiec pasuje w swoje miejsce. Cała magia tego zabiego polega na tym aby te zaciski sprężynowe ściskające ogranicznik z góry i z dołu zamienić miejscami.

U mnie nastąpiła lekka poprawa po tym zabiegu ale dla drugich drzwi kupiłem nowy ogranicznik. Różnica jest niestety duża. Wszystko zależy od kondycji tych właśnie zacisków.

jurasrat

#23 Post autor: jurasrat »

Działa, jest lepiej, dziękuję bardzo :)

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#24 Post autor: paweldm »

Czy one muszą tak głośno strzelać?
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

mewrik
Przeglądacz
Imię: łukasz
Auto: Opel Zafira 1.9 cdti Sport automat
Oznaczenie silnika: z19dt
#25 Post autor: mewrik »

paweldm pisze:Czy one muszą tak głośno strzelać?
jak strzela to znaczy ze do wymiany można odwrócić jest gdzieś na forum ale u mnie nie pomogło wymiana i z głowy

Skasowany użytkownik 6483

#26 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

ja mam w drzwiach kierowcy również zajechany ogranicznik. Niestety ale założyłem kupione drzwi wraz z ogranicznikiem , a mój - dobry , wywiozłem na złom i teraz muszę poszukać dobrego bo to strzelanie mnie doprowadza do szału po mału :/

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#27 Post autor: paweldm »

Mając chwilę czasy postanowiłem wyciągnąć ogranicznik. Następnie go rozebrałem. Wewnątrz mechanizmu znajdują się plastikowe ślizgi. Tez z góry bardziej się zdziera. Wyczyściłem wszystko ze starego smaru, nasmarowałem nowym, slizg bardziej zdarty potraktowałem papierem ściernym by mu nadać bardziej kulisty kształt, zamontowałem je odwrotnie i póki co cieszę się ciszą przy zamykaniu, otwieraniu drzwi.
Jak się do tego dostać? Trzeba zdemontować tapicerkę drzwi. Opis można znaleźć na forum. Odkręcamy 3 śruby. Dwie na drzwiach klucz 10mm i jedna w słupki tork rozmiaru nie pamiętam. Wyciągamy mechanizm. Rozebranie polega na wysunięciu blaszek widocznych na foto, które utrzymują sprężyny na których umieszczone są ślizgi. Czyścimy, szlifujemy, smarujemy (ja użyłem wazeliny technicznej) i składamy.
Załączniki
ogranicznik drzwi.jpg
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Mirox68
Świeżak
Imię: Mirosław
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: XTR
#28 Post autor: Mirox68 »

No niestety po wykonaniu powyższych czynności nic nie pomogło. Koledzy, czy wymiana ogranicznika na nowy wiąże się z demontażem tapicerki drzwi, wydaje mi się, że tak. No jeszcze jedno pytanko czy nazwa "ogranicznik" to nazwa fachowa czy tylko potoczna. Pytam , bo spróbuje poszukać w necie.
Pozdrawiam Mirosław

Skasowany użytkownik 6483

#29 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja własnie wymieniałem ogranicznik w swojej Zosi. Kupiłem używany od Astry III Coupe i mimo iż miał ciut inne wygięcie , to również pasował. Koszt to 50zł . tapicerka musi być zdjęta do tej czynności ale nie ejst to wcale takie trudne , wszystko ładnie zeszło, nic nie pourywałem :piwo:

Mirox68
Świeżak
Imię: Mirosław
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: XTR
#30 Post autor: Mirox68 »

Dzięki za info. Mnie też to czeka bo moja już mi głowę suszy, że nie może tego skrzypienia słuchać. Nowe znalazłem, ale koszt około 180zł. No nic znajdę coś używanego i będzie dobrze.
Pozdrawiam Mirosław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”