[B]za wysoka antena
[B]za wysoka antena
Czesc!
Mamy taki problem z Zafirka - otoz nie przyszlo nam do glowy, ze antena moze sie okazac za dluga! Zafira z antena nie chce sie nam zmiescic do garazu. Chcialabym zapytac, czy sa jakies inne anteny, ktore mozna by zainstalowac? Nasza to taki dlugi, wysoki drut... Dzieki z gory za wszystkie sugestie.
Mamy taki problem z Zafirka - otoz nie przyszlo nam do glowy, ze antena moze sie okazac za dluga! Zafira z antena nie chce sie nam zmiescic do garazu. Chcialabym zapytac, czy sa jakies inne anteny, ktore mozna by zainstalowac? Nasza to taki dlugi, wysoki drut... Dzieki z gory za wszystkie sugestie.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 11:04 przez zyrafka, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest pod katem. Na razie fotki nie moge zrobic, ale to jest taka najbardziej standardowa antena, na wszystkich zdjeciach katalogowych ja widac... Taki dlugi badyl pod katem, opleciony drucikiem. Sa jakies inne modele, ktore mozna przyczepic na Zafirze? Na innych samochodach widzialam takie krotsze badylki albo pletwy.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Standardowa antena do Zafiry ma 36 cm i gwint 5 mm i wygląda jak na zdjęciu (zdjęcie zapożyczone)
a tak wygląda na samochodzie (oczywiście ta na środku przed klapą)
a tak wygląda na samochodzie (oczywiście ta na środku przed klapą)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2010, 09:29 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.
najszybciej - to wykręć to co masz [] kup se w jakims realu taki krotszy kikucik i wkręć
w Viki jak mi za...brali antenkę takie cóś wkręciłem i całkiem ładnie radyjko odbierało
to cóś takiego
http://www.allegro.pl/item950122074_ant ... _3131.html
w Viki jak mi za...brali antenkę takie cóś wkręciłem i całkiem ładnie radyjko odbierało
to cóś takiego
http://www.allegro.pl/item950122074_ant ... _3131.html
Witam.. ja założyłem 27cm i jest okay ... auto mieści się w garażu. Wresja z nawigacją
Link
http://allegro.pl/show_item.php?item=1149922679
Link
http://allegro.pl/show_item.php?item=1149922679
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Trzeba fotkę Trochę zajęty jestem.... Szukam gdzie jest zamontowany czujnik położenia wału Bo prawdopodobnie padł...TUX pisze:a jak zapomnisz zdjąć - to tak po mieście pomykasz??12Marek pisze:kawałek kija od szczotki
pokaż na fotce jak toto wygląda
Ucinasz 20 cm kija od szczotki nawiercasz na jakieś 5 cm wiertłem 8 i już. Jak wjeżdżam do garażu to wyjmuje kijek z półeczki obok siedzenia i obchodząc z tyłu auto aby wejść do domu "po drodze" zakładam kij na antenkę. Jak wyjeżdżam otwieram bramę cofam, wysiadam aby zamknąć bramę i "po drodze" zbieram kijek do auta i już... jak zapomne to sam przy odpowiedniej prędkości się zdejmuje
Z czasem procedura staje sie automatyczna.
pozdrawiam
"(...) obmyślam obciążenie antenki co by nie zahaczała o uchwyt bramy garażowej (...)"
I oto co wymyśliłem:
1. Przygotowałem ok. 40 cm żyłki (wędkarskiej, jeśli dobrze pamiętam 0.6 mm)
2. Wywierciłem otwór w końcówce anteny (w tym zgrubieniu wieńczącym antnę, wiertło do metalu fi 1.5 mm)
3. Zawiązałem supełek na gwincie anteny, drugi koniec żyłki "nawlokłem" przez nawierony otwór i również zawiązałem supełek, uprzednio naginając nieco antenkę.
4. Efekty: Antenka zgięta w łuk, nie zawadza o bramę garażową, żyłki prawie nie widać więc niby OK. Ale ... hm ... tak coś mnie się wydaje że nieco gorzej jedna stacja radiowa mi "łapie"
Więc (szczerze) nie mogę do końca polecić swojego rozwiązania
I oto co wymyśliłem:
1. Przygotowałem ok. 40 cm żyłki (wędkarskiej, jeśli dobrze pamiętam 0.6 mm)
2. Wywierciłem otwór w końcówce anteny (w tym zgrubieniu wieńczącym antnę, wiertło do metalu fi 1.5 mm)
3. Zawiązałem supełek na gwincie anteny, drugi koniec żyłki "nawlokłem" przez nawierony otwór i również zawiązałem supełek, uprzednio naginając nieco antenkę.
4. Efekty: Antenka zgięta w łuk, nie zawadza o bramę garażową, żyłki prawie nie widać więc niby OK. Ale ... hm ... tak coś mnie się wydaje że nieco gorzej jedna stacja radiowa mi "łapie"
Więc (szczerze) nie mogę do końca polecić swojego rozwiązania