Deska rozdzielcza - coś mi wpadło...?
-
- Debiutant
- Imię: Bartosz
- Auto: Opel Zafira B 2.0 Turbo Panorama LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Witam,
Mam nietypowy problem, niedawno zafirka kupiona i poprzedniemu właścicielowi coś wpadło wewnątrz deski rozdzielczej.
(zaraz przy szybie na desce rozdzielczej są otwory / wylot powietrza na szybe, może tam wpadło to coś?)
Przy mocniejszym skręcie w prawo lub lewo "to coś" podejrzewam że to moneta kula się wzdłuż lini którą narysowałem.
Prosze o podpowiedzi jak się do tego dobrać, trochę bardzo mnie to wnerwia na zakrętach i przy agresywniejszej pracy silnika ta moneta...? drży
Czekam na pomysły
Pozdrawiam
ZDJĘCIE
Mam nietypowy problem, niedawno zafirka kupiona i poprzedniemu właścicielowi coś wpadło wewnątrz deski rozdzielczej.
(zaraz przy szybie na desce rozdzielczej są otwory / wylot powietrza na szybe, może tam wpadło to coś?)
Przy mocniejszym skręcie w prawo lub lewo "to coś" podejrzewam że to moneta kula się wzdłuż lini którą narysowałem.
Prosze o podpowiedzi jak się do tego dobrać, trochę bardzo mnie to wnerwia na zakrętach i przy agresywniejszej pracy silnika ta moneta...? drży
Czekam na pomysły
Pozdrawiam
ZDJĘCIE
Ostatnio zmieniony 04 sie 2015, 19:23 przez MrBartek, łącznie zmieniany 5 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
do odkurzacza a dokładniej do jego rury zamontuj lejek do końca lejka domontuj elastyczny mały przewód i w taki sposób zrobisz sobie prostą ssawkę. Może coś wyssiesz...
Coś takiego znalazłem kiedy przerabiałem temat czyszczenia klimy
https://www.youtube.com/watch?v=rI7gW_Q5_n4
Coś takiego znalazłem kiedy przerabiałem temat czyszczenia klimy
https://www.youtube.com/watch?v=rI7gW_Q5_n4
Ostatnio zmieniony 04 sie 2015, 21:53 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
Na dniach postaram się do tego zabrać - dam znać z jakim rezultatem.
BTW. Jeśli dwie powyższe propozycje nie wypalą. będzie trzeba demontować deskę rozdzielczą, podejrzewam że kupa pracy przy tym będzie a czy ewentualnie rozebranie radia i tego środkowego panela da mi dojście do tej płozy / powierzchni wgłąb, po której ta "moneta" się kula?
Na dniach postaram się do tego zabrać - dam znać z jakim rezultatem.
BTW. Jeśli dwie powyższe propozycje nie wypalą. będzie trzeba demontować deskę rozdzielczą, podejrzewam że kupa pracy przy tym będzie a czy ewentualnie rozebranie radia i tego środkowego panela da mi dojście do tej płozy / powierzchni wgłąb, po której ta "moneta" się kula?
Ostatnio zmieniony 05 sie 2015, 11:17 przez MrBartek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
patent: rafant4011 z gumowym wężykiem pod odkurzaczem wprowadzony od podszybia w otwory powietrzne wylotowe - kombinowałem ale nic...
patent: adam ściągnąłem schowek i zaczęło się: ujrzałem najpierw metalową rurę widoczną na zdjęciu (stwierdziłem że to nie to bo odgłos kulania się czegos tam na zakrętach jest bardziej plastykowy) a za rurą dojrzałem tunel powietrzny idący do bocznego nawiewu pasażera (oznaczyłem go na czerwono. Foto 1 To co mogłem zrobić to delikatnie odchylić łączenie w miare elastycznego tunelu wchodzącego w wbudowany w deskę rozdzielczą wylot. Próbowałem wsadzić tam paluchy ale nic nie wyczułem, potem wsadziłem drewniany kołek / klin
Foto 2 i pojechałem na rondo pokręciłem baczki aby siłą odśrodkową to coś wyleciało ale bez rezultatu
Jutro spróbuje klinem podważyć i wprowadzić wężyk może się uda - oby.
patent: rafant4011 z gumowym wężykiem pod odkurzaczem wprowadzony od podszybia w otwory powietrzne wylotowe - kombinowałem ale nic...
patent: adam ściągnąłem schowek i zaczęło się: ujrzałem najpierw metalową rurę widoczną na zdjęciu (stwierdziłem że to nie to bo odgłos kulania się czegos tam na zakrętach jest bardziej plastykowy) a za rurą dojrzałem tunel powietrzny idący do bocznego nawiewu pasażera (oznaczyłem go na czerwono. Foto 1 To co mogłem zrobić to delikatnie odchylić łączenie w miare elastycznego tunelu wchodzącego w wbudowany w deskę rozdzielczą wylot. Próbowałem wsadzić tam paluchy ale nic nie wyczułem, potem wsadziłem drewniany kołek / klin
Foto 2 i pojechałem na rondo pokręciłem baczki aby siłą odśrodkową to coś wyleciało ale bez rezultatu
Jutro spróbuje klinem podważyć i wprowadzić wężyk może się uda - oby.
-
- Debiutant
gRZENIU o tym samym dzisiaj rano pomyślałem
Dzisiaj drugie podejście - czuje że się uda.
Rozważam jeszcze jedną opcję, dość brutalną, mianowicie w tym tunelu od spodu wypalić okienko 3x3cm (lutownicą) i to coś samo wypadnie, potem wstawić nakładkę 3,5x3,5cm i okleić taśmą wzmocnioną. To w zasadzie jest tylko tunel powietrza, czy jednak może się przez coś takiego babrać jeśli chodzi o klime...?
Dzisiaj drugie podejście - czuje że się uda.
Rozważam jeszcze jedną opcję, dość brutalną, mianowicie w tym tunelu od spodu wypalić okienko 3x3cm (lutownicą) i to coś samo wypadnie, potem wstawić nakładkę 3,5x3,5cm i okleić taśmą wzmocnioną. To w zasadzie jest tylko tunel powietrza, czy jednak może się przez coś takiego babrać jeśli chodzi o klime...?
-
- Debiutant
Rozkładam ręce. Zasada ta sama - mocny skręt przed robotą aby "to coś" przekulało się na prawą stronę w miejsce ściągniętego schowka pasażera. Ściągnąłem tunel powietrzny z wyjścia na nawiew pasażera. Robiąc przez to lepsze dojście do tunelu. Wsadziłem mniejszy wężyk pod odkurzaczem - i nic. Potem poszedłem na całość wsadziłem oryginalny wąż z odkurzacza (żeby osiągnąć lepszy cug) i wepchałem go w tunelu, aż do środka deski rozdzielczej - i nic. Z tego wynika że tajemnicze "to coś" nie kula się w tunelu powietrznym... hmmm...
Spróbowałem jeszcze sprawdzić pod maską zaraz przy szybie - ściągnąłem osłonkę podłużną wzdłuż całej szyby (tam gdzie są spryskiwacze szyb), zauważyłem równą powierzchhnie po której "to coś" mogłoby się kulać - więc odkurzacz i heja w narożnikach - i nic...
Macie jakieś propozycje gdzie "to coś" może siedzieć?
Spróbowałem jeszcze sprawdzić pod maską zaraz przy szybie - ściągnąłem osłonkę podłużną wzdłuż całej szyby (tam gdzie są spryskiwacze szyb), zauważyłem równą powierzchhnie po której "to coś" mogłoby się kulać - więc odkurzacz i heja w narożnikach - i nic...
Macie jakieś propozycje gdzie "to coś" może siedzieć?
Ostatnio zmieniony 07 sie 2015, 07:41 przez MrBartek, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Debiutant
ktoś z forumowiczów posiada takową kamerkę?
Co do ceny wypożyczenia i kaucji - dogadamy się tel.
Tel. 660-040-200
Czy ktoś rozbierając całą deskę rozdzielczą dopatrzył się pod nią jakieś równej powierzchni od kierowcy do pasażera?
Co do ceny wypożyczenia i kaucji - dogadamy się tel.
Tel. 660-040-200
Czy ktoś rozbierając całą deskę rozdzielczą dopatrzył się pod nią jakieś równej powierzchni od kierowcy do pasażera?
Ostatnio zmieniony 07 sie 2015, 08:54 przez MrBartek, łącznie zmieniany 1 raz.
- DzidekGb
- Bywalec
- Imię: Dzidek
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Ja bym nie szedł w dodatkowe koszta i gdybanie czy się uda czy nie
Zabrał bym się za zdejmowania całej deski rozdzielczej - tylko przed tym dokładnie zaplanował wszystkie operacje...gdzie są śruby , zatrzaski ( jak są ) i inne połączenia.
Według mnie najlepiej skontaktować się z kimś kto ma szrot lub rozbiera auta na części , powinien coś za piwo doradzić
Zabrał bym się za zdejmowania całej deski rozdzielczej - tylko przed tym dokładnie zaplanował wszystkie operacje...gdzie są śruby , zatrzaski ( jak są ) i inne połączenia.
Według mnie najlepiej skontaktować się z kimś kto ma szrot lub rozbiera auta na części , powinien coś za piwo doradzić