Nie działają spryskiwacze szyb
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Nie działają spryskiwacze szyb
Szukałem odpowiedniego tematu ale nie znalazłem - proszę o podpowiedź co można sprawdzić w sposób prosty gdy nie działają oba spryskiwacze szyb. Przy próbie spryskania szyby nie słychać pracy silniczka - więc myślę że nie wchodzi w grę zatkanie paprochem. Bezpiecznik w komorze silnika sprawdziłem. Nie chcę przeprowadzać jakiejś większej diagnostyki - samochód jest na gwarancji, więc pojadę do ASO, nie chciałbym tylko żeby okazał się to drobiazg do zrobienia bez problemu samodzielnie.
PiotrWie
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jestem nowym posiadaczem Zafirki B i w związku z tym pytanie:
Czy normalne jest w tym samochodzie działanie spryskiwaczy tak jak u mnie:
Po włączeniu manetki na przednią szybę mija około 4-5 sekund zanim W dyszach pojawi się plyn? Jeszcze dłużej to trwa na tylnią szybę. Nie powinno być tak że płyn pojawia się odrazu po pociągnięciu manetki? Dodatkowo ciśnienie w spryskiwaczach jedt według mnie bardzi słabe. Co może być tego przyczyną? Czy da się to jakos sprawdzić czy nie ma przecieku?
Jestem nowym posiadaczem Zafirki B i w związku z tym pytanie:
Czy normalne jest w tym samochodzie działanie spryskiwaczy tak jak u mnie:
Po włączeniu manetki na przednią szybę mija około 4-5 sekund zanim W dyszach pojawi się plyn? Jeszcze dłużej to trwa na tylnią szybę. Nie powinno być tak że płyn pojawia się odrazu po pociągnięciu manetki? Dodatkowo ciśnienie w spryskiwaczach jedt według mnie bardzi słabe. Co może być tego przyczyną? Czy da się to jakos sprawdzić czy nie ma przecieku?
U mnie płyn jest na szybie zanim ruszą wycieraczki i nie ma problemu by doleciał tam gdzie powinien. Z tyłu nie zwróciłem uwagi na czas reakcji, płyn spływa obficie po szybie.l3cho pisze:Po włączeniu manetki na przednią szybę mija około 4-5 sekund zanim W dyszach pojawi się plyn?
Przytkany lub nie do końca szczelny układ, słaba pompka.l3cho pisze:Co może być tego przyczyną?
Pewno najlepiej będzie jak wypowie się ktoś kto przerabiał to w zafirze.
Puki co podzielę się doświadczeniem z mojego starego auta.
Nie wiem jakie płyny wymieszałem ale wytrąciło się z tego coś w postaci mydła i stopniowo zatykało sitka pompki spryskiwacza. Objaw był taki, coraz słabiej leciał płyn na szybę.
Ja to rozbierałem i czyściłem ale okazało się, że ciepła woda bardzo ładnie rozpuszczała osad.
Drugi przypadek to uszkodzony zawór zwrotny. Długo schodziło zanim płyn się pojawił ale ciśnienie było ok.
Może delikatnie przytkać dyszę i obserwować czy się nie leje w miejscach w których wody być nie powinno?l3cho pisze: Czy da się to jakos sprawdzić czy nie ma przecieku?
To takie moje sugestie które można sprawdzić bezinwazyjnie.
Ja kupiłem używaną pompkę od opla oczywiście . A co do wymiany , musisz zdjąć tą lewą zaslepkę halogeniu bo nie dostaniesz sie do pompki. Wtedy ja zobaczysz. Nie musisz wyjmowac zbiorniczka , wystarczy pomajstrować paluszkami , wymacać pompkę i po krzyku. Ważne , oryginalna pompka jest przymocowana do zbiorniczka opaską samozaciskową. Musisz ją odciąć . Przewody da sie wypiąć bez większego problemu jak i kostkę zasilającą. Cała operacja nie powinna Ci zająć więcej czasu niż godzinkę (w tym 0,5 godz na leżenie obok Zoski i podziwianie jej od dołu ).
-
- Przeglądacz
Hmm, ja kombinowałem i ściągnąłem grill odkręciłem dwie śrubki od zbiorniczka i próbowałem go wyciągnąć, ale nie dało rady. Więc spróbuje tak jak piszesz, tylko że ja mam halogeny... więc nie wiem co w tym przypadku.
-
- Przeglądacz
Udało się! problemem był zapchany filtr w pompce spryskiwacza! był zapchany jakąś dziwną białą mazią, bo wyczyszczeniu pompka działa jak nowa.
Dostałem się do niej od dołu, najpierw odkręciłem gril na 2 śrubach i 6 zatrzaskach, następnie odkręciłem 2 śruby trzymające zbiornik, następnie podnośnik pod auto i od spodu odpiołem wtyczkę oraz dwa wężyki. Po tych zabiegach zbiornik wraz z pompką dało się bez problemu wyciągnąć od dołu.
Pozdrawiam.
Dostałem się do niej od dołu, najpierw odkręciłem gril na 2 śrubach i 6 zatrzaskach, następnie odkręciłem 2 śruby trzymające zbiornik, następnie podnośnik pod auto i od spodu odpiołem wtyczkę oraz dwa wężyki. Po tych zabiegach zbiornik wraz z pompką dało się bez problemu wyciągnąć od dołu.
Pozdrawiam.
l3cho pisze: jakąś dziwną białą mazią
No właśnie, o tym pisałem wcześniej. Prawdopodobnie od mieszania wynalazków. Chociaż ja w sumie lałem ten sam płyn. Ale raz do tego wlałem wody z małą domieszką mydła w płynie. I pewnie wtedy się wytrącił osad.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2016, 19:35 przez grzes, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
To było bardziej sitko niż filtr:) po wyciągnięciu pompki w miejscu gdzie rurka pompki wchodzi do zbiornika jest nałożone właśnie te małe siteczko, które miałem zabrudzone.jarecki69 pisze:O jakim filtrze w pompce piszesz? Ja wymieniałem pompke ale tam żadnego filtru nie było. Gdzie Ty to miałeś , ten filtr , tak dokładniej .
Dokładnie takie coś -> http://www.opel-e-sklep.pl/images/Zdjec ... 450578.jpg