zafira B przecieka lewa tylnia strona
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam mam problem od tygodnia gdy popada albo po myjni mam kłopoty z autem, woda dostaje się do środka i zacieka na wtyczki RECa a potem to już kłopoty ze światłami. Czy miał ktoś może podobny przypadek. Myślałem że to winna będzie uszczelka klapy bagażnika sprawdziłem i nie ma w niej żadnej dziury a woda dostaje się i powoduje problemy. Może zacieka pod relingiem ale nic nie widać po zdjęciu plastików. Czy ma ktoś może rysunek podsufitki jak ją zdemontować?. Czekam na każdą podpowiedź, z góry dziękuję.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
Jeżeli leci na RECa to może problem z anteną? Pod anteną jest wzmocnienie oraz plastikowa maskownica trzymająca podsufitkę i gdyby na nie leciała woda to dostanie się właśnie do słupka.
W takiej sytuacji nie ma potrzeby demontażu podsufitki. Możesz zdjąć panel przy górnej krawędzi bagażnika - jest na 4 zatrzaskach. Dopiero jeżeli w tych okolicach nie będzie mokro to możesz zabrać się za podsufitkę, ale jest to trochę zabawy.
Mam gdzieś zdjęcia z demontażu, ale niewiele na nich widać
Generalnie trzeba odkręcić wszystkie mocowania siatki, uchwyty, słoneczniki oraz przedni zespół oświetlenia, po czym wysunąć podsufitkę na krawędziach spod plastików. Robota na około 20 minut. Trudniej jest w drugą stronę, bo trzeba całość ponownie wpasować. W razie czego służę pomocą.
W takiej sytuacji nie ma potrzeby demontażu podsufitki. Możesz zdjąć panel przy górnej krawędzi bagażnika - jest na 4 zatrzaskach. Dopiero jeżeli w tych okolicach nie będzie mokro to możesz zabrać się za podsufitkę, ale jest to trochę zabawy.
Mam gdzieś zdjęcia z demontażu, ale niewiele na nich widać
Generalnie trzeba odkręcić wszystkie mocowania siatki, uchwyty, słoneczniki oraz przedni zespół oświetlenia, po czym wysunąć podsufitkę na krawędziach spod plastików. Robota na około 20 minut. Trudniej jest w drugą stronę, bo trzeba całość ponownie wpasować. W razie czego służę pomocą.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2016, 14:14 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Model: ZB
Witam już uporałem się z przeciekiem prawdopodobnie uszczelki pod lewym relingiem się wysłużyły, ponieważ zdjąłem reling odtłuściłem i nałożyłem silikon po czym skręciłem wszystko z powrotem i na razie jest ok. Zabawy było dość sporo bo dwie nakrętki od relingu są schowane za kurtyną i trzeba było opuścić kurtynę ale jakoś poszło. dziękuje za zainteresowanie.