zafira B przecieka lewa tylnia strona

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
weraas
Przeglądacz
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
zafira B przecieka lewa tylnia strona

#1 Post autor: weraas »

Witam mam problem od tygodnia gdy popada albo po myjni mam kłopoty z autem, woda dostaje się do środka i zacieka na wtyczki RECa a potem to już kłopoty ze światłami. Czy miał ktoś może podobny przypadek. Myślałem że to winna będzie uszczelka klapy bagażnika sprawdziłem i nie ma w niej żadnej dziury a woda dostaje się i powoduje problemy. Może zacieka pod relingiem ale nic nie widać po zdjęciu plastików. Czy ma ktoś może rysunek podsufitki jak ją zdemontować?. Czekam na każdą podpowiedź, z góry dziękuję.

Yeti

#2 Post autor: Yeti »

To może uszczelka w szybie jest nieszczelna?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
#3 Post autor: Flora »

Jeżeli leci na RECa to może problem z anteną? Pod anteną jest wzmocnienie oraz plastikowa maskownica trzymająca podsufitkę i gdyby na nie leciała woda to dostanie się właśnie do słupka.
W takiej sytuacji nie ma potrzeby demontażu podsufitki. Możesz zdjąć panel przy górnej krawędzi bagażnika - jest na 4 zatrzaskach. Dopiero jeżeli w tych okolicach nie będzie mokro to możesz zabrać się za podsufitkę, ale jest to trochę zabawy.
Mam gdzieś zdjęcia z demontażu, ale niewiele na nich widać ;)
Generalnie trzeba odkręcić wszystkie mocowania siatki, uchwyty, słoneczniki oraz przedni zespół oświetlenia, po czym wysunąć podsufitkę na krawędziach spod plastików. Robota na około 20 minut. Trudniej jest w drugą stronę, bo trzeba całość ponownie wpasować. W razie czego służę pomocą.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2016, 14:14 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

weraas
Przeglądacz
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Model: ZB
#4 Post autor: weraas »

Witam już uporałem się z przeciekiem prawdopodobnie uszczelki pod lewym relingiem się wysłużyły, ponieważ zdjąłem reling odtłuściłem i nałożyłem silikon po czym skręciłem wszystko z powrotem i na razie jest ok. Zabawy było dość sporo bo dwie nakrętki od relingu są schowane za kurtyną i trzeba było opuścić kurtynę ale jakoś poszło. dziękuje za zainteresowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”