Jak rozebrac tapicerke drzwi tylnych?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Striker

Jak rozebrac tapicerke drzwi tylnych?

#1 Post autor: Striker »

Mam problem z rozebraniem tapicerki, padł mi głośnik i muszę się dostać.. odkręciłem 2 śruby za rączką i 1 za zaślepką. co dalej?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Flora »

Rwiesz tapicerkę od dołu aby wyskoczyły kołki, a po opuszczeniu szyby, od strony zewnętrznej podważasz górną krawędź tapicerki uważając aby podważać plastikowe wzmocnienie, a nie samą wypraskę.

Striker

#3 Post autor: Striker »

Szanse aby nic nie połamać? :D

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#4 Post autor: Flora »

Połamać tapicerkę będzie trudno. Jedyne miejsce, na które trzeba uważać to górna krawędź, przy szybie. Tam znajduje się plastikowe wzmocnienie przyklejone do wypraski, które przy nieostrożnym demontażu może się oderwać.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2017, 17:24 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Te tapicerki to kaszana jesli chodzi o mocowanie i trwałość. Ja po zdjęciu musiałem wklejać te plastikowe podstawki do kołków jak również górną krawędź , tą która przylega do szyby ,bo na całej długośći sie rozkleiła i odstawała. Na szczęście jest żywica i utwardzacz i 20 minut wolnego czasu. Nastaw sie kolego na drobne poprawki tapicerki :piwo: :piwo: :piwo:

Andalin

#6 Post autor: Andalin »

U mnie przy zdejmowaniu tapicerki wlasnie coś tam się odkleiło przy szybie. Ale ja mam jeszcze jeden problem. Może ktoś podpowie w jaki sposób zdjąć korbkę do podnoszenia szyby, śruby odkręciłem, wkręty plastikowe puściły, zostało mi odkręcić korbkę i utknąłem

Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Nie wiem jak jest w ZB ale wszystkie korbki sa mocowane na taką spinke sprężynującą. Musisz sie zaopatrzyć w drucik w kształcie haczyka i próbować to chwycić i wysunąć. Ten element sprężynujący jest w kształcie litery omega...

Andalin

#8 Post autor: Andalin »

Dzięki za podpowiedź, będę szukał sprezynki☺

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”