[B] przecieka tylna szyba ????

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

[B] przecieka tylna szyba ????

#1 Post autor: Lorry »

No chłopaki w sumie pierwszy problem się pojawił w moim cudeńku :|

W krK przez pare ostatnich dni padało mocniej, a Zafcia stała sobie, bo z założenie tylko na trasach lata :> No i wsadzam sobie do bagażnika bety i na rolete jeszcze nie zwiniętą leje mi się z góry woda :shock: Sprawdziłem ze wycieka to spod takiego plastiku który jest u góry klapy miedzy szybą a blachą. Jest to dziwne bo jak była pare razy w myjni ręcznej i lali po niej Kaercherem to nic takiego nie było :roll: Zaczęło się nagle, od czego to moze być jak temu zapobiec, aha 3 stop który jest wbudowany w klape działa, wycieraczka też ale co to moze powodować :?:

Pomóżcie ;)

Aha Zafi nie była bita w ogóle wiec raczej problem "bezwypadka" odpada ;)

Lorry
Zafiromaniak

#2 Post autor: Lorry »

pozwole sobie nabić kolejnego psta by dać temat wyżej bo to dosyć pilne jest :!: :!: :!: ;)

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: scaniairizar »

lorry, a moze poprostu rozszedł się klej do wklejania szyby ?
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Model:

#4 Post autor: ADAMO_16 »

Najlepiej plastyki zdjąć i wodą lać. Pewnie że klej może się "rozejść", kolega tak miał w fokusie.Ciężko powiedzieć, co tam pod tym plastykiem słychać.

Lorry
Zafiromaniak

#5 Post autor: Lorry »

No to dzięki za pomoc, w wekend jak będe poza KrK to spróbuje podjechać na myjnie i poprosze żeby mi polali mocno te okolice, i zobaczym czy będzie cieknąć. jak tak to niedaleko domu mam serwis tylko szybowy (jakiś tam znajomy babci) to podjade to moze mi to ew. zrobia ;) Ew jeśli koszta nie byłyby ogromne to moze zmieniłbym szybę tylnią bo jak jąkupowąłem to była strasznie porysowana :shock:

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#6 Post autor: rzadki »

przód szyba kosztuje gdzieś od 350 - 400 PLN, więc tył myślę że od 250 powinien być, ale wiadomo, co zakład to inaczej ;)

ps.
na allegro wygląda to tak: http://moto.allegro.pl/item646815572_szyba_opel_zafira_b_nowy_mod_oryginal_i_inne_mark.html

bądź do Zafiry A :http://moto.allegro.pl/item628715985_opel_zafira_1_szyba_tylna_nowa.html

gugi

#7 Post autor: gugi »

Nie jest to odosobniony przypadek niestety :(
W moim aucie woda dostała się do prawej oprawy żarówki oświetlenia tablicy rej. Styki tak skorodowały, że gdy ruszyłem śrubokrętem w środku to wysypało się mnóstwo czegoś, a po stykach ani śladu :lol:
Raczej mało prawdopodobne aby ta woda dostała się od dołu :evil:
PZDR

sono

#8 Post autor: sono »

Koledzy.
te przecieki to najprawdopodobniej wina gumy przelotowej od ramienia wycieraczki uszczelniającej oś silnika wycieraczki w tylnej szybie.
Miałem identyczny problem.woda sciekała od wewnątrz oświetlenie tablicy rej.i skorodowała styki żarówek.
Guma w ASO kosztuje ok 3 pln

aszifo

#9 Post autor: aszifo »

Przecieki powstają przez nieszczelne światło stop-u nad szybą. Trzeba je uszczelnić, bo oryginalna uszczelka lest troszkę licha i po kłopocie. ;)

Szymon78

#10 Post autor: Szymon78 »

dokadnie... ja też tak miałem na pocztklu... troche sie zdziwiem i działałem dalej.. przyczyna tkwiła w nieszczelniości 3-go stopu... Lorry szukaj tam.. odkręć luknij dokręc mocniej (u mnie pomogło)

lordwoj
Debiutant
Model:

#11 Post autor: lordwoj »

Szymon Jankowia pisze:dokadnie... ja też tak miałem na pocztklu... troche sie zdziwiem i działałem dalej.. przyczyna tkwiła w nieszczelniości 3-go stopu... Lorry szukaj tam.. odkręć luknij dokręc mocniej (u mnie pomogło)
Tak jak kolega pisze. Tam cieknie :( Tam niema co odkręcać, ona siedzi na szejsciu blaszkach sprężynujących i trzeba ją delikatnie wypchnąć lub pociagnąć i wyjdzie. Ja te blaszki troszke odgiołem a uszczelke dodatkowo posmarowałem troszke klejem silikonowym przeźroczystym i już jest OK :)

Skasowany użytkownik 6483

#12 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

ja dziś po ulewnej nocy równiez zauważyłem wodę na rolecie po stronie kierowcy. Muszę ten temat ogarnąć bo nie lubie wilgoci w aucie i wszelakich jej następstw :)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#13 Post autor: Bodek »

jarecki69 pisze:ja dziś po ulewnej nocy równiez zauważyłem wodę na rolecie po stronie kierowcy. Muszę ten temat ogarnąć bo nie lubie wilgoci w aucie i wszelakich jej następstw :)
Zacznij pd tego: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=16582
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Skasowany użytkownik 6483

#14 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Dzięki, spróbuje zacząć właśnie od tego :piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”