Fotele, siedzenia - użytkowanie, składanie, regulacja, naprawa
Fotele, siedzenia - użytkowanie, składanie, regulacja, naprawa
Witam.
Chciałem się dowiedzieć czy istnieje regulacja foteli drugiego rzędu pasażerów. Chodzi o kąt nachylenia oparcia drugiego rzędu, np do pozycji półleżącej.
Zastanawiam się nad kupnem Zafiry, posiadam gromadkę dzieciaczków, często podróżujemy. Chciałbym by jeździły komfortowo.
Dzięki.
Chciałem się dowiedzieć czy istnieje regulacja foteli drugiego rzędu pasażerów. Chodzi o kąt nachylenia oparcia drugiego rzędu, np do pozycji półleżącej.
Zastanawiam się nad kupnem Zafiry, posiadam gromadkę dzieciaczków, często podróżujemy. Chciałbym by jeździły komfortowo.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2018, 20:20 przez GOTI, łącznie zmieniany 2 razy.
niestety nie
drugi rząd siedzeń można odchylić do tyłu o nieco powyżej 90 stopni.
zerknij na fotki z mojego postu:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=552&start=0
tam dokładnie jest sfotografowane wnętrze i siedzenia tylne są na maksa odchylone.
pzdr
drugi rząd siedzeń można odchylić do tyłu o nieco powyżej 90 stopni.
zerknij na fotki z mojego postu:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=552&start=0
tam dokładnie jest sfotografowane wnętrze i siedzenia tylne są na maksa odchylone.
pzdr
Hej!
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Zastanawiamy sie nad zakupem Zafiry i jest pewien problem - we wszystkich materialach informacyjnych i reklamowych stoi jak wol, ze system Flex-7 skladania foteli dziala we wszystkich wersjach wyposazenia, a znajomy dealer twierdzi, ze siedzenie pasezera da sie w pelni zlozyc do poziomu tylko w wersji Enjoy, a w wyzszej - Cosmo - juz nie. Czy ktos sie tu moze orientuje, o co tu chodzi?
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Zastanawiamy sie nad zakupem Zafiry i jest pewien problem - we wszystkich materialach informacyjnych i reklamowych stoi jak wol, ze system Flex-7 skladania foteli dziala we wszystkich wersjach wyposazenia, a znajomy dealer twierdzi, ze siedzenie pasezera da sie w pelni zlozyc do poziomu tylko w wersji Enjoy, a w wyzszej - Cosmo - juz nie. Czy ktos sie tu moze orientuje, o co tu chodzi?
Aha, czyli dealer ma racje. Albo Enjoy z mniej wygodnymi siedzeniami, ale za to z mozliwoscia zlozenia fotela pasazera do przodu, albo siedzenia wygodniejsze (Cosmo), ale bez mozliwosci zlozenia. Coz, inzynierowie Opla sie po prostu nie popisali... Probowalam siedziec w takim Enjoy z tylu, mial jeszcze zainstalowany skladany stolik. Po prostu koszmar, w tak urzadzonym samochodzie na tylnym siedzeniu mozna siedziec chyba tylko w kucki albo po wypadku, w ktorym sie stracilo obie nogi...
W sumie nie dziwi mnie to,wystarczy porównać sobie fotel wersji cosmo i enjoy,łatwo wtedy zrozumieć czemu tak jest,bo w takim cosmo,żeby złożyć fotel bez gniecenia boczków,powierzchnia byłby zapewne na wysokości szczytu deski
Z miejscem,kwestia pogodzenia pasażerów odpowiednich rzędów i regulacja odsunięcia ,fotela kanapy itp.
Pozdrawiam
Z miejscem,kwestia pogodzenia pasażerów odpowiednich rzędów i regulacja odsunięcia ,fotela kanapy itp.
Pozdrawiam
Masz na mysli z tylu w 2 czy 3 rzedzie? Bo w 3 to normalne, ze jest ciasno, ale w 2 jest bardzo duzo miejsca na nogi, szczegolnie w pionie. Przynajmniej w ZA, ale ZB podobno jest jeszcze wieksza.zyrafka pisze:Aha, czyli dealer ma racje. Albo Enjoy z mniej wygodnymi siedzeniami, ale za to z mozliwoscia zlozenia fotela pasazera do przodu, albo siedzenia wygodniejsze (Cosmo), ale bez mozliwosci zlozenia. Coz, inzynierowie Opla sie po prostu nie popisali... Probowalam siedziec w takim Enjoy z tylu, mial jeszcze zainstalowany skladany stolik. Po prostu koszmar, w tak urzadzonym samochodzie na tylnym siedzeniu mozna siedziec chyba tylko w kucki albo po wypadku, w ktorym sie stracilo obie nogi...
W ZA skladanie fotela pasazera tez nie bylo w standardzie, to zawsze byla opcja.
Jeździłem ZA 7 lat i w niej rzeczywiście przednie siedzenie pasażerz a raczej jego oparcie składało się prawie do poziomu. Wykorzystywałem to auto bardzo wszechstronnie i nie pamiętam czy miałem kiedy potrzebę skladania tego siedzenia. W ZB Cosmo to siedzenie nie da się w pełni złożyć ale jakość siedzeń jest fantastyczna nie zamienił bym wygody na składanie. Dodam jeszcze, że w obecnej Zafirce przewoziłem już rury po 2,5 m bez problemu.
Mam pytanie czy ktoś rozbierał tylni fotel od strony pasażera? Bo dzisiaj blokada do składania fotela chyba zeskoczyła z czegoś i nie go mogą złożyć, a dźwignia (ta na górze oparcia)do składania luźno lata.
ja rozbierałem od kierowcy w wersji COSMO... zasada ta sama.
od tyłu odpina sie ten pas materiału. Jest spiety takimi listwami na zakładkę. (nie potrzeba narzedzi tylko ręką)
napierw od spodu rozłączasz liste a potem boki.. i wszytkie bebechy masz na wierzchu.
Generalnie temat banalnie prosty... było na forum przy okazji "regulacji lędźwiowej"
od tyłu odpina sie ten pas materiału. Jest spiety takimi listwami na zakładkę. (nie potrzeba narzedzi tylko ręką)
napierw od spodu rozłączasz liste a potem boki.. i wszytkie bebechy masz na wierzchu.
Generalnie temat banalnie prosty... było na forum przy okazji "regulacji lędźwiowej"
Irytujacy problem. Od pewnego czasu (zadnych szczegolnych przejsc w momencie rozpoczecia problemu) fotel kierowcy zacza piszczec / skrzypiec podczas jazdy. Jak jade ja to mocniej jak slubna slabiej. Nie wiem czy z racji masy czy ustawien fotela. Ma ktos moze jakas rade jak to wyeliminowac? Dodam ze problem jest mniejszy jak ustawiam siedzisko poziomo. Jak sobie podniose / przechyle to jest gorzej