Montaż maty głuszącej maski a zapach w środku

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

Montaż maty głuszącej maski a zapach w środku

#1 Post autor: MARCEL! »

Hej! Może to moje wrażenie ale czy montaż maty tłumiącej pod maskę (2 warstwy 1 StP i Silver mata wygłuszająca butylowa alubutyl, później 2 warstwa: GMS-011A Pianka mata
wygłuszająca 10 mm do maski komory silnika) wpływa na to, że po włączeniu ogrzewania hmm czuć trochę zapach taki, że po 5 minutach gardło boli i jakby oczy bolały ? Czy przypadek?
Dodam, że auto miało niedawno odgrzybioną klimę , wymieniony filtr kabinowy, ja dodatkowo zastosowałem taki "granat" do odgrzybiania wnętrza i podszybie wyczyściłem od środka środkiem antybakteryjnym do chirurgicznej dezynfekcji narzędzi... ?
To powietrze gorące jest zasysane z komory silnika? Może otworzyć maskę i sprawdzić czy będzie to samo przy otwartej masce? :-) To sam sobie odpowiem na to pytanie...
Z 2 strony wydaje mi się, że od czegoś jest ta nagrzewnica, gorące powietrze nie jest pobierane bezpośrednio z pod maski (tak było w silnikach chłodzonych powietrzem, bez nagrzewnicy)...
Googlowałem ale nikt nie ma takiego problemu.... Tym bardziej, że mata jest dostosowana do wysokich temperatur i nie jest to jakaś tania mata bitumiczna.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2015, 07:35 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#2 Post autor: Janus »

Pytanie - czy środek do dezynfekcji narzędzi nie wymaga płukania? musi to być wyspecyfikowane na etykiecie - czy środek jest do namaczania (w domyśle dalej narzędzia są poddawane dalszej obróbce - np wycieranie i sterylizacja). Czy środek jest do dezynfekcji powierzchni (spryskujesz, klika sekund, wycierasz).
Niektóre środki wcale nie parują w kilka sekund...
Janusz

MARCEL!
Zafiromaniak

#3 Post autor: MARCEL! »

Nie. Do dezynfekcji powierzchni. Użyłem go bo usuwałem mate głuszącą z podszybia....
To jest na spirytusie środek... Bo wcześniej waliło od tej maty (która sam zamontowałem).
Ten zapach, który czuje to nie jest żaden środek/
A może filtr p. pyłkowy do wymiany,bo wcześniej "zaszedł" tym zapachem jak miałem maty w podszybiu... i dopiero czuć ten zapach z filtra jak się włączy grzanie..
Teraz gorąco, zrobię wieczorem prosty test. Nagrzeje silnik przy wyłączonym ogrzewaniu,podniosę maskę, włączę na full ogrzewanie, nadmuch... i zobaczę czy będzie ten zapach. Jak nie będzie i pojawi się po opuszczeniu maski to wpływ tego wygłuszenia.
Nagrzewnica raczej ok, płynu mi nic nie ubywa.

Janus
Zafiromaniak
#4 Post autor: Janus »

Zrób jak piszesz w celu testowania ;-)
Janusz

MARCEL!
Zafiromaniak

#5 Post autor: MARCEL! »

Chyba tak będzie najlepiej.
Albo zbieg okoliczność albo mam uczulenie na jakiś składnik...
Przecież nie ja jeden używam mat do wygłuszania maski...

Janus
Zafiromaniak
#6 Post autor: Janus »

MARCEL! pisze:Chyba tak będzie najlepiej.
Albo zbieg okoliczność albo mam uczulenie na jakiś składnik...
Przecież nie ja jeden używam mat do wygłuszania maski...
Może być jeszcze kwestia, czy te maty są przewidziane do nakładania na siebie? Bo taki "wawel" zrobiony z mat, może spowodować dłuższy czas odparowania rozpuszczalników z klejów mat na przykład...
Janusz

MARCEL!
Zafiromaniak

#7 Post autor: MARCEL! »

Hmmm to może być trop... Ale raczej są dostosowane. Ta druga warstwa bardzo dobrze się przykleiła.
Najlepsze, jest to, że inna osoba w aucie nic nie czuła :>
Dokładnie tak zrobiłem:
http://www.bitmat.pl/pl/c/Wyciszenie-silnika/72
Dodam, że te maty leżały u mnie w pokoju w otwartym opakowaniu z tydzień i nic nie czułem.

Zrobiłem teraz test. Po przejechaniu 3 km, otworzyłem maskę, włączyłem grzanie.... Trochę czuć jakiś taki dziwny zapach... Zamknąłem maskę i ten zapach może jest trochę bardziej mocny. Nie potrafię obiektywnie ocenić.
No nic, zostaje jeszcze wymiana filtra kabinowego po prostu...
Ostatnio zmieniony 17 lip 2015, 22:26 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.

MARCEL!
Zafiromaniak

#8 Post autor: MARCEL! »

Nie mogę już edytować.
Ogólnie teraz zapach jest tylko przy włączonym ogrzewaniu. Jak podniosę maskę to zapach z nawiewów jest inny.
Czy przy uszkodzonej nagrzewnicy jest inny zapach z wnętrza nawiewów a jak się otworzy maskę to inny? Tzn. mniej czuć zapach?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”