Wentylator chłodnicy działa bez przerwy

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
rafalo203
Imię: rafał
Auto: zafira a 1.6
Model: ZA
Oznaczenie silnika: z16xe

Wentylator chłodnicy działa bez przerwy

#1 Post autor: rafalo203 »

Witam

Mam następujący problem: po wypadku byłem zmuszony do wymontowania chłodnicy wody i chłodnicy klimatyzacji. Zrezygnowałem z montowania nowej chłodnicy klimatyzacji. Pojawił się jednak taki problem, że wentylator chłodnicy wody działa bez przerwy. Domyślam się, że jest to spowodowane brakiem chłodnicy, bądź wentylatora klimatyzacji.
W jaki sposób mogę to obejść tak, aby wentylator załączał się tylko w razie potrzeby.
Montaż chłodnicy klimatyzacji mija się z celem, uszkodzona jest również sprężarka (za duże koszty).

pozdrawiam

thor_
Bywalec
Imię: Artur
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X20DTL
#2 Post autor: thor_ »

Ciężko będzie bo układ: wentylatory-klima-chłodzenie silnika to "komplet" i jak pozbywasz się któregoś z tych elementów to elektronika się buntuje - załącza na wszelki wypadek wszystko co ma, żeby chronić silnik przed przegrzaniem. Wg mnie powinieneś przywrócić układ klimy, to wbrew pozorom nie aż tak wielkie koszta. Zakładam, że w wyniku wypadku nie rozleciała się sprężarka tylko coś w niej zdechło. Chłodnica klimy "made in poland" (nowa) kosztowała mnie w zeszłym roku coś koło 80 PLNów, montaż spokojne popołudnie bez pośpiechu. Kompresor w Twoim wypadku albo oddałbym do wymiany za regenerowany, albo zaryzykowałbym po prostu używkę wymontowaną z jakiegoś dawcy części - jak dobrze poszukasz kupisz za 150-200 PLNów i wcale nie jest powiedziane, że nie pojeździsz z nim kilku latek. Ale oczywiście możesz i kilka miesięcy tylko ;)

Jeżeli nie chcesz, to musi ktoś, kto ma pojęcie o oszukiwaniu czujników coś wymłodzić. Może wymiana modułu sterowania wentylatorami od auta bez klimy załatwi sprawę... ale nie mam pojęcia.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2018, 21:27 przez thor_, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”