Sterowanie ciepło - zimno nie działa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
marzena

#16 Post autor: marzena »

Witam,

do mechanika nie dodzwoniłem się więc nie uzyskałem od niego odp. ale jak teraz pojadę do niego na przegląd to mu o tym powiem. A od znajomego dowiedziałem się że mam wymienić bezpiecznik termiczny i na razie działa 1,2 oraz 3. Co prawda z tych poziomów nie leci jeszcze idealne ciepełko ale coś grzeje. Gdzieś musi być jeszcze jakiś feler.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#17 Post autor: Mattai »

Podłączę się pod wątek, może ktoś ma doświadczenie.
Przygotowuję wiązkę do klimatyzacji i całkiem przypadkiem dostałem wiązkę która ma bardzo ciekawą wtyczkę.
Układ jest tak zmontowany że kręcąc pokrętłem temperatury - ustawiając na skrajnym zimnym - zadziała przełącznik (tak przełącznik) i przełączy masę pomiędzy dwoma pinami wspomnianej wtyczki. przewody są podłączone do styków 2 i 3 wtyczki panelu (klima)
Drogą dedukcji - brakuje tu opcji do rozmrażania o której jest na forum.
Na schematach nie ma wzmianki o tej wtyczce. Do czego jest ten sygnał? Gdzie powinien dotrzeć?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, 14:05 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

rafalf86
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#18 Post autor: rafalf86 »

Witam serdecznie,
Być może ktoś z doświadczonych użytkowników będzie mógł pomóc mi rozwiązać problem z ogrzewaniem. Przestało mi działać sterowanie ciepło zimno, leci tylko zimne powietrze. W aucie jest Climatronic (Electronic climat control) nie wiem czy fabryczny. Po zdjęciu osłony prze lewej nodze przedniego pasażera mogę ręcznie przesunąć mała dzwigienke która otwiera dopływ ciepłego powietrza, choć i tak nie leci tak ciepłe jak wcześniej . Niestety naciskając na przyciski sterowania temperatury nic nawet nie drgnie. Słychać tylko jakieś brzęczenie pod deską za każdym razem jak zmieniam temperature. Dodatkowo dwa miesiacectemu zniknął mi prawie cały płyn chłodniczy, dolalem i od tampej pory jest ok, nie wiem czy ma to jakiś związek.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie
Rafał
Załączniki
20181119_123911_HDR-1-1-1-1.jpg
20181119_123938-1-1.jpg

Kamil1984
Przeglądacz
Imię: Kamil
Auto: Opel Zafira 2.0 turbo cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#19 Post autor: Kamil1984 »

Pierwszy raz widze taka klime w zosi wiec raczej to z oryginalem nie ma to nic wspolnego ale sprawdz po nr. Vin na stronie opelvindekoder i wyskoczy ci cale wyposazenie fabryczne auta

rafalf86
#20 Post autor: rafalf86 »

Dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem i faktycznie wychodzi na to że to jakaś przeróbka bo w oryginale jest sterowana ręcznie. Chętnie bym to wymienił na manualne sterowanie, tylko czy jest taka możliwość, może ktoś miał podobne?

rafalf86
#21 Post autor: rafalf86 »

A możecie mi podpowiedzieć jak i gdzie macie pociagniete linki od pokrętła ciepło zimno? Nie mam pojęcia gdzie je podpiąć...

PiNo_KR
Imię: Rafal
Auto: A 2.2
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#22 Post autor: PiNo_KR »

Witam mam taki temat z nagrzewnica mam klimatronik
Jak dam na HI do leci ciepłe a jak dam na 28 i leci odrazu zimne powietrze w czym może być problem? Nie ma wogole regulacji ciepła albo gorące albo zimne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”