[A] Przegrzewanie się silnika
Moderator: Sebu$
hmm nawet jeśli rok temu wymieniałem chłodnice?? czy to nie ma nic wspólnego z czujnikiem ?? kojarzycie koszt takiego czujnika ??
EDIT:
zajrzałem dzisiaj pod maskę. Czy jak odrkęcę czujnik to rozumiem żę wyleci płyn chłodzący??
EDIT:
A czy wyższa temperatura silnika może być spowodowana zaślepionym zaworem EGR ?? Co do wymiany czujnika zabieram się w poniedziałek. Mam zamiar wymienić czujnik, a także przeczyścić układ polecacie jakiś preparat ?? I drugie jak wcześniej spytałem co z zaworem EGR ma to jakiś wpływ??
EDIT:
zajrzałem dzisiaj pod maskę. Czy jak odrkęcę czujnik to rozumiem żę wyleci płyn chłodzący??
EDIT:
A czy wyższa temperatura silnika może być spowodowana zaślepionym zaworem EGR ?? Co do wymiany czujnika zabieram się w poniedziałek. Mam zamiar wymienić czujnik, a także przeczyścić układ polecacie jakiś preparat ?? I drugie jak wcześniej spytałem co z zaworem EGR ma to jakiś wpływ??
Ostatnio zmieniony 10 maja 2017, 20:06 przez lukiopo, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Mowimy i piszemy o wskazaniach temperatury plynu chlodniczego a nie temperaturze silnika
Moze to czasami wprowadzac w blad
Moze to czasami wprowadzac w blad
Ostatnio zmieniony 10 maja 2017, 20:15 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Nie wiem bo mam benynowy silnik , chcialem tylko zasegurowac ze temperatura dotyczy czujnika cieczy chlodzacej a nie silnika ( bo w ZA nie ma niczego mierzacego temperature silnika)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2017, 20:38 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
Napisze Wam tak. Właśnie wróciłem z mojego miasta rodzinnego. Gdzie wymieniłem czujnik temperatury ten koło termostatu, a także sam termostat. Dodatkowo wylałem większość starego płynu i wlałem świeżutki taki sam. Przejechałem trasę 300 km i jak widać na zdjęciu temperatura na zewnątrz ok 22 stopnie Celsjusza a temp silnika prawie że 100 stopni masakra... Nic szybciej nawet nie próbowałem jechać by nie stanąć na autostradzie z maską do góry A czy jeżeli np nagrzewnica jest nieszczelna to może być taka temp ?? Czy są jeszcze jakieś czujniki które powinienem wymienić??
- Irek_S.
- Bywalec
- Imię: Irek
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Kiedyś, w innym samochodzie miałem problem z przegrzewaniem się silnika i wyrzucaniem płynu chłodniczego z układu. Wymieniłem chłodnice, czujniki, zbiornik płynu, korek, sam płyn, pompę wody, właściwie chyba wszystko i problem ciągle pozostawał. Dopiero mądry mechanik stwierdził, że to uszczelka pod głowicą. Wymienił i problem zniknął na dobre. Może warto sprawdzić ten trop, mechanicy mają taki środek, który bada spaliny w płynie chłodniczym. Powiem tylko, że u mnie to badanie nie stwierdzało uszkodzonej uszczelki, przedmuch był bardzo niewielki.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Jak jest wywalona uszczelka to widać/czuć obecność spalin w obiegu wody. Puchną wężę, masz pęcherze w zbiorniczku wyrównawczym itp. Uszczelkę też można sprawdzić za pomocą pomiaru stopnia sprężania - jeżeli tracisz "kompresję" do kanałów wodnych, to wyjdzie to w postaci niskich wartości na pomiarze.lukiopo pisze:Czyli co radzicie ?? Zacząć od uszczelki pod głowicą czy oddać do czyszczenia układu ?? Orientujecie sie jakie to mogą być koszta ??
Ja stawiam na starą chłodnicę (zakamienioną). Trudne do zdiagnozowania. Można ręką albo lepiej termometrem - pomiar na kilku poziomach wysokości żeber chłodnicy. Najlepiej - kamerą termowizyjną - wyjdzie momentalnie. Tyle że koszt takiego pomiaru to pewnie cena nowej chłodnicy ;-) Dodam że taki sam przypadek miałem kiedyś jeszcze w swojej VA. Wymieniłem wszystko - w końcu pomogła wymiana starej w końcu chłodnicy...
Janusz