[ZA] Z18XE - Wymiana termostatu i czujnika temperatury

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 6483

#16 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Moim skromnym zdaniem , masz wszystko w pozrądku bo takie delikatne wahania temperatury to żaden problem. Ważne by temperatura nie spadała pon 80st , zresztą wskaźnik w liczniku pokazuje tylko czy masz silnik dogrzany czy też nie..ale reasumując , ja mam w swojej Zośce temperature na wskaźniku pomiędzy 80 a 90st i nie narzekam wcale :piwo:

cieniassss

#17 Post autor: cieniassss »

kristopherl pisze:Czy powinienem wymienić termostat czy to raczej normalne w tym aucie?
to normalne

kristopherl
Świeżak
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira 1.8 gaz
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#18 Post autor: kristopherl »

Dzięki za odpowiedzi. Uspokoiłem się.
Myślę ze nie raz jeszcze będę potrzebował waszej pomocy (oby jak najmniej).
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

typek

#19 Post autor: typek »

Witam, czytam te posty dotyczące termostatu oraz czujnika i chyba mam podobne objawy, więc się zastanawiam czy zachowanie mojego silnika jest normalne.Mój motor to 1.8 16V 125km. Objawy: temperatura podczas jazdy w korkach lubi skoczyć do ok. 93 stopni, podczas jazdy spada między 85 a 90, czasem nawet do 80, wentylator chodzi, układ nie jest zapowietrzony. Autkiem jeżdżę 2 miesiące i się zastanawiam czy to jest normalne że auto nie trzyma na blacie po nagrzaniu 90 stopni w układzie chłodzenia. Wcześniej jeździłem Audi A4 w dieselu i tam jak motor się dogrzał to temp. stała jak byk 90.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
#20 Post autor: firek »

typek, przecież to jasne że termostat do wymiany......

cieniassss

#21 Post autor: cieniassss »

typek pisze:Wcześniej jeździłem Audi A4 w dieselu i tam jak motor się dogrzał to temp. stała jak byk 90.
w audi wskaźnik oszukuje kierowcę, pokazuje 90 C mniej więcej od 80 do 105 C

typek

#22 Post autor: typek »

nie zgadzam się z kolegą cieniassssem, podłączałem kompa i VAGiem sprawdzaliśmy temp. układu chłodzenia, tolerancja byla ale nie taka jak podajesz +/- 2st., nie twierdzę ze podczas jazdy w korkach temp. nie moze wzrosnać do ok. 96 st. ale w dieselu temp. ok. 100 to powazna sprawa. Ale nie to jest najważniejsze, mam pytanie odnośnie termostatu do zafiry, czy wymienić sam wkład czy razem z obudową i czujnikiem, różnica w cenie jest znaczna, a nie chce sobie kosztów robić bez potrzeby? Z góry dzięki za radę.

firek
Zafiromaniak
#23 Post autor: firek »

typek, wymien wkład z obudową, nie koniecznie z czujnikiem-ten możesz przełożyć ze starego.

Skasowany użytkownik 6483

#24 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja wymieniłem sam wkład i jestem bardzo zadowolony. Temperaturkę mam teraz ok a i w kieszeni zostało sporo grosza na:piwo:

nowy91

#25 Post autor: nowy91 »

Witam kolegow i mam pytanko
zafira ma takie same objawy jak wyzej wymienione przez h-doc wymienic calosc czy tylko czujnik , a moze tylko termostat ? :/

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Oznaczenie silnika: Z20LET

#26 Post autor: Maciek »

Możesz wymienić sam termostat lub sam czujnik, ale jeżeli to nie pomoże to będziesz musiał znowu całość rozbierać.

Koszt kompletu niewielki, więc lepiej zrobić całość kompleksowo - jedna robota będzie ;)

nowy91

#27 Post autor: nowy91 »

to moze wymienie najpierw sam wklad a jesli to nie pomoze to wymienie tez czujnik , bo do wymiany czujnika nie trzeba chyba nic rozbierac :?:

firek
Zafiromaniak
#28 Post autor: firek »

nowy91, tylko jeśli wymienisz sam wkład a obudowa będzie miała wrzery to objawy nie ustąpią, a wtedy i wymiana czujnika nic nie pomoże...
Ja proponuje wymiane całej obudowy z wkładem a czujnik przełożyc ze starego..

nowy91

#29 Post autor: nowy91 »

Ok wymieniony caly termostat koszt 50€ po odpaleniu auto nagrzewa sie do 90 stopni i potem spada do 80 i znow wzrasta do 90 itd
to normalne , czy powinna caly czas byc na 90 stopni ?

Elmo77

#30 Post autor: Elmo77 »

Wymieniłem właśnie sam wkład i dobrze się nagrzewa i temperatura równo trzyma :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”