[A] termostat - problemy z nagrzewaniem silnika i wnętrza
Moderator: Sebu$
KRIS sam piszesz, że masz benzynę. Wydaje mi się, że porównywanie diesla z benzyną pod tym kontem jest bezsensowne... Źle to tam ująłem. Normalnie włączam ogrzewanie na 1 lub 2, gdy wskaźnik zaczyna się podnosić i wtedy jeszcze spokojnie uzyskuje normalną temperaturę. Jednak przy 3 i 4 stopniu nawiewu musiałbym ją chyba ciągle kręcić około 3 tyś. lub wyżej.
Wymieniał już ktoś wkład termostatu???
Pytam dlatego bo na allegro można znaleźć dwa rodzaje wkładu do tego samego silnika Y20DTH różnią się wizualnie i nie mam pewności czy ten z lewej strony będzie pasował??? Ten po lewo ma taki zaokrąglony daszek jak "grzybek" a mój wyjęty z obudowy tak jak ten po prawo ma tą część płaską.
Pytam dlatego bo na allegro można znaleźć dwa rodzaje wkładu do tego samego silnika Y20DTH różnią się wizualnie i nie mam pewności czy ten z lewej strony będzie pasował??? Ten po lewo ma taki zaokrąglony daszek jak "grzybek" a mój wyjęty z obudowy tak jak ten po prawo ma tą część płaską.
Ale ty masz chyba benzyne?
Koleś w warsztacie powiedział mi, że założył z benzyny do diesla i podobno się nie nadawał bo silnik się nie dogrzewał. Mój stary otwierał się przy 92 stopniach, wiec jeśli te też otwiera się przy tej samej temperaturze to powinno być OK?
A oryginalny miałeś taki jak ja, ten płaski co jest po prawej???
Koleś w warsztacie powiedział mi, że założył z benzyny do diesla i podobno się nie nadawał bo silnik się nie dogrzewał. Mój stary otwierał się przy 92 stopniach, wiec jeśli te też otwiera się przy tej samej temperaturze to powinno być OK?
Oryginalny miałem płaski i wyrobiła się od niego obudowa i puszczał , przez co silnik się nie dogrzewał.Marekww33 pisze:Ale ty masz chyba benzyne?
Silnik benzynowy jak i diesla ma taką samą temperaturę roboczą czyli ~90 st. więc raczej nie powinno być różnicy . Być może u innych marek jest , tego nie wiem.