Ubytek płynu chłodniczego
Moderator: Sebu$
Mirek, dzięki za odpowiedź - pytanie mam takie zatem: drożność tego odpływu skroplin powinienem zrobić odkręcając coś wewnątrz auta (tak jak wcześniej schowek i szukać jakichś śrubek żeby coś zdemontować pod tym całym parownikiem a później udrożnić?) czy raczej na zewnątrz?
fajna by była taka dość dokładna odpowiedź...
fajna by była taka dość dokładna odpowiedź...
Te elementy plastikowe, które już wykręciłeś ukazują parownik.
Rynienka jest pod parownikiem i później przechodzi w rurkę, która łączy się z rurką obudowy nagrzewnicy.
Tutaj masz to widoczne:
Ja do czyszczenia użyłem sprężarki. Dmuchałem powietrze w otwory rurek oraz przy parowniku i w rynienkę (szukaj jej w okolicach gdzie był filtr tylko nieco bardziej do wnętrza pojazdu, pod tym elementem metalowym - parownikiem).
Rynienka jest pod parownikiem i później przechodzi w rurkę, która łączy się z rurką obudowy nagrzewnicy.
Tutaj masz to widoczne:
Ja do czyszczenia użyłem sprężarki. Dmuchałem powietrze w otwory rurek oraz przy parowniku i w rynienkę (szukaj jej w okolicach gdzie był filtr tylko nieco bardziej do wnętrza pojazdu, pod tym elementem metalowym - parownikiem).
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Tak jak napomniał Mirek powyżej i ja i on kupiliśmy zwykłe oringi w sklepie budowlanymtommy-ky pisze:jeśli dobrze kojarzę...to moja uszczelka jest już sfatygowana, mega luźna i w ogóle styrana życiem...rzuciła mi się w oczy przy zabawie z filtrem powietrza....może wiesz (wie ktoś) jaką uszczelkę należy by kupić w jakimśtam autolandzie?
pozdr
Moim zdaniem nie musi tam być żadnej rewelacji także nie masz co latać i szukać speclajnej za którą pewnie zapłacisz więcej
Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego z uszczelką znajdującą się na łączeniu tych rurek zabawa z filtrem. To są dwa różne miejsca.tommy-ky pisze:jeśli dobrze kojarzę...to moja uszczelka jest już sfatygowana, mega luźna i w ogóle styrana życiem...rzuciła mi się w oczy przy zabawie z filtrem powietrza...
Ta uszczelka wygląda tak:
oczywiście jest sfatygowana
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Jeżeli oring odkryłeś podczas czyszczenia odpływu (łączenie obudowy nagrzewnicy) to tak o dobrym mówisz.
Zakup najzwyklejszy oring w budowlanym albo hydraulicznym i po problemie. Tak z krótkiego doświadczenia to jak dla mnie to nie ma ona tam zbyt poważnego zadania - jeździłem bez ok. tygodnia i nic sie nie działo
Zakup najzwyklejszy oring w budowlanym albo hydraulicznym i po problemie. Tak z krótkiego doświadczenia to jak dla mnie to nie ma ona tam zbyt poważnego zadania - jeździłem bez ok. tygodnia i nic sie nie działo
no dokładnie - tak jak mówią GOTI i EKMIR 1) ta uszczelka poważnego zadania nie spełnia... 2) to jest dokładnie to miejsce jak na foto
- po prostu zauważyłem tą (już) pseudo uszczelkę gdy zdemontowałem schowek i inne plastiki przy nogach pasażera...ekmir pisze:Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego z uszczelką znajdującą się na łączeniu tych rurek zabawa z filtrem.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
nie ma na tym wytłoczonego jakiegoś nr - nie mogę nic podobnego znaleźć.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
no i się narobiło...zdemontowałem cały tunel środkowy i zamiast wymienić tamtą uszczelkę krew mnie zalała jak zobaczyłem, że mam też problem z cieknącym oringiem...tylko jeszcze jest wstępna faza...dotykam fajki i leci nie dotykam, przestaje.... normalnie masakra...podejście numer 2 we wtorek, muszę najpierw zestaw naprawczy w aso kupić...