Wymiana chłodnicy klimatyzacji.
Moderator: Sebu$
Też mnie czeka wymiana.
Zakupiłem odpowiednią dla mojego rocznika chłodnicę klimy, teraz przymierzam się do wymiany.
Wiem, że są różne chłodnice, zmiana była w roczniku 2001, czyli ja mam nową.
Czy osuszacz jest zintegrowany w tej nowszej wersji? Nie mogę znaleźć osuszacza do Zafiry 2002, w tej chłodnicy jest taka jakby bulwa, której nie ma w starszych wersjach...
[ Dodano: Pon Maj 09, 2011 20:09 ]
Ech... na razie 1:0 dla Zafiry. Śruba przy zderzaku w prawym nadkolu wyrobiona. Nabiłem nieco większego torxa, ale zupełnie nie idzie jej ruszyć! Mimo hektolitrów WD40. Z tych trzech pod zderzakiem ruszyłem tylko jedną. Po godzinie dałem spokój.
Po rozebraniu większości dolotu i usunięciu wlotu powietrza udało mi się bez zdejmowania zderzaka zdjąć wentylator chłodnicy klimy, ale niestety lewa śruba od chłodnicy klimy (u mnie jest na taki torx E8) kręci się w koło i nic nie puszcza... czy takie śruby mogą się ukręcić?
Dostęp jest szczerze mówiąc średni... spróbujemy jutro...
Zakupiłem odpowiednią dla mojego rocznika chłodnicę klimy, teraz przymierzam się do wymiany.
Wiem, że są różne chłodnice, zmiana była w roczniku 2001, czyli ja mam nową.
Czy osuszacz jest zintegrowany w tej nowszej wersji? Nie mogę znaleźć osuszacza do Zafiry 2002, w tej chłodnicy jest taka jakby bulwa, której nie ma w starszych wersjach...
[ Dodano: Pon Maj 09, 2011 20:09 ]
Ech... na razie 1:0 dla Zafiry. Śruba przy zderzaku w prawym nadkolu wyrobiona. Nabiłem nieco większego torxa, ale zupełnie nie idzie jej ruszyć! Mimo hektolitrów WD40. Z tych trzech pod zderzakiem ruszyłem tylko jedną. Po godzinie dałem spokój.
Po rozebraniu większości dolotu i usunięciu wlotu powietrza udało mi się bez zdejmowania zderzaka zdjąć wentylator chłodnicy klimy, ale niestety lewa śruba od chłodnicy klimy (u mnie jest na taki torx E8) kręci się w koło i nic nie puszcza... czy takie śruby mogą się ukręcić?
Dostęp jest szczerze mówiąc średni... spróbujemy jutro...
-
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Dzisiaj również dowiedziałem się, że dołączyłem do osób, które będą musiały wymienić chłodnice klimatyzacji ( a właściwie znaną skraplaczem ).
W moim przypadku nieszczelność pojawiła się za silnikiem wentylatora.
Podobno to częsta dolegliwość. Klimiarz powiedział mi, że do wiatraka wykorzystywany jest silnik wysokoobrotowy, który się mocno grzeje no i z czasem powstaje w tym miejscu perforacja skraplacza/chłodnicy.
Po ściągnięciu wiatraka z obudową miałem ładny, tłusty ślad w miejscu gdzie jest silnik wentylatora. No i między wiatrakiem a chłodnicą było zebrane kupę syfu-kawałki liści i inne paprochy.
Trzeba będzie nową chłodnice, a z uwagi na fakt, iż Zafirką mam zamiar jeszcze długo pojeździć kupię chyba firmową, choć trzeba przyznać, że walnie to trochę po kieszeni
Dzisiaj również dowiedziałem się, że dołączyłem do osób, które będą musiały wymienić chłodnice klimatyzacji ( a właściwie znaną skraplaczem ).
W moim przypadku nieszczelność pojawiła się za silnikiem wentylatora.
Podobno to częsta dolegliwość. Klimiarz powiedział mi, że do wiatraka wykorzystywany jest silnik wysokoobrotowy, który się mocno grzeje no i z czasem powstaje w tym miejscu perforacja skraplacza/chłodnicy.
Po ściągnięciu wiatraka z obudową miałem ładny, tłusty ślad w miejscu gdzie jest silnik wentylatora. No i między wiatrakiem a chłodnicą było zebrane kupę syfu-kawałki liści i inne paprochy.
Trzeba będzie nową chłodnice, a z uwagi na fakt, iż Zafirką mam zamiar jeszcze długo pojeździć kupię chyba firmową, choć trzeba przyznać, że walnie to trochę po kieszeni
a co koledzy sądzicie o tej chłodnicy ???
http://allegro.pl/opel-astra-2-g-zafira ... 30362.html
tez musze sie zapisac do grona dziurawych chłodnic
-
- Przeglądacz
I do tego znaczenie ma rocznik! Przełom 2001-2002 to zmiana chłodnicy.
Dzisiaj jest 1:1. Kupiłem kątówkę, wyciąłem śruby. Niestety wyrobiło mi się mocowanie chłodnicy od strony pasażera - tam jest u mnie śrubka z nakrętką, która się swobodnie kręci w takim jakby kanaliku - ale nie ma jak tej nakrętki unieruchomić. A jak chłodnica jest założona, to w ogóle ten kanalik jest całkowicie zakryty i śruba się swobodnie obraca. Trzeba było wyciąć.
W tym celu oprócz zderzaka, musiałem cały dolot i jeszcze reflektor ściągnąć - nie było jak podejść z kątówką. Już widzę, jak by mi to w serwisie zrobili. Wszędzie gdzie mogę wstawiam nowe śruby.
BTW - nie mogę dojrzeć nigdzie osuszacza - gdzie powinien się znajdować? Jutro jadę kupić chłodnicę i wymieniam.
Dzisiaj jest 1:1. Kupiłem kątówkę, wyciąłem śruby. Niestety wyrobiło mi się mocowanie chłodnicy od strony pasażera - tam jest u mnie śrubka z nakrętką, która się swobodnie kręci w takim jakby kanaliku - ale nie ma jak tej nakrętki unieruchomić. A jak chłodnica jest założona, to w ogóle ten kanalik jest całkowicie zakryty i śruba się swobodnie obraca. Trzeba było wyciąć.
W tym celu oprócz zderzaka, musiałem cały dolot i jeszcze reflektor ściągnąć - nie było jak podejść z kątówką. Już widzę, jak by mi to w serwisie zrobili. Wszędzie gdzie mogę wstawiam nowe śruby.
BTW - nie mogę dojrzeć nigdzie osuszacza - gdzie powinien się znajdować? Jutro jadę kupić chłodnicę i wymieniam.
-
- Przeglądacz
Osuszacz to ta bańka w lewym dolnym rogu chłodnicy/skraplacza patrząc od przodu samochodu-bynajmniej tak w moim jestemjot pisze:I do tego znaczenie ma rocznik! Przełom 2001-2002 to zmiana chłodnicy.
-
- Przeglądacz
jacek28 pisze:a co koledzy sądzicie o tej chłodnicy ???
Z tego co się do wiedziałem jest to chłodnica marki SRL.
Zna ktoś tą markę
Słyszałem, że polecają Nissens. Właśnie takiej szukam.
BTW - w silnikach benzynowych po 2002 roku osuszacz jest zintegrowany z chłodnicą i się go nie wymienia osobno.
[ Dodano: Nie Maj 15, 2011 21:55 ]
Chłodnica Nissens zakupiona (420 pln w sklepie) i założona. Trochę było problemu z przykręceniem nowej śruby obok tej obciętej, ale dało radę. Teraz tylko pojechać na sprawdzenie szczelności i napełnienie :-D.
BTW - w silnikach benzynowych po 2002 roku osuszacz jest zintegrowany z chłodnicą i się go nie wymienia osobno.
[ Dodano: Nie Maj 15, 2011 21:55 ]
Chłodnica Nissens zakupiona (420 pln w sklepie) i założona. Trochę było problemu z przykręceniem nowej śruby obok tej obciętej, ale dało radę. Teraz tylko pojechać na sprawdzenie szczelności i napełnienie :-D.
-
- Przeglądacz
Ja nadal jestem w poszukiwaniu chłodnicy.
Znalezienie nowej marek BEHR, VALEO jest dosyć kłopotliwe ( bynajmniej dla mnie ) a jak jest to za 700 zł w górę.
Za to prawie wszyscy sprzedawcy z uporem maniaka, polecają chłodnicę NISSENS-a ( dwa lata gwarancji ) w przedziale cenowym 390-430 zł. Z drugiej strony czytam na forum, że inni tego producenta nie polecają.
Jężeli jest to marka specjalizująca się w układach chłodzących to dlaczego niektórzy uznają ją za gorszą markę.
Poza tym 2 lata gwarancji fabrycznej o czymś świadczy
Znalezienie nowej marek BEHR, VALEO jest dosyć kłopotliwe ( bynajmniej dla mnie ) a jak jest to za 700 zł w górę.
Za to prawie wszyscy sprzedawcy z uporem maniaka, polecają chłodnicę NISSENS-a ( dwa lata gwarancji ) w przedziale cenowym 390-430 zł. Z drugiej strony czytam na forum, że inni tego producenta nie polecają.
Jężeli jest to marka specjalizująca się w układach chłodzących to dlaczego niektórzy uznają ją za gorszą markę.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kupiłem do mojej ZB - cena po dobrej znajomości 400zł, nie było problemu z odpaleniem no i 2 lata gwarancji, mi ją akurat polecali.robertgl17 pisze:Ja nadal jestem w poszukiwaniu chłodnicy.
Jeżeli chodzi o zamienniki to podobno dobra marka.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
ja miałem ciekawy przypadek
po nabiciu klimy po2 tygodniach gazu zero
pojechałem z reklamacją
napełnili - działała - tydzień
znowu do klimiarzy
kombinowali, soprawdzali nabijali spuszczali itp
nie wiedzieli dlaczego gaz ucieka ??
3x nabili z podwójną ilością barwnika i ... działa do dzisiaj
i też nie wiedzą dlaczego działa
widać gaz za rzadki mieli
po nabiciu klimy po2 tygodniach gazu zero
pojechałem z reklamacją
napełnili - działała - tydzień
znowu do klimiarzy
kombinowali, soprawdzali nabijali spuszczali itp
nie wiedzieli dlaczego gaz ucieka ??
3x nabili z podwójną ilością barwnika i ... działa do dzisiaj
i też nie wiedzą dlaczego działa
widać gaz za rzadki mieli
-
- Przeglądacz
Od wczoraj znowu działa klima
Zakupiona chłodnica/skraplacz Nissens 420 zł.
Wymiana skraplacza na nowy 50 zł
Uzupełnienie czynnika 150 zł
Razem 620 zł za możliwość cieszenia się chłodem w samochodzie.
PS.
05.06.2011 r.
Dzisiaj ściągnąłem zderzak i zamontowałem siatkę, aby kamyki podczas jazdy nie na...czały w chłodnicę i interculera.
Od wczoraj znowu działa klima
Zakupiona chłodnica/skraplacz Nissens 420 zł.
Wymiana skraplacza na nowy 50 zł
Uzupełnienie czynnika 150 zł
Razem 620 zł za możliwość cieszenia się chłodem w samochodzie.
PS.
05.06.2011 r.
Dzisiaj ściągnąłem zderzak i zamontowałem siatkę, aby kamyki podczas jazdy nie na...czały w chłodnicę i interculera.