Błędy układu chłodzenia, kontrolka, problemy - porady
Moderator: Sebu$
znajomemu w zafirze A 1,6 16V ciągle załączają się wentylatory nawet na zimnym silniku, po podpięciu pod kompa wyświetliło się 2 błędy:
00166 - Obieg prądowy temperatury płynu chłodzącego silnika - za mocne wejście
00164 - Nieprawidłowy sygnał temperatury cieczy chłodzącej silnika
Domyślam się że ten drugi błąd to chyba czyjnik temperatury płynu chłodzącego tylko gdzie on jest? Wyczytałem na forum, że jest dwa jeden wkręcany gdzieś w głowicy, a drugi w termostacie?
Natomiast na temat tego pierwszego błędu nic nie znalazłem.
Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
00166 - Obieg prądowy temperatury płynu chłodzącego silnika - za mocne wejście
00164 - Nieprawidłowy sygnał temperatury cieczy chłodzącej silnika
Domyślam się że ten drugi błąd to chyba czyjnik temperatury płynu chłodzącego tylko gdzie on jest? Wyczytałem na forum, że jest dwa jeden wkręcany gdzieś w głowicy, a drugi w termostacie?
Natomiast na temat tego pierwszego błędu nic nie znalazłem.
Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
To i ja podepnę się pod temat również włączają mi się wentylatory w niekontrolowany sposób nawet na zimnym silniku, podpiąłem pod komputer i wyskoczyło coś takiego:
w silniku:
P1540 - Ciśnienie systemu klimatyzacji, niewłaściwy sygnał
w układzie chłodzenia:
00005 - Czujnik ciśnienia systemu klimatyzacji, za silne wejście (przewód sygnalizacyjny)
00039 - Czujnik ciśnienia systemu klimatyzacji, za słabe wejście źródła napięcia
zauważyłem też, że teraz nie chłodzi a jeszcze tydzień temu klima działała
Co to może być?
w silniku:
P1540 - Ciśnienie systemu klimatyzacji, niewłaściwy sygnał
w układzie chłodzenia:
00005 - Czujnik ciśnienia systemu klimatyzacji, za silne wejście (przewód sygnalizacyjny)
00039 - Czujnik ciśnienia systemu klimatyzacji, za słabe wejście źródła napięcia
zauważyłem też, że teraz nie chłodzi a jeszcze tydzień temu klima działała
Co to może być?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Błędy wskazują na brak czynnika chłodzącego, nastąpił jego ubytek poza wymagane ciśnienie - podjedź do zakładu zajmującego się klimą w samochodach, niech sprawdzą ciśnienie i ewentualnie doładują do wymaganego stanu, ponadto niech sprawdzą szczelność układu, bo może okazać się, że którędyś ucieka czynnik
Wydaje mi się, że nie chodzi o ilość czynnika, ostatnio jak miałem nieszczelność w układzie klimatyzacji i klima nie działała to wyświetlał błąd:MieHor pisze:Błędy wskazują na brak czynnika chłodzącego, nastąpił jego ubytek poza wymagane ciśnienie
P0530 - Czujnik ciśnienia klimatyzacji - mała wartość na wejściu
Po wymianie skraplacza i napełnieniu wszystko jest ok.
A te powyższe błędy wskazują chyba na sprawy elektryki może sam czujnik ciśnienia walnięty.
Witam
Dzisiaj pojawił się u mnie problem. Rano jechałem do pracy i zostawiłem samochód na słoneczku na 7 godzin. Kiedy wracałem do domu zapaliła mi się żółta kontrolka z wentylatorkiem w środku i temperatura zaczęła bardzo szybko się podnosić. W ciągu około 5 minut od ruszenia doszła do ponad 90 stopni. Nie przekroczyła 100 stopni, ale nie wiele jej brakowało.
Co się mogło stać ?
Dzisiaj pojawił się u mnie problem. Rano jechałem do pracy i zostawiłem samochód na słoneczku na 7 godzin. Kiedy wracałem do domu zapaliła mi się żółta kontrolka z wentylatorkiem w środku i temperatura zaczęła bardzo szybko się podnosić. W ciągu około 5 minut od ruszenia doszła do ponad 90 stopni. Nie przekroczyła 100 stopni, ale nie wiele jej brakowało.
Co się mogło stać ?