odgłosy klimy

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
glonik21
Przeglądacz
Model:

#46 Post autor: glonik21 »

jarecki69 pisze:Ludzie ale Wy macie tam ceny :!: . Jakis czas temu regenerowalem sprężarke od klimy w Vectra B , kosztowało mnie to 300zl ale 700 to chyba drobna przesada...
Wspisalem sobie w net regeneracja sprezarki to znalazlem ze trzy firmy co chcialy 700 zeta... Musze jeszce podjechac do kogos i zapytac czy to wycie jest od sprezarki, gdzies tu na forum czytalem ze jak slychac tylko w srodku auta to moze byc od parownika...

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#47 Post autor: MARCEL! »

A u mnie też trochę wyje a raczej buczy jak dodam gazu, przy włączonej klimatyzacji... czy to normalka?

glonik21
Przeglądacz
Model:

#48 Post autor: glonik21 »

MARCEL! pisze:A u mnie też trochę wyje a raczej buczy jak dodam gazu, przy włączonej klimatyzacji... czy to normalka?
Wczoraj podjechalem do gosci ktorzy serwisuja klime w Krakowie i stwierdzili ze takie dzwieki przy dodawaniu gazu gdy wlaczona jest klima moga w moim przypadku pochodzic z roznych zrodel np. z lozyska na alternatorze lub jakis metalowe cos daje taki odglos... Ale wykluczaja raczej sprezarke..uff..

MARCEL!
Zafiromaniak

#49 Post autor: MARCEL! »

Rozumiem... Będę u mechanika to się zapytam. Teoretycznie auto ma ok. 167 tyś km... ale kto wie ile ma na prawdę :idea: (aczkolwiek oleju nie bierze praktycznie wcale, ale to też nie jest wyrocznia przebiegu)

glonik21
Przeglądacz
Model:

#50 Post autor: glonik21 »

MARCEL! pisze:Rozumiem... Będę u mechanika to się zapytam. Teoretycznie auto ma ok. 167 tyś km... ale kto wie ile ma na prawdę :idea: (aczkolwiek oleju nie bierze praktycznie wcale, ale to też nie jest wyrocznia przebiegu)
Byłeś może u mechanika zapytać o klime ?? Ja usłyszałem kolejna opcje- to wycie pochodzi od wentylatora nie ma na nim zadnych luzów tylko głośno chodzi po włączeniu klimy . Czy ktos z was miał coś takiego ??

[ Dodano: Wto Maj 21, 2013 21:46 ]
Dzis odwiedziłem Frosti w Krakowie -stwierdzili ze do wymiany jest łożysko w spreżarce, za jego wymiane 300 zł ( zdjecie sprezarki, wymiana , sciagniecie i nabicie czynnika ) co wy na taką cene ? Przypomne źe po włączeniu klimy słychać w środku i na zewnatrz wycie przy dodawaniu gazu.. do nie dawna wycied było słyszane tylko w środku..

Johnny Bravo

#51 Post autor: Johnny Bravo »

Witam na moją ocenę to cena bardzo dobra i mało tego nie czekał bym z naprawą bo jak się kompresor zatrze to narobi rabanu znam z autopsji ;)

glonik21
Przeglądacz
Model:

#52 Post autor: glonik21 »

Johnny Bravo pisze:Witam na moją ocenę to cena bardzo dobra i mało tego nie czekał bym z naprawą bo jak się kompresor zatrze to narobi rabanu znam z autopsji ;)
Taki też mam zamiar, na 5 czerwca jestem już umówiony ..

fabrus

#53 Post autor: fabrus »

glonik21 pisze:Taki też mam zamiar, na 5 czerwca jestem już umówiony ..
Daj znać jak będziesz po wizycie u nich.Czy pomogło oraz ile kosztowała finalnie usługa. Mi też coś wyje przy włączonej klimie. Co prawda nie zawsze, ale jednak...

GrzegorzLKR

#54 Post autor: GrzegorzLKR »

Ja po zakupie autka miałem podobnie że syczało na klimie pojechałęm do kolegi od klimatyzacji okazało się tak jak myślałem mało czynnika na 450 g było tylko 10 g i oczywiście nowy olej w klime i smiga że na aż powieki zamarzają i brak syczenia;) ale to akurat w Zafira B

Awatar użytkownika
bykmark
Mieszkaniec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: A
#55 Post autor: bykmark »

glonik21 pisze:Dzis odwiedziłem Frosti w Krakowie -stwierdzili ze do wymiany jest łożysko w spreżarce, za jego wymiane 300 zł ( zdjecie sprezarki, wymiana , sciagniecie i nabicie czynnika ) co wy na taką cene ? Przypomne źe po włączeniu klimy słychać w środku i na zewnatrz wycie przy dodawaniu gazu.. do nie dawna wycied było słyszane tylko w środku..
:mysli: łożysko czy cewka elektromagnesu się rozlatuje

Ale jeśłi chodzi o samą wymianę łożyska pod kołem napędowym to po co demntować sprężarkę?

MARCEL!
Zafiromaniak

#56 Post autor: MARCEL! »

Hmm a to wycie to może być coś powiązane np. że ten pasek wieloklinowy jest do wymiany? On napędza wspomaganie, klimatyzację i alternator? Dobrze rozumuje ? Chyba ten pasek to ważny element...

fabrus

#57 Post autor: fabrus »

Pasek owszem ważny. Ale wycie u mnie występuje tylko wtedy gdy włączona jest klimatyzacja. Wycie jest modulowane obrotami silnika. Muszę podjechać do jakiegoś serwisu klimatyzacji, niech na to zobaczą. A tak przy okazji - czy może ktoś polecić dobry serwis klimatyzacji na południu Krakowa? Wspomiane tu FROSTi jest na północy i nie bardzo mam do nich po drodze, no chyba że są dobrzy i warto...

MARCEL!
Zafiromaniak

#58 Post autor: MARCEL! »

Hmmm... u mnie to wycie też zależy od obrotów. Chłodnica ma niecały rok, układ był odgrzybiany i kontrolowany jakoś w październiku 2012 roku....

emjot

#59 Post autor: emjot »

U mnie też wyje... ale na przeglądzie klimatyzacji nic nie mówili o tym, że to coś nie tak... hmmmm.... w 2.2 też trochę wyło - może nieco mniej, ale tam było ogólnie sporo lepsze wyciszenie wszystkiego... Może TTTM...

fabrus

#60 Post autor: fabrus »

U mnie to wyglada tak, ze zaraz po starcie zimnego silnika wycia zadnego nie slychac pomimo tego ze klima jest juz wlaczona i chlodzi. Wycie zaczyna byc slyszalne po kilku minutach. Najglosniejsze jest w okolicy 3 tys obr/min, potem cichnie jakby. Jak wylacze klime, to przestaje wyc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”