Klimatyzacja się nie załącza.

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
vertal
Debiutant
Model:

#91 Post autor: vertal »

Witam Artur1985 jak nie masz czynnika w układzie to czujnik ciśnienia nie poda napięcia do sprężarki...nabij klime i powinna sprężarka ruszyć ..żeby szukać przyczyny musisz mieć nabitą klime
Inni tobie pomogą jak zobaczą że sam chcesz sobie pomóc

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#92 Post autor: oki »

Sector, aby przerobić klimę manualną na klimatronik potrzebujesz oczywiście tego panelu oraz:
- Cały słupek nawiewu ponieważ ma mocowania do siłowników nastawy klap powietrza
- Siłowników do powyższych klap
- Modułu elektronicznego do sterowania prędkością obrotową wentylatora (w manualnej masz prędkość przełączaną mechanicznie z regulacją oporową)
- dodatkowych czujników temperatury w kanałach i w kabinie oraz nasłonecznienia
- wiązka główna kabiny

sector

#93 Post autor: sector »

OKI dzięki za odpowiedź ,
to raczej sobie podaruje ten szpas , bo jak policze tajle + robociznę to już lepiej wydać kasę na czipa i hamownie . ;)

Arczi

#94 Post autor: Arczi »

Nadal draze u siebie temat klimy... Moglby ktos podeslac info gdzie szukac czujnikow odpowiadajacych za ew nie dzialanie klimy ?
Z gory dziekuje :D

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#95 Post autor: Bodek »

Arczi pisze:Nadal draze u siebie temat klimy... Moglby ktos podeslac info gdzie szukac czujnikow odpowiadajacych za ew nie dzialanie klimy ?
Z gory dziekuje :D
7 - CZUJNIK, CIŚNIENIE SKRAPLACZA

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Arczi

#96 Post autor: Arczi »

Bodek pisze:7 - CZUJNIK, CIŚNIENIE SKRAPLACZA
Dziekuje :) Czyli czujnik to ten element po prawej na dole chlodnicy klimy tak ?

tak

[ Dodano: Nie Cze 24, 2012 21:08 ]
OK. Bylem i sprawdzilem. Czujnik jest 3-pinowy.
Jak odepne od niego wtyczke to po uruchomieniu silnika wlancza sie wiatrak klimy pomimo ze klima nie jest wlaczona a na desce swieci sie kontrolka "silnika z ta taka zebatka" (chyba dobrze opisalem) - po lewej od kontrolki auta z kluczykiem.

[ Dodano: Nie Cze 24, 2012 21:15 ]
Wie ktos jak spawdzic ten czujnikczy jest ok ?? Jakis schemat jego dzialania ?? Pomijam opcje podpiecia do komputera na razie.
Kolejne pytanie : czy to jedyny czujnik w ukladzie klimy czy jeszcze "cos" moze miec wplyw na jej dzialanie badz nie ??

[ Dodano: Pon Cze 25, 2012 18:00 ]
OK ustawilem sie na sprawdzenie bledow w ASO. Zrobia mi to za free w ramach ostatniej uslugi :mrgreen:
Zostal tylko czujnik... Jutro powinno (oby) sie wszysko wyjasnic.

[ Dodano: Sro Lip 11, 2012 17:33 ]
No i sie finalnie okazalo ze sterownik klimy jest ok, instalacja tez jest ok, kompresor tak samo ok, uklad szczelny i nabity a uszkodzony jest (TADAM !!) sterownik silnika :shock: Nie daje jakiegos tam sygnalu do sterownika klimy i temu sie ona nie zalancza :?
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, 20:37 przez Arczi, łącznie zmieniany 1 raz.

rafal1982r
Świeżak
Model:

#97 Post autor: rafal1982r »

Ja mam pytanko mianowicie , w mojej Zosi chce nabić klimę ale , jak ją kupiłem to nie było nic freonu a kolega powiedział że mam zacięty wiatrak wentylatora tzn. wiatrak się nie kręci nie można go przekręcić palcem , z kolei druga osoba twierdzi że jak nabije klimę to wentylator sam będzie chodził a samemu jest nie możliwe pokręcenie ? Kto ma rację?
Dodam że jak włanczam przycisk klimy to słyszę że jakiś wentylator chodzi ale nie od klimy i od chłodnicy . Co radzicie ? Nabijać ?
Rafi

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#98 Post autor: JARO »

Kolego to tak pewnie wiatrak klimy będzie do wymiany (ja też tak miałem i jak go wyjąłem to w środku było tyle rdzy że masakra),ewentualnie jak się uda odkręcić zardzewiałe śruby to może uda się go wyczyścić. Nie miał racji ten kto powiedział Ci ze nie da się wiatraka przekręcić palcami (jeżeli swobodnie kręcisz palcem to znaczy że wiatrak jest sprawny a jeżeli nie to może być sytuacja jak u mnie. Owszem jak włączysz przycisk klimy to chodzi wiatrak (załącza się automatycznie) ale od nawiewu powietrza z taką prędkością jakbyś włączył pierwszy bieg na pokrętle. Radze najpierw sprawdzić ten wiatrak i dopiero później nabić klime. Pozdrawiam JARO

Arczi

#99 Post autor: Arczi »

Dokladnie. Wiatrak od klimy tak jak i inne wiatraki powinienes spokojnie palcem ruszyc jak popchniesz smiglo.
Akurat dostanie sie do tego od klimy jest latwe : 2 srubki i wtyczka. Wyjmujesz i obejrzyj co i jak z nimi i bedziesz wiedzial czy da rade reanimowac czy trza wymienic.

Mortern

#100 Post autor: Mortern »

Niedawno kupiłem Zafirą A rocznik 2000,przy zakupie klima działa, świeżo nabijana, przy odsysaniu było 750, nabita prawidłowo 700( wg wydruku. Po 2 dniach przestała działać, tzn:
po wciśnięciu przycisku świeci się, na krótko zmieniają się obroty silnika oraz załącza się delikatny nawiew.
Po dłuższej chwili nagrzeje się również chłodnica od klimatyzacji i włączy się wiatrak ją chłodzący. Komp pokazuje temperaturę na zewnątrz 22 stopnie, a z nawiewu leci o temperaturze 25 stopni.

Czy to normalne, że w zaworze napełniania klimy jest zielono?

Skasowany użytkownik 6483

#101 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Według mnie , masz typowo nieszczelność w układzie, Być może podczas napełniania klimy, w jakiś sposób uszkodzono Ci ten zawór i stąd masz ten problem. Nie kombinuj nic tylko gnaj do tych fachmanów i zgłoś im ten problem. W końcu wzięli kasę więc niech teraz problem rozwiążą :x
Ostatnio zmieniony 22 lip 2012, 21:14 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.

Mortern

#102 Post autor: Mortern »

Tak gwoli ścisłości to nie ja nabijałem, tylko jeszcze poprzedni właściciel i tak jak napisałem 2 dni po zakupie przestała działać. Dzięki za wskazówki, dziś jadę do mechaniora.

rafal1982r
Świeżak
Model:

#103 Post autor: rafal1982r »

Witam panowie , mam Zośkę 1.8 125 koni , problem klima , po kupnie auta była pusta
Naprawiłem <<stojący >> wentylator chłodnicy klimy poprzez oczyszczenie , nasmarowanie , sprawdzona szczelność << OK >> w końcu nabita i . . . nie załącza <turbina> <pompa> klimy , jak zwał tak zwał . Pytanie gdzie szukać niedomagań usterek , tego elementu i jakie mogą występować ?
Rafi

Mortern

#104 Post autor: Mortern »

Mały update: pojechałem do warsztatu,Mechanik podłączył maszynę, sprawdził szczelność, dobił czynnika do 700 ( brakowało 200 g i stwierdził, że wg maszyny układ szczelny, ale nadal nie działa, wskazał na cewkę. Czy to możliwe?

Skasowany użytkownik 6483

#105 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ano możliwe, ta cewka lubi się popsuć. Sprawdźsobie to w ten sposób ,że odłącz przewód od sprężarki klimy i pod tą wtyczkę wepnij żaróweczke i włącz klimę , jesli się żarówka zapali to widocznie ta cewka sie spaliła i nie załącza klimy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”