Wentylacja III rzędu - pomysły
Moderator: Sebu$
-
- Bywalec
- Imię: Leszek
- Auto: Zafira A
- Model: A
- Oznaczenie silnika: z18xe
Witam.
Jakoż że na zewnątrz robi się coraz cieplej, lato zbliża się trzeba będzie używać klimy. W ubiegłym roku (w gorące dni) podczas jazdy z siedmioma osobami pasażerowie w "bagażniku" mieli ciężko. Chłodne powietrze praktycznie tam nie dociera, szyb nie można uchylić itp.
Czy macie jakieś sposoby, patenty aby poprawić wentylację w trzecim rzędzie?
Jakoż że na zewnątrz robi się coraz cieplej, lato zbliża się trzeba będzie używać klimy. W ubiegłym roku (w gorące dni) podczas jazdy z siedmioma osobami pasażerowie w "bagażniku" mieli ciężko. Chłodne powietrze praktycznie tam nie dociera, szyb nie można uchylić itp.
Czy macie jakieś sposoby, patenty aby poprawić wentylację w trzecim rzędzie?
Uchyl tylną klapę, podłóż jakiś klocek i przywiąż sznurkiem... dobra to akurat chamski żart, ale prawda jest taka, że się nie da bez dużej rzeźby, bo można by pociągnąć kanały podsufitką, ale:
1. jeżeli masz kurtyny to może się nie dać (a raczej nie da) pociągnąć kanałów słupkami A
2. pod samym dachem słońce daje najbardziej i jest najcieplej, zanim powietrze dojdzie do tyłu może być już letnie i oczywiście nadmuch będzie słaby
3. można pokombinować puścić nadmuchy jakoś z nóg, ale czy da się to ukryć pod tapicerką?
Prawda jest taka, że te 2 ostatnie miejsca to raczej tak na krótki dystans i dla dzieci, można pomóc sobie uchylając szyby w tylnych drzwiach jedynie
Moja propozycja jest taka, aby zakupić jakieś wentylatorki na przyssawkę i przytwierdzić do tylnych szyb, gniazdo zapalniczki masz w bagażniku, więc trójnik i można 2 podłączyć, jakoś kabelki gustownie schować pod plastikami i jakiś podmuch będzie, nie będzie to klima, ale jednak minimalnie ochłodzi
Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł?
1. jeżeli masz kurtyny to może się nie dać (a raczej nie da) pociągnąć kanałów słupkami A
2. pod samym dachem słońce daje najbardziej i jest najcieplej, zanim powietrze dojdzie do tyłu może być już letnie i oczywiście nadmuch będzie słaby
3. można pokombinować puścić nadmuchy jakoś z nóg, ale czy da się to ukryć pod tapicerką?
Prawda jest taka, że te 2 ostatnie miejsca to raczej tak na krótki dystans i dla dzieci, można pomóc sobie uchylając szyby w tylnych drzwiach jedynie
Moja propozycja jest taka, aby zakupić jakieś wentylatorki na przyssawkę i przytwierdzić do tylnych szyb, gniazdo zapalniczki masz w bagażniku, więc trójnik i można 2 podłączyć, jakoś kabelki gustownie schować pod plastikami i jakiś podmuch będzie, nie będzie to klima, ale jednak minimalnie ochłodzi
Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Tylko nawiewy z oryginalnej klimy - nic innego nie wymyślisz. Podłogą raczej nie puścisz, bo którędy? Zostaje tylko kanał pod podsufitką, który i tak niewiadomo gdzie podłączyć do nawiewów w auciekacza1982 pisze: Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł?
Ewentualnie... Lodówki na Peltierach. Tylko Peltier z kolei musi odprowadzić ciepło z gorącej strony ogniwa. Jedyny otwór jaki mi przychodzi na myśl którym można to ciepło wydmuchać, to "chrapy" za tylnymi kołami, za zderzakiem. Gdybyś wpakował Peltiery w te schowki z tyłu po bokach bagażnika, to można by to jakoś rozwiązać. Ale ile rzeźby żeby to sensownie działało...
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2016, 22:14 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
-
- Zafiromaniak
- Model:
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zdenk - nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale w ZA nie ma nawiewów w trzecim rzędzie
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
OK - moja wina - Bodek
OK - moja wina - Bodek
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2016, 20:46 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Może się mylę, ale jest w katalogu coś takiego jak: przy tylnej klimatyzacji - i to może być opcja dla nawiewu na trzeci rząd siedzeń.kacza1982 pisze:Kurde, nie mogę już edytować, ale... dzisiaj odkurzałem Zosię i specjalnie sprawdzałem te nawiewy... kurde ja takich nie mam
Robert, walnąłbyś foto w wolnej chwili? Może to jakaś opcja, a może jest jakiś tunel podciągnięty tam?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
- Model:
No to u mnie tej opcji nie ma Specjalnie wczoraj przy odkurzaniu auta stawiałem tylne fotele i szukałem... Po prostu nie każdy to ma i tyle ale trzeba przyznać, że Zosia A to dość leciwe auto, ale ma wiele rozwiązań, które do dziś nie są standardem w wielu autach
Pytanie tylko jedno się nasuwa-jak wiele taki nawiew daje?
Pytanie tylko jedno się nasuwa-jak wiele taki nawiew daje?
-
- Świeżak
- Model: