Jaki poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
nieprosty
Świeżak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: X18XE1
Jaki poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku?

#1 Post autor: nieprosty »

Dzień dobry wszystkim.
Mam trochę wstydliwe pytanie, ale ponoć kto pyta nie błądzi.

Jaki powinien być prawidłowy poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym Zosiek A? A pytam dlatego, że nawet wśród mechaników spotkałem się z dwiema różnymi frakcjami. Niby w książkach serwisowych opisują, że poziom powinien sięgać do napisu KALT/COLD… Problem w tym, że pod tym napisem znajduje się pozioma kreska, a od niej biegnie kreska pionowa zakończona strzałką (w dół) i kolejna pozioma kreska (praktycznie do poziomu łączenia zbiorniczka). Niektórzy uważają i bardzo mocno się tego trzymają, że ten prawidłowy poziom , to właśnie ten poziom wskazywany przez strzałkę czyli praktycznie do łączenia na zbiorniczku. Niektórzy jednak (ja też się ku temu skłaniam) uważają, że poziom płynu powinien być do tej kreski pod napisem, czyli znacznie wyższy. Wystarczy sprawdzić kilka filmików z obsługi auta na youtubie, żeby potwierdzić, że te różnice w interpretacji serwisówek, rzeczywiście istnieją. A jak jest z tym u was?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 11:24 przez nieprosty, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Według mnie , na zimnym silniku, poziom płynu powienien siegać tej kreski z napisem "kalt" i to wszystko. Zawsze dolewam płynu do tej wysokości poziomu i nie było nigdy żadnych problemów.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: fredas »

Górny poziom i masz Sto procent pewności odkąd pamiętam zawsze na max ;) oczywiście na zimnym jak Jarosław pisze :)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, 08:23 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

nieprosty
Świeżak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: X18XE1
#4 Post autor: nieprosty »

O proszę. Aż głupio było mi zadawać to pytanie, bo takie banalne, a tu odpowiedź wcale nie oczywista. Kilku mechaników pytanych o to, stwierdziło zdecydowanie, że do tej kreski wskazywanej strzałką (tej niższej). Ja byłem przekonany, tak jak wy, że powinno być do tej górnej jednak, a dolna co najwyżej pokazuje minimum. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, 07:50 przez nieprosty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: fredas »

Cała przyjemność po naszej stronie :uklon: od tego jesteśmy żeby sobie pomagać ;)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”