Klimatyzacja słabo chłodzi
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Imię: Mucias
- Auto: Opel Zafira 2.0T OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20let
Hej.Pytanko:Klima nabita, sprezarka dziala, poprzedni wlasciciel wymienial chlodnice na nowa...wentylator zalacza sie, zero bledow...co sprawdzic...jaka przyczyna
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Jeżeli sprawdziłeś takie rzeczy jak filtr, klapki czy chodzą itp.
to podjedź do klimatromechaniora niech sprawdzi ciśnienie w układzie na niskim i wysokim
będzie wiadomo czy sprężarka daje tyle co trzeba, czy zawór rozprężny działa itd.
poprzedni właściciel wymienił samą chłodnicę czy razem z osuszaczem?
jeżeli nie zmienił osuszacza a jeździł z rozszczelnionym układem to może on być przyczyną
klima manualna czy automatyczna?
to podjedź do klimatromechaniora niech sprawdzi ciśnienie w układzie na niskim i wysokim
będzie wiadomo czy sprężarka daje tyle co trzeba, czy zawór rozprężny działa itd.
poprzedni właściciel wymienił samą chłodnicę czy razem z osuszaczem?
jeżeli nie zmienił osuszacza a jeździł z rozszczelnionym układem to może on być przyczyną
klima manualna czy automatyczna?
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
W manualnej klimie rzadko klapki się zacinają, więc to raczej można odrzucić
kombajny do nabijania klimy raczej maja manometry i da się sparwdzić, tylko zazwyczaj przy nabijaniu nie podłączają obu węży, jedno gniazdo jest trudniej dostępne
wymiana osuszacza zazwyczaj pozytywnie wpływa na układ i nie jest on drogi, widziałem nawet po 30zł, ale takiego bym nie zakładał
pierwszy lepszy z dobrych
http://allegro.pl/osuszacz-klimatyzacji ... 73667.html
kombajny do nabijania klimy raczej maja manometry i da się sparwdzić, tylko zazwyczaj przy nabijaniu nie podłączają obu węży, jedno gniazdo jest trudniej dostępne
wymiana osuszacza zazwyczaj pozytywnie wpływa na układ i nie jest on drogi, widziałem nawet po 30zł, ale takiego bym nie zakładał
pierwszy lepszy z dobrych
http://allegro.pl/osuszacz-klimatyzacji ... 73667.html
Witam. Mam problem z moją zafirą klimatyzacja manualna, otóż w ostatnią jesień byłem w serwisie zrobić klimę tzn. sprawdzenie szczelności azotem, odgrzybianie, nowy filtr, próżnia, nowy czynnik (nie znam się za bardzo na klimatyzacji) . Było to robione dlatego iż w lato była słabo wydajna (wiała ciepłem). Nadeszło kolejne lato i jest tak samo mało wydajna czyli ok 30 stopni, w aucie się nagrzeje a z klimy leci ciepłe powietrze tak przez 10 km, po ok 10 km leci takie ledwo chłodne powietrze, nie wiem co może się dziać sprężarka sprawna wszystko niby było okej, sprawdzone. Znajduję się w Holandii a godziny aby jechać to sprawdzić mi nie pasują więc proszę o jakąś podpowiedz. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 cze 2017, 12:12 przez MrKrisu, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Posiadam Zośkę 2,0 opc 2003r. W zeszłym roku rozszczelniła się chłodnica klimy. Po wymianie w warsztacie klima słabo chłodzi a w kabinie po załaczeniu chłodzenia występuje dziwny cichy gwizd. Miałem tak kiedyś,przyczyną był niski poziom czynnika. Mechanior który wymieniał chłodnice zostawił kartkę z ilością czynnika i okazało sie że wpompował go zbyt mało(tyle co do 2,0 DTI). OPC ma więcej. Gość twierdzi że założył chłodnice od innej wersji silnikowej zośki ,dlatego jest mniej gazu niż w OPC. I teraz pytanie,mówi prawdę czy ściemnia,bo z tego co szukałem to opc i np.dti maką identyczne chłodnice.