Klimatyzacja słabo chłodzi

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Mucias
Mieszkaniec
Imię: Mucias
Auto: Opel Zafira 2.0T OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20let
Klimatyzacja słabo chłodzi

#1 Post autor: Mucias »

Hej.Pytanko:Klima nabita, sprezarka dziala, poprzedni wlasciciel wymienial chlodnice na nowa...wentylator zalacza sie, zero bledow...co sprawdzic...jaka przyczyna

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#2 Post autor: tomzam »

Jeżeli sprawdziłeś takie rzeczy jak filtr, klapki czy chodzą itp.
to podjedź do klimatromechaniora niech sprawdzi ciśnienie w układzie na niskim i wysokim
będzie wiadomo czy sprężarka daje tyle co trzeba, czy zawór rozprężny działa itd.
poprzedni właściciel wymienił samą chłodnicę czy razem z osuszaczem?
jeżeli nie zmienił osuszacza a jeździł z rozszczelnionym układem to może on być przyczyną
klima manualna czy automatyczna?

Mucias
Mieszkaniec
#3 Post autor: Mucias »

Tomek klima manual...a mozna wymienic sama chlodnice?A mozna wymienic sam osuszacz.Myslalem,ze nie mozna kupic samego osuszacza...u mnie sa sami co napelniaja klime...taka maszyna sprawdzi cisnienie?

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#4 Post autor: tomzam »

W manualnej klimie rzadko klapki się zacinają, więc to raczej można odrzucić
kombajny do nabijania klimy raczej maja manometry i da się sparwdzić, tylko zazwyczaj przy nabijaniu nie podłączają obu węży, jedno gniazdo jest trudniej dostępne

wymiana osuszacza zazwyczaj pozytywnie wpływa na układ i nie jest on drogi, widziałem nawet po 30zł, ale takiego bym nie zakładał

pierwszy lepszy z dobrych
http://allegro.pl/osuszacz-klimatyzacji ... 73667.html

Mucias
Mieszkaniec
#5 Post autor: Mucias »

Wiec sprawdze cisnienie, szczelnosc i jak to nie pomoze to wymienie wysuszacz...-nie duzy koszt...myslalem, ze osuszacz jest niewymienialny,ze trzeba cala chlodnice wymienic :P

Mucias
Mieszkaniec
#6 Post autor: Mucias »

Tomek dla Ciebie :piwo: Osuszacz wymieniony i problem z glowy :D Dziekuje :ok:

MrKrisu

#7 Post autor: MrKrisu »

Witam. Mam problem z moją zafirą klimatyzacja manualna, otóż w ostatnią jesień byłem w serwisie zrobić klimę tzn. sprawdzenie szczelności azotem, odgrzybianie, nowy filtr, próżnia, nowy czynnik (nie znam się za bardzo na klimatyzacji) . Było to robione dlatego iż w lato była słabo wydajna (wiała ciepłem). Nadeszło kolejne lato i jest tak samo mało wydajna czyli ok 30 stopni, w aucie się nagrzeje a z klimy leci ciepłe powietrze tak przez 10 km, po ok 10 km leci takie ledwo chłodne powietrze, nie wiem co może się dziać sprężarka sprawna wszystko niby było okej, sprawdzone. Znajduję się w Holandii a godziny aby jechać to sprawdzić mi nie pasują więc proszę o jakąś podpowiedz. pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 03 cze 2017, 12:12 przez MrKrisu, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Przy prawidłowo działającej klimatyzacji, temperatura powietrza przy wylocie z kratek powinna mieć ok 8 st. Sprawdż sobie to na początek .

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#9 Post autor: Dziadek13 »

Wygląda że do wymiany osuszacz.
Lub klapa nie zamyka ciepłego powietrza.

MrKrisu

#10 Post autor: MrKrisu »

jarecki69 pisze:Przy prawidłowo działającej klimatyzacji, temperatura powietrza przy wylocie z kratek powinna mieć ok 8 st. Sprawdż sobie to na początek .
Tego nie muszę sprawdzać, bo czuć to gdy przykładam dłoń

MrKrisu

#11 Post autor: MrKrisu »

Dziadek13 pisze:Wygląda że do wymiany osuszacz.
Lub klapa nie zamyka ciepłego powietrza.
A więc sprawdzę najpierw te klapki a gdy wszystko będzie dobrze, to zajmę się osuszaczem! dzięki!

Awatar użytkownika
Grzechu47
Debiutant
Model:

#12 Post autor: Grzechu47 »

Witam. Posiadam Zośkę 2,0 opc 2003r. W zeszłym roku rozszczelniła się chłodnica klimy. Po wymianie w warsztacie klima słabo chłodzi a w kabinie po załaczeniu chłodzenia występuje dziwny cichy gwizd. Miałem tak kiedyś,przyczyną był niski poziom czynnika. Mechanior który wymieniał chłodnice zostawił kartkę z ilością czynnika i okazało sie że wpompował go zbyt mało(tyle co do 2,0 DTI). OPC ma więcej. Gość twierdzi że założył chłodnice od innej wersji silnikowej zośki ,dlatego jest mniej gazu niż w OPC. I teraz pytanie,mówi prawdę czy ściemnia,bo z tego co szukałem to opc i np.dti maką identyczne chłodnice.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#13 Post autor: Mariusz »

Sprawdź OPComem jakie masz ciśnienie i będzie wiadomo czy jest za mało czynnika. Jeśli się nie mylę to powinno być około 5 barów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”