Nawiew, uszkodzona dmuchawa
Moderator: Sebu$
-
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira A 1.6 16V
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: zzzz
Witam. W mojej Zafirze 1.6 16V z 2000 r. Bardzo slabo działa nawiew, na szybe praktycznie nic. Poczytałem forum, rozebralem schowek i okazalo sie, ze ta plastikowa kopulka nie jest w ogole zamontowana na stale tylko mozna ja wyjac od tak, do tego obudowa z tylu za ta kapulka jest peknieta i to dosyc mocno. Moje pytanie, czy po wymianie uszkodzonej kopułki i popękanej budowy nawiew bedzie sprawny czy moze uszkodzone jest wiecej czesci? Dodam, ze sama dmuchawa pracuje, słychać że działa.
- szura217
- Zafiromaniak
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Bez sprawdzenia ciężko powiedzieć, ciekawy przypadek, ciekawe dlaczego to popękało. Jeszcze warto zwrócić uwagę na silniczek i pręt sterujący tą kopułką.
-
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira A 1.6 16V
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: zzzz
Ewidentnie ktoś tam wcześniej grzebał bo problem z nawiewem mam od początku. Rozebrałem jeszcze raz schowek i okazało się, że sliniczek sterujacy kopułką nie jest podłączony. Wpiąłem wtyczkę, kopułka trzyma się na słowo honoru, ale silniczek działa. Nawiew na szybę nadal jak pierdnięcie komara. Zafira bylo lekko bita w prwy przód, ale to jeszcze u poprzedniego właściciela i jakiś Janusz ewidentnie coś spartolił. Słychać, że dmuchawa pracuje i powietrze gdzieś daje, ale gdzie to pewnie sam "mechanik", który się za to brał nie wie.