Problem z cyrkulacją powietrza
Moderator: Sebu$
Nie dziala recyrkulacji powietrza
Wilam mam problem ostatnio przestał mi działać przycisk recyrkulacji powietrza ten z lewej strony obok klimy o ogrzewania szyb, kontrolka się świeci ale rzadnej różnicy w nadmuch nie widać , wspomnę że zanim całkiem padła to raz gdy ja włączyłem i wyłączyłem to zaczęła chodzić na wyłączonym przycisku (kontrolka zgaszona), a na włączonym (kontrolka zapalona) nie chodził - TERAZ NIE CHODZI WCALE. Prosze o pomoc i sugestie odnośnie naprawy
Witam.luis105, nie ma potrzeby zakładania dwóch takich samych tematów.A co do włącznika to sprawdz czy nie masz na pokrętle co ustawiasz nadmuchy np.na nogi ,na siebie jeżeli będzie to pokrętło w pozycji na szybę przednią to przełącznik recyrkulacji przestaje działać a czemu tego też mi nie wiadomo.pokręć i sprawdzaj co się będzie dziać.powinien zadziałać pozdrawiam i powodzenia.
Za schowkiem przed pasażerem, tam gdzie zakłada sie filtr przeciwpyłkowy, jest klapa sterowana siłownikiem z dźwigienką, powodująca obieg wewnętrzny (wtedy klapa jest w górze). W/w dźwigienka odpina się od klapy - jest zbyt długa co powoduje, że są niepotrzebne naprężenia prowadzące do wyskakiwania zaczepu - błąd producenta. Gdy odepnie się sama przy podniesionej klapie to skutkiem jest dodatkowo parowanie szyb. Klapa niestety ne wraca samoczynnie w położenie - "zamknięte". Procedura dostępu do klapy , jak przy wymianie filtra.
Koledzy! U mnie było podobnie. Silnik 85 st. a szyby zaparowane. Najczęstsza przyczyna to zacinający się silniczek lub zębatki. Znajduje się on na wentylatorze z lewej. Trzeba rozebrać ową skrzyneczkę, wyczyścić i przesmarować łącznie z silniczkiem.Ja użyłem do przesmarowania silniczka wazelinki technicznej w sprayu a zębatki smarem. Pomogło. Teraz działa rewelacyjnie. I co najciekawsze już się nie zacina.
Witam
Mam problem z przełącznikiem obiegu powietrza wymontowałem silniczek odpowiadający za zamykanie i otwieranie obiegu sprawdziłem go pod prostownikiem i jest sprawny.
Niestety nie spełnia swojego zadanie wogule nie pracuje. Kontrolka na przycisku czasami tylko mrugnie i to wszystko natomiast silniczek ani drgnie. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
Mam problem z przełącznikiem obiegu powietrza wymontowałem silniczek odpowiadający za zamykanie i otwieranie obiegu sprawdziłem go pod prostownikiem i jest sprawny.
Niestety nie spełnia swojego zadanie wogule nie pracuje. Kontrolka na przycisku czasami tylko mrugnie i to wszystko natomiast silniczek ani drgnie. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?