Problem z cyrkulacją powietrza

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
luis105

Nie dziala recyrkulacji powietrza

#1 Post autor: luis105 »

Wilam mam problem ostatnio przestał mi działać przycisk recyrkulacji powietrza ten z lewej strony obok klimy o ogrzewania szyb, kontrolka się świeci ale rzadnej różnicy w nadmuch nie widać , wspomnę że zanim całkiem padła to raz gdy ja włączyłem i wyłączyłem to zaczęła chodzić na wyłączonym przycisku (kontrolka zgaszona), a na włączonym (kontrolka zapalona) nie chodził - TERAZ NIE CHODZI WCALE. Prosze o pomoc i sugestie odnośnie naprawy

KOPERNIK

#2 Post autor: KOPERNIK »

Witam.luis105, nie ma potrzeby zakładania dwóch takich samych tematów.A co do włącznika to sprawdz czy nie masz na pokrętle co ustawiasz nadmuchy np.na nogi ,na siebie jeżeli będzie to pokrętło w pozycji na szybę przednią to przełącznik recyrkulacji przestaje działać a czemu tego też mi nie wiadomo.pokręć i sprawdzaj co się będzie dziać.powinien zadziałać pozdrawiam i powodzenia. ;)

luis105

#3 Post autor: luis105 »

wiem ze jak jest ustaione na szybe to nie działa ale w innych pozycjach teraz też nie działa. prosze o porade jak sie zabrać do klapki lsterującej obiegiem wewnetrznym lub silnika odpowiedzialnego za ten dodatkowy nawiew

emeryt

#4 Post autor: emeryt »

Za schowkiem przed pasażerem, tam gdzie zakłada sie filtr przeciwpyłkowy, jest klapa sterowana siłownikiem z dźwigienką, powodująca obieg wewnętrzny (wtedy klapa jest w górze). W/w dźwigienka odpina się od klapy - jest zbyt długa co powoduje, że są niepotrzebne naprężenia prowadzące do wyskakiwania zaczepu - błąd producenta. Gdy odepnie się sama przy podniesionej klapie to skutkiem jest dodatkowo parowanie szyb. Klapa niestety ne wraca samoczynnie w położenie - "zamknięte". Procedura dostępu do klapy , jak przy wymianie filtra.

Rafik

#5 Post autor: Rafik »

Potwierdzam to co pisze emeryt, U mnie było dokładnie tak samo. Teraz jest jeszcze gorzej bo zaczął się blokować cały ten mechanizm i musiałem wypiąć dźwignię na stałe.

dodulek

#6 Post autor: dodulek »

U mnie było podobnie.
Dźwignia wypadała cały czas i okazało się , że za lekko ją WPINAŁem.
Trzeba tak mocno by słyszalny był trzask i teraz jest już ok.

Pozdrawiam

Many

#7 Post autor: Many »

u mnie bylo dokladnie to samo,nie zamykalo wentylatora,i mialem naokraglo zaparowane szyby. dzisiaj naprawilem jest super!!!!!! DZIEKI WSZYSTKIM :lol: :mrgreen: na marginesie mieszkam blisko Chojnic moze wpadne

darkp1

#8 Post autor: darkp1 »

Many pisze:na marginesie mieszkam blisko Chojnic moze wpadne
Rzeczywiście blisko...

Many

#9 Post autor: Many »

darkp1 pisze:
Many pisze:na marginesie mieszkam blisko Chojnic moze wpadne
zeczywiście blisko...[/quote tymczasowo przebywam w berlinie,normalnie mieszkam blisko chojnic

stanleyy

#10 Post autor: stanleyy »

Koledzy! U mnie było podobnie. Silnik 85 st. a szyby zaparowane. Najczęstsza przyczyna to zacinający się silniczek lub zębatki. Znajduje się on na wentylatorze z lewej. Trzeba rozebrać ową skrzyneczkę, wyczyścić i przesmarować łącznie z silniczkiem.Ja użyłem do przesmarowania silniczka wazelinki technicznej w sprayu a zębatki smarem. Pomogło. Teraz działa rewelacyjnie. I co najciekawsze już się nie zacina.

markusp_25

#11 Post autor: markusp_25 »

Witam
Mam problem z przełącznikiem obiegu powietrza wymontowałem silniczek odpowiadający za zamykanie i otwieranie obiegu sprawdziłem go pod prostownikiem i jest sprawny.
Niestety nie spełnia swojego zadanie wogule nie pracuje. Kontrolka na przycisku czasami tylko mrugnie i to wszystko natomiast silniczek ani drgnie. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#12 Post autor: MieHor »

A w jakiej pozycji masz przełącznik kierunku nadmuchu - jest jedna pozycja przy której nie włączysz recyrkulacji powietrza (obiegu zamkniętego) - w tej chwili nie mam już ZA, musisz popróbować

gwizdenson

#13 Post autor: gwizdenson »

Nie włączysz recyrkulacji jak pokrętło nawiewu masz ustawione w pierwszej pozycji -na samą szybę.

markusp_25

#14 Post autor: markusp_25 »

Macie racje faktycznie w innych pozycjach kontrolka się zapala.
Nie jestem tylko pewien czy na tych innych pozycjach ta kopuła się otwiera i zamyka.
Testowałem na zgaszonym silniku ale nie słyszałem żadnej pracy wieczorem odkręce schowek i zobaczę czy działa.

podbiel

#15 Post autor: podbiel »

włącz dmuchawę na maxa i przełącz cyrkulacją wtedy zmieni się odgłos wydawany przez wydmuchiwane powietrze i nie trzeba nic rozbierać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”