[A] Zaparowane szyby
Moderator: Sebu$
[A] Zaparowane szyby
bardzo serdecznie witam chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu parujących szyb w mojej zafci praktycznie w okresie zimowym parują przez cały czas
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 11:06 przez kodak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
kodak, wymień filtr przeciwpyłkowy (jest za schowkiem) na jakiś dosyć dobry (ok 20-30 zł.).
Umyj dobrze wszystkie szyby od wewnątrz.
Daj znać czy parują
Niestety teraz taka pogoda, dużo wilgoci, ale wymiana filtru kabinowego + umycie szybek powinno sprawę załatwić.
Jak to nie pomoże to pisz.
Pozdr.
M.
Umyj dobrze wszystkie szyby od wewnątrz.
Daj znać czy parują
Niestety teraz taka pogoda, dużo wilgoci, ale wymiana filtru kabinowego + umycie szybek powinno sprawę załatwić.
Jak to nie pomoże to pisz.
Pozdr.
M.
WITAM - to prawda kolega JACKO ma racje z tym suszeniem wnetrza ale lepiej zeby szyby nie parowaly!! Dlatego warto czesto wymieniac filtr kabinowy! (ja wymieniam zawsze na wiosne i przed zima i jest ok).
Czasami wiadomo jak komplet osob wsiadzie to trzeba klime odpalic ale poza tym to mi nie paruja szybki. POZDRAWIAM
Czasami wiadomo jak komplet osob wsiadzie to trzeba klime odpalic ale poza tym to mi nie paruja szybki. POZDRAWIAM
kolego wachtomasz, a nie ubywa Ci płyny chłodniczego? pod dywanikiem pasażera jest nr VIN (można do niego dojść przez taką plastikową zaślepkę) włóż tam rękę, tylko tak pod dywanik i zobacz czy gąbka nie jest mokra, bo jeśli wyczujesz wilgoć, to mimo wymiany filtra będzie parowało. wtedy najlepiej wysuszyć auto, a takie atrakcje to dopiero pewnie na wiosnę będą dostępne, więc póki co trzeba jeździć.
Witam
W moim przypadku parowanie szyb było spowodowane zablokowaniem cyrkulacji powietrza na obiegu wewnętrznym - klimatronik system Behr - jest tam okrągły wentylator z ruchomą gumową czaszą; jeżeli czasza jest otwarta to pobiera powietrze ze środka; całością steruje silniczek połączony z czaszą plastikowym popychaczem, który w moim przypadku wyskoczył z gniazda przy czaszy, po zmontowaniu problemu już nie ma
wentylator widoczny jest po zdjęciu nawiewu na nogi pasażera i wykręceniu schowka; zakres koniecznego demontażu auta podobny jak w przypadku wymiany filtra kabinowego.
Pozdrawiam
W moim przypadku parowanie szyb było spowodowane zablokowaniem cyrkulacji powietrza na obiegu wewnętrznym - klimatronik system Behr - jest tam okrągły wentylator z ruchomą gumową czaszą; jeżeli czasza jest otwarta to pobiera powietrze ze środka; całością steruje silniczek połączony z czaszą plastikowym popychaczem, który w moim przypadku wyskoczył z gniazda przy czaszy, po zmontowaniu problemu już nie ma
wentylator widoczny jest po zdjęciu nawiewu na nogi pasażera i wykręceniu schowka; zakres koniecznego demontażu auta podobny jak w przypadku wymiany filtra kabinowego.
Pozdrawiam
hej koledzy czytam forum i widzę ze nikt nie ma takiego problemu jak ja. mianowicie mam dywaniki suche od pasażera i kierowcy tam gdzie numer vin tez suche , płyn z chodnicy mi nie ubywa . filtr pylkowy wymieniony na nowy ,klapa od wentylatora tez jest tak jak powinna być tu wszystko działa a mimo to szyby dalej parują nie wiem już co robić. tak wiem myc szyby już tez to przerabiałem i nic aaaa no fakt jak włączę klimę to szyby nie parują ale nie o to chodzi żeby jeździć na klimie, a poza tym po klimie strasznie smierdzi, mimo tego ze ja odgrzybialem (samemu śodkami na odgrzybianie).
pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Pewnie to wiecie, ale napiszę na wszelki wypadek. Wentylacja w ZA jest tak zrobiona, że jeśli nawet prawe pokrętło jest w pozycji "szyby" to i tak wszystkie końcówki są aktywne, po prostu także jest nadmuch na szyby. Przede wszystkim należy pozamykać niepotrzebne nawiewy i zostawić same szyby. Można uchylić minimalnie 1 okno, aby zapewnić wymianę powietrza. Pomaga zmiana dywaników na gumowe, jeśli ma się welurowe.
Błękitna Zocha z Białołęki
hej no jasne mam gumowe dywaniki i pod nimi suchutko tak z pokrętłem na nawiewy już tez próbowałem i nic.
bylem w serwisie opla i powiedziałem im cala ta historie i tez ręce rozkładają ale jeszcze wymyślili ze w tylnym zderzaku ja jakieś klapy od nawiewu i mogą być zapchane hmmm zobaczę będę to dzis robić i sie przekonam moze sie uda
jak macie jakiś jeszcze momysl to mowcie bo jezdzic sie nie da
bylem w serwisie opla i powiedziałem im cala ta historie i tez ręce rozkładają ale jeszcze wymyślili ze w tylnym zderzaku ja jakieś klapy od nawiewu i mogą być zapchane hmmm zobaczę będę to dzis robić i sie przekonam moze sie uda
jak macie jakiś jeszcze momysl to mowcie bo jezdzic sie nie da