kartonowa osłona za grillem - przeciwskazania?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
twardypt91
Mieszkaniec
Model:

kartonowa osłona za grillem - przeciwskazania?

#1 Post autor: twardypt91 »

Czy są jakieś przeciwskazania dotyczące montażu na okres zimowy kawałka kartonu za grillem? Chodzi mi o to, czy montując ten karton powinienem na coś zwrócić uwagę.
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto :driver:

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: jacek76 »

Jeśli nie masz problemów z termostatem to nie widzę potrzeby wpychania czegokolwiek między zderzak a chłodnicę.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

Awatar użytkownika
kamil12luty
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: kamil12luty »

Nie ma zadnych. Wiele aut tak ma sam też tak kiedyś robiłem. W niczym to Ci nie przeszkodzi a pomóż napewno pomoże. Tak samo jak obwijanie akumulatora styropianem

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

W tym wypadku uważać trzeba na wskaźnik temperatury gdyż łatwo w bezmroźny dzień w korkach zagotować silnik..Jak wymieniłem termostat to nie mam problemów z trzymaniem temperatury,może tylko z tempem nagrzewania ale to uroda diesli a wkładka niewiele pomoże... ;)

ZAKROPIOLO

#5 Post autor: ZAKROPIOLO »

...pomoże, pomoże. Tu nie chodzi o problemy z termostatem, tylko o to, że diesel generalnie się wolniej nagrzewa a jeszcze jak go rano przy lekkim mrozie lodowate powietrze okłada z każdej strony to nie wiadomo kiedy się zagrzeje. Trzeba jednak pamiętać aby nie przesadzić i nie zatkać na ament całej chłodnicy. ja co roku stosuje zasłonki dolnej i górnej atrapy i chwalę sobie to rozwiązanie a problemów z termostatem nie mam.

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

jacek76 pisze:Jeśli nie masz problemów z termostatem to nie widzę potrzeby wpychania czegokolwiek między zderzak a chłodnicę.
nie zgodzę sie....wszystko zależy od dystansu, ja jeżdzę tylko 6 km odcinki....i wtedy osłona obowiązkowa....bez względu na stan termostatu.

polecam mój patent......wielokrotnego użytku. Auto po 5 km ma już 75-80 stopni...
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... t=os%B3ona

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#7 Post autor: twardypt91 »

H,Łajszczak pisze:W tym wypadku uważać trzeba na wskaźnik temperatury gdyż łatwo w bezmroźny dzień w korkach zagotować silnik...
To wydajność wentylatora, który załącza się przy temperaturze bliskiej setki nie wystarczy? :mysli:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#8 Post autor: Dziadek13 »

twardypt91 pisze:Czy są jakieś przeciwskazania dotyczące montażu na okres zimowy kawałka kartonu za grillem? Chodzi mi o to, czy montując ten karton powinienem na coś zwrócić uwagę.
Przede wszystkim nie karton jak już chcesz wepchnąć tylko np podkład pianki pod panele,a to dla tego bo jak w cieplejsze ale mokre dni karton zmoknie i masz jedno wielkie g......... przed chłodnicą.Po zamontowaniu takiej pianki należy wyciąć otwór dla wlotu powietrza do filtra bo inaczej załapiesz muła bo przepływka zadziała.
Ja robie teraz krótkie trasy więcej miasto więc mam podzieloną na pół tą pianke i jedną jadąc na dalszą trase wyjmuje jedną część,choć termostat mam dobry ale temperature łapie długo.

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: twardypt91 »

To ja poproszę o fotkę. Bo nie jestem pewien co ma być odsłonięte.

cieniassss

#10 Post autor: cieniassss »

jeśli termostat jest sprawny, na zimnym silniku działa tylko mały obieg, obieg przez chłodnicę jest wyłączony, jeśli zasłanianie chłodnicy coś Ci daje, to masz zepsuty termostat, aczkolwiek takie zasłanianie ma swój plus - syf z drogi, błoto śniegowe z solą nie leci na chłodnicę

TUX

#11 Post autor: TUX »

oj z kartonem to bym uważał!

Słyszałeś co Hance kartony zrobiły?
:D

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#12 Post autor: Harry200 »

twardypt91 pisze:To wydajność wentylatora, który załącza się przy temperaturze bliskiej setki nie wystarczy?
Jeżeli zamontujesz za blisko chłodnicy to nie będzie obiegu i tu moc wentylatorów na niewiele się zda...

ZAKROPIOLO

#13 Post autor: ZAKROPIOLO »

cieniassss pisze:jeśli termostat jest sprawny, na zimnym silniku działa tylko mały obieg, obieg przez chłodnicę jest wyłączony, jeśli zasłanianie chłodnicy coś Ci daje, to masz zepsuty termostat, aczkolwiek takie zasłanianie ma swój plus - syf z drogi, błoto śniegowe z solą nie leci na chłodnicę
Cieniassss, sorry ale masz rację tylko w połowie, przeczytaj proszę mój post nieco wyżej bo nie chce mi się pisać kolejny raz tego samego.

Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

A nie uważacie że karton to raczej wieśniackie rozwiązanie rodem z czasów gdzie na ulicach jeździły Polonezy i duże Fiaty.

Ja bym nie mógł zośce w oczy spojrzeć jak bym ją tak okaleczył. ;)

Wycieczka do Castoramy, Obi powinna załatwić sprawę z doborem odpowiedniego materiału.

ZAKROPIOLO

#15 Post autor: ZAKROPIOLO »

Jasne, że karton to lipa. Ja używam kawałka podbitki dachowej, plastikowej w kolorze brązu. Prawie nie widać, że coś jest a spełnia swoją funkcję...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”