[B]Klimatronic
Wiesz co nie powiem Ci ile nabił za pierwszym razem bo gapa nie zapytałem a gościu z polecenia więc nawet szczególnie mu na ręce nie patrzyłem . Patrzył na etykietkę i mówił dzisiaj że 470gr. wentylator ten między chłodnicą a silnikiem się nie załącza wszystko inne tak. Barwnik też dzisiaj dodawał i mówi że niby szczelność jest , jutro mam mu zostawić rano samochód ale chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej żeby znowu nie było zonka.
Dzisiaj byłem u kolegi z forum Mariusza na Ursynowie i sprawdzaliśmy ciśnienie klimy pokazuje na kompie 574 czyli chyba tak jak powinno być. Sprężarka się załącza a wentylator nie . Nie mogliśmy namierzyć na kompie gdzie jest test wentylatora od klimy . Jutro jadę do elektronika/elektryka żeby sprawdzić czy w ogóle działa ten wentylator i ewentualnie dalej szukać przyczyny.
Test wentylatora chłodnicy wypadł pozytywnie tzn. załącza się jak trzeba.
Mam jeszcze takie pytanie: przy ilu stopniach na wyświetlaczu w test mode ma się załączyć wentylator od chłodnicy ??.
Test wentylatora chłodnicy wypadł pozytywnie tzn. załącza się jak trzeba.
Mam jeszcze takie pytanie: przy ilu stopniach na wyświetlaczu w test mode ma się załączyć wentylator od chłodnicy ??.
Witam, pojechałem do innego speca od klimatyzacji na Ursynowie po 5 minutach już wiedział o co chodzi.
Mam całkowicie przeorane sprzęgło tzn. wszystko się kręciło ale nic nie napędzało wałka, ciśnienie bo włączeniu klimy nie rosło i wentylator się oczywiście na załączał . Niestety przez te starte zęby i opiłki które pozostały na wałku nie da się włożyć do końca sprzęgła i nie obejdzie się bez wyjmowania sprężarki. Dziś mam nadzieję że już wszystko zacznie śmigać
Mam całkowicie przeorane sprzęgło tzn. wszystko się kręciło ale nic nie napędzało wałka, ciśnienie bo włączeniu klimy nie rosło i wentylator się oczywiście na załączał . Niestety przez te starte zęby i opiłki które pozostały na wałku nie da się włożyć do końca sprzęgła i nie obejdzie się bez wyjmowania sprężarki. Dziś mam nadzieję że już wszystko zacznie śmigać
Otóż, nie mam możliwości wyłączenia klimatyzacji. Działa non stop.
Klimatronic - z wyświetlaniem na GID.
Ustawienie temperatury pokrętłem, nawet na 28st. i Hi, nie powoduje zmiany pracy i wyłączenia klimatyzacji - non stop dmucha zimnem z nawiewów i nie jest to powietrze o temperaturze zewnętrznej ale wyraźny chłód. O ciepłym nadmuchu nie ma mowy
Owszem, kiedy wejdę w ustawienia klimy to mogę ją "odptaszyć" i wtedy nie dmucha zimnem, a powietrzem o temp zewnętrznej - nie grzeje. Ale to chyba nie tak powinno być.
Na wyświetlaczu pokazuje prawidłowo temp. zewnetrzną i temp. ustawioną pokrętłem - ale bez efektu w pracy klimatyzacji.
edyta:
Podłączyłem Op-com'a.
Brak komunikacji z modułem ECC/SAC (klimatyzacja elektroniczna). Wydaje mi się ze powinno tu się komunikować?
Komunikuje się pod modułem ECC (klimatyzacja) wtedy moge przetestować klapki mięszaczy i wentylator.
Błędów brak.
Pomóżcie zlokalizować usterkę, bo tak naprawdę nie wiem od czego zacząć, co pomierzyć, co rozebrać.
pozdr widaw
Klimatronic - z wyświetlaniem na GID.
Ustawienie temperatury pokrętłem, nawet na 28st. i Hi, nie powoduje zmiany pracy i wyłączenia klimatyzacji - non stop dmucha zimnem z nawiewów i nie jest to powietrze o temperaturze zewnętrznej ale wyraźny chłód. O ciepłym nadmuchu nie ma mowy
Owszem, kiedy wejdę w ustawienia klimy to mogę ją "odptaszyć" i wtedy nie dmucha zimnem, a powietrzem o temp zewnętrznej - nie grzeje. Ale to chyba nie tak powinno być.
Na wyświetlaczu pokazuje prawidłowo temp. zewnetrzną i temp. ustawioną pokrętłem - ale bez efektu w pracy klimatyzacji.
edyta:
Podłączyłem Op-com'a.
Brak komunikacji z modułem ECC/SAC (klimatyzacja elektroniczna). Wydaje mi się ze powinno tu się komunikować?
Komunikuje się pod modułem ECC (klimatyzacja) wtedy moge przetestować klapki mięszaczy i wentylator.
Błędów brak.
Pomóżcie zlokalizować usterkę, bo tak naprawdę nie wiem od czego zacząć, co pomierzyć, co rozebrać.
pozdr widaw
Witam! Znalazłem takie zdjęcie na jednej z aukcji na allegro Zafiry B:
Co to jest i gdzie to można znaleść? Czy to jest jakaś nowa wersja oprogramowania?
Co to jest i gdzie to można znaleść? Czy to jest jakaś nowa wersja oprogramowania?