Mokra przednia szyba od środka

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mokra przednia szyba od środka

#1 Post autor: guma75 »

Witam . Niedawno zakupiłem ZB z czego jestem bardzo zadowolony :) lecz zastanawia mnie jedno czy wy też macie mokrą przednią szybę od środka gdy troche przymrozi na dworze? Wszystkie inne są zaparowane. Nadmieniam że autko stoi od rana do wieczora na parkingu. Pytanko moje jest takie, jak najszybciej ustawić i (jakie nawiewy) by ta woda i para szybko wyparowała. Wprawe już macie napewno :)
Ja daje przednią szybę i ciepło na fol ale zaczyna odparowywać gdy się troche zagrzeje a troszke czasu to zajmuje. Macie jakiś jakiś sposób?
GUMA75

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Masz dużo wilgoci w aucie. Jak będzie słońce to staraj się wietrzyć auto, posprzątaj dobrze, pod dywaniki połóż szare gazety to wyciągną wilgoć. Dodatkowo dobrze jest wymienić filtr kabinowy.

Jak jedziesz w trasę to ogrzewanie na full, szyby pouchylać i też się dobrze suszy wnętrze :)

Ja zawsze ustawiam nawiew na szybę, na maxa i włączam klimę.

pablo2374

#3 Post autor: pablo2374 »

Najlepiej to Ci wilgoć zejdzie z szyb jak włączysz klimę, ona szybko wysusza ;)

kaczass

#4 Post autor: kaczass »

można także zainwestować w pochłaniacz wilgoci znajdziesz praktycznie w każdym markecie budowlanym ;) ale działa on w temp pokojowej około 2mc a jak teraz zima to zapewne dłużej jak stoi i marznie na dworze :mrgreen: hehe ;)

Winetoo

#5 Post autor: Winetoo »

Sprawdź też filtr przeciwpyłkowy. Opel zaleca wymianę co 60 tys, a powinno się wymieniać co roku. U mnie po wymianie znacznie lepiej działa wentylacja i nie ma problemów z wilgocią, a wcześniej były.

adam

#6 Post autor: adam »

Witam.Musisz wysuszyć autko.Jak masz dostęp do prądu -farelka po nagrzanu leciutkie uchylenie szyby.Wilgotne dywaniki?-zwykłe gazety wsadzaj pod spód i gdy mokre zmieniaj.Sprawdz odpływy wody na podszybiu.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#7 Post autor: Bodek »

Pochłaniacz wilgoci

a na wiosnę porządnie wysusz autko i odtłuść szyby ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

kaczass

#8 Post autor: kaczass »

A ja mam inne pytanie nie będą zakładał nowego tematu :) ostatnio zauważyłem ,że podczas jazdy na rondzie lub jakimś ostrzejszym zakręcie czuje chłodne powietrze czym to może być spowodowane? ;) pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#9 Post autor: chabretti »

kaczass pisze:A ja mam inne pytanie nie będą zakładał nowego tematu :) ostatnio zauważyłem ,że podczas jazdy na rondzie lub jakimś ostrzejszym zakręcie czuje chłodne powietrze czym to może być spowodowane? ;) pozdrawiam ;)
To normalne. Wszystkie samochody tak maja. Bynajmniej te którymi jeździłem :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”