[B]Wymuszenie włączenia klimy zimą

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
norbert_p

#16 Post autor: norbert_p »

Czy ktoś może mnie oświecić, bo czegoś nie rozumiem. Do tej pory myślałem, że jak nacisnę AUTO to klima działa w tym trybie. Było zimno więc sprężarka się nie załączała i było ok. Pokazywał się tryb ECO. Teraz jest ciepło i jak włączam AUTO to nadal jest ECO. I nie wiem czy klima działa ze sprężarką czy nie. W opcjach jest włączenie ręczne klimy i wtedy ten napis ECO znika. Reasumując: kiedy klima działa z, a kiedy bez sprężarki? Oczywiście mam na myśli temperatury powyżej 10 stopni (na plusie). Co to jest to ECO...?

sapienti

#17 Post autor: sapienti »

norbert_p pisze:Czy ktoś może mnie oświecić, bo czegoś nie rozumiem. Do tej pory myślałem, że jak nacisnę AUTO to klima działa w tym trybie. Było zimno więc sprężarka się nie załączała i było ok. Pokazywał się tryb ECO. Teraz jest ciepło i jak włączam AUTO to nadal jest ECO. I nie wiem czy klima działa ze sprężarką czy nie. W opcjach jest włączenie ręczne klimy i wtedy ten napis ECO znika. Reasumując: kiedy klima działa z, a kiedy bez sprężarki? Oczywiście mam na myśli temperatury powyżej 10 stopni (na plusie). Co to jest to ECO...?
ECO to tryb bez włączonej klimy
Guzik auto uruchamia jedynie automatyczną regulację nawiewów (kierunki) i siły nadmuchu.
Jak chcesz włączenia klimatyzacji wyłącz ECO. Wciskasz duże dolne pokrętło, przechodzisz do AC i zaznaczasz krzyżykiem. Gotowe, sprężarka działa.

Przemo_w1

#18 Post autor: Przemo_w1 »

Wyłączenie klimy i pojawienie się napisu ECO oznacza, że sprężarka się nie załącza. Załączenie Auto powoduje tylko wejście klimatyzacji w tryb automatyczny, czyli sam dobiera siłę nawiewu i kierunek oraz reguluje temperaturę. W lecie jak nie włączysz sprężarki to nie będzie schładzać i pomimo, że masz przycisk Auto aktywny. W zimie i okresach kiedy temperatura na zewnątrz jest niższa od tej w środku funkcja Auto będzie działać poprawnie, bo tylko reguluje siłę dogrzewania, a chłodzenie jest z zewnątrz. Gdy temperatura na zewnątrz jest wyższa od oczekiwanej, to bez sprężarki nie ma schładzania, więc nie da się żądanej temperatury uzyskać.

norbert_p

#19 Post autor: norbert_p »

Dziękuję za wyczerpujące posty. Teraz rozumiem, że aby włączyć sprężarkę i ją przesmarować muszę uruchomić z głębszego menu klimę (AC - ON). Szkoda, że to takie skomplikowane.

Kibszon

#20 Post autor: Kibszon »

Pedro pisze:
szmurlo pisze:To pewnie skutek awarii panela klimatyzacji. Wymieniłem na allegrowy a ten coś świruje.
Stary panel spalił się, gdy w belgijskim autohandlu odpalali mi Zafirę od przewoźnej stacji rozruchowej.
Trzeba ustawić indeksy kodów, panel pochodzi z innego samochodu i stąd takie świrowanie.

Ale skad wziasc indeks kodow ? I jak go uzbroic z panelem ?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#21 Post autor: Bodek »

Kibszon pisze:
Pedro pisze:
szmurlo pisze:To pewnie skutek awarii panela klimatyzacji. Wymieniłem na allegrowy a ten coś świruje.
Stary panel spalił się, gdy w belgijskim autohandlu odpalali mi Zafirę od przewoźnej stacji rozruchowej.
Trzeba ustawić indeksy kodów, panel pochodzi z innego samochodu i stąd takie świrowanie.

Ale skad wziasc indeks kodow ? I jak go uzbroic z panelem ?
kody - temat z Forum: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10100
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Kibszon

#22 Post autor: Kibszon »

Koledzy potrzebuje pomocy. Zmienilem panel klimatronik na inna uzywke poprzedni padl. Po wlCzeniu ogrzewania szyby przedniej nie czuc nawiewu pod szyba. Wiatrak dziala. Inne nawiey tak samo. Np na kierowce tez nie zaskoczy zawsze. Jest inforamcja o indeksie kodow moze to jest przyczyna. Ze "nowy" panel zle sie komunikuje z autem. Jak sprawdzic indeks kodow w mojej zafirce da sie sprawdzic to bez podlaczenia do kompa? I czy da sie to sparowac razem ? Prepraszam, ze pytam ale aie nie znam na tym zupelnie. Ps. Skutek jest taki, ze mam szybe przednia tak zaparowana, ze swiata nie widac. Czasemjade na slepo. A klima pi dluzszym czasie jest w stanie osuszyc. Jeszze jedna kwestia na ogrzewaniu na "Hi" leci powietrze nie gorace a cieple. Dzieki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”