Dzięki za poradę. Muszę wypróbować czy rzeczywiście włączy się wentylator przy temp ok. 105*C zanim zrobi się naprawdę ciepło.smaru pisze:to jest standard przy tym silniku
[B]Termostat - usterki, diagnoza, jaki ?
Mam pytanie, kolega wymieniał mi ostatnio termostat i nie wiem czy to zrobił czy tylko gadał. Bo jak na zimnym silniku zacisnę wąż przy chłodnicy ręką, to czuję jak prześlizguje się płyn, nie wiem jak powinno być, może by ktoś sprawdził u siebie.
z góry dzięki
Przeniosłem - Bodek
z góry dzięki
Przeniosłem - Bodek
Ostatnio zmieniony 17 mar 2014, 14:48 przez kubowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Witajcie! Przed nadchodzącą zimą mam problem co jest zepsute. Otóż często obserwuje temperaturę cieczy chłodzącej na wyświetlaczu serwisowym i widzę, że czasami temperatura dobija mi do max 77-82 stopnie. Bywają też dni, że temperatura wskazuje 90-97 stopni. I teraz termostat wariuje czy czujnik ? Mi się wydaje, że to drugie bardziej nadaje się do wymiany, gdyż termostat to albo grzeje, albo nie tak ?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
w ASO zapłacisz:organista15 pisze:Jakiej firmy termostat do mojego auta polecacie ?
Numer katalogowy: 1338039
Nazwa części: OBUDOWA
Cena netto*: 289,00
Cena brutto*: 355,47
na znanym portalu - zamienniki:
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... ng=1338039
WAHLER
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Znalazłem tańsze Wahlery.
http://allegro.pl/wahler-termostat-astr ... 51127.html
Termostatu jest tylko jeden rodzaj ?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
szukaj po numerach, które podałem wyżej, czyli:organista15 pisze:Znalazłem tańsze Wahlery.
Numer części: 55203388
Numer katalogowy: 1338039
Nazwa części: OBUDOWA
Cena netto*: 289,00
Cena brutto*: 355,47
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
To chyba i mnie dopadło a właściwie to żona zauważyła że coś długo w szoferce zimno.
Temp. zew. -2 start z parkingu i po ok. 7 kilometrach 86 stopni i spadek do 74 przy prędkościach przepisowych miejskich i do 120 poza obszarem zabudowanym.Powrót do domu po przejechaniu ok.25 kilometrów temperatura wahała się od 74 do 78 stopni po mieście. Oczywiście w szoferce ciepełko ustawione na 21 stopni i nadmuch na 3. Teraz pytanie czy otwarcie 86 to przekłamanie czujnika temp. i czy te 74-78 to padnięty termostat bo w kabinie było naprawdę ciepło?
ps. jak dałem na kilka sekund ostro w pedał to wyskoczył komunikat o poziomie cieczy chłodzącej jutro rano na zimno zobaczę poziom.
Poziom o 2 mm poniżej dolałem K 2 .
Temp. zew. -2 start z parkingu i po ok. 7 kilometrach 86 stopni i spadek do 74 przy prędkościach przepisowych miejskich i do 120 poza obszarem zabudowanym.Powrót do domu po przejechaniu ok.25 kilometrów temperatura wahała się od 74 do 78 stopni po mieście. Oczywiście w szoferce ciepełko ustawione na 21 stopni i nadmuch na 3. Teraz pytanie czy otwarcie 86 to przekłamanie czujnika temp. i czy te 74-78 to padnięty termostat bo w kabinie było naprawdę ciepło?
ps. jak dałem na kilka sekund ostro w pedał to wyskoczył komunikat o poziomie cieczy chłodzącej jutro rano na zimno zobaczę poziom.
Poziom o 2 mm poniżej dolałem K 2 .
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam. Nie będę zakładał nowego tematu więc tu zapytam. Bo niestety ale nie znalazłem odp. Otóż wydaje mi się że mam walniety termostat bo komputer pokazuje temperature cieczy przy normalnej jeździe 79,80 stopni.
Z tym że nie wiem jaka powinna być prawidłowa temperatura cieczy. Wie ktoś może? Z góry dziękuję.
Z tym że nie wiem jaka powinna być prawidłowa temperatura cieczy. Wie ktoś może? Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2018, 21:21 przez dany1107, łącznie zmieniany 1 raz.