temperatura plynu chlodniczego w 1,8

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
yagi
Świeżak
Model:

temperatura plynu chlodniczego w 1,8

#1 Post autor: yagi »

Witam wszystkich.
Jestem nowym posiadaczem Opla Zefiry B 1,8 140 KM przebieg 140 tys.2006r i moje pytanie jest następujące czy to normalne ze temperatura płynu chłodniczego trzyma mi się w granicach 98 st. A wentylator mi się włącza przy 105 st.? Widziałem już podobny temat w termostacie, ale nie jest dokończony wiec zakładam nowy temat. Może ktoś wie czy to tak ma być? Co może być przyczyna? Jak to naprawić ewentualnie? Nadmienię tylko ze jestem przed pierwszymi wymianami po zakupie, ponieważ poprzedni właściciel nic nierobi przy aucie od 2 lat; /będę wymieniał rozrząd, filtry paliwa, oleju, kabinowy, pasek klinowy i może EGR wyczyszczę. Ma ktoś propozycje, co powinienem jeszcze po zakupie porobić?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#2 Post autor: Piasek »

yagi pisze:czy to normalne ze temperatura płynu chłodniczego trzyma mi się w granicach 98 st. A wentylator mi się włącza przy 105 st.?
normalne, tak jest fabrycznie "ustawione" a szkoda bo silnik w d... dostaje.

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#3 Post autor: Czesław »

wentylator mi się włącza przy 105 st.?[/quote]
normalne, tak jest fabrycznie "ustawione" a szkoda bo silnik w d... dostaje.[/quote]
Dla diesla to jest optymalna temp. dlatego robi się szczelne układy chłodzenia aby podnieś temp.wrzenia bez ryzyka gotowanie .
czesiek_ze

swfr

#4 Post autor: swfr »

czesław pisze:Dla diesla to jest optymalna temp.
Oj nie wiem.
Optymalna to jest 90-92 a nie 105

yagi
Świeżak
Model:

#5 Post autor: yagi »

ale ja mam benzyne i dlatego pytam czy to normalnie...

"normalne, tak jest fabrycznie "ustawione" a szkoda bo silnik w d... dostaje"
jesli tak jest to ie da sie tego zmienic??
dlaczego tak jest??

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#6 Post autor: Piasek »

Nie wiem czemu Opel tak sie znęca termicznie nad swoimi piecami...
Smażą się uszczelniacze prowadnic i niszczą pierścienie tłokowe
Kiedyś przerabiali to na termostaty od VW (88*C) i czujniki załączenia od Poloneza 1.6GLI (92*C) ale nie wiem czy w tych nowych taki numer przejdzie...

cieniassss

#7 Post autor: cieniassss »

105-108*C to normalna temp w tym silniku, a z tym smażeniem uszczelniaczy i pierścieni przesadzacie bo ich temp pracy ma niewiele wspólnego z temp płynu chłodzącego,
wyższa temp pracy silnika jest spowodowana rosnącymi wymogami ekologicznymi, chociażby układy recyrkulacji spalin, obniżają temp w komorze spalania ale podnoszą temp silnika, obecnie najważniejsza jest ekologia, najlepiej żeby z wydechu kwiatki i motyle wylatywały

yagi
Świeżak
Model:

#8 Post autor: yagi »

cieniassss- a widze ze masz 1,8 +lpg ja wlasnie jestem przed istalacja lpg. i moje pytanko jest takie czy ta temperatura nie przeszkadza w lpg czy moze cos trzeba po wymieniac pozmieniac??

cieniassss

#9 Post autor: cieniassss »

yagi pisze:cieniassss- a widze ze masz 1,8 +lpg ja wlasnie jestem przed istalacja lpg. i moje pytanko jest takie czy ta temperatura nie przeszkadza w lpg czy moze cos trzeba po wymieniac pozmieniac??
w październiku minie 3 lata jak mam lpg, nie mam nic specjalnego i nie mam z instalacją żadnych problemów

yagi
Świeżak
Model:

#10 Post autor: yagi »

a jaka masz instalacje??

bolid

#11 Post autor: bolid »

poddam jeszcze jeden trop - wentylator;
mam 1.8 ale starszą wersję z18xe i miałem problem z wentylatorem, który załączał się tylko na ostatnim biegu tzn. przy wysokiej jak dla silnika temperaturze; przy prawidłowym działaniu wentylatora chłodnicy niższy bieg wentylatora powinien nie dopuszczać do takiej sytuacji i utrzymywać prawidłowa temp. płynu chłodzącego, a bieg najwyższy działać tylko w ekstremalnych sytuacjach;
u mnie temperatura wg wskaźnika jest zawsze poniżej 90

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#12 Post autor: cns80 »

yagi pisze:może EGR wyczyszczę.
A EGR to w tym silniku wogóle występuje ?
Obrazek

u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#13 Post autor: u99artur »

ostatnio miałem problemy z wentylatorem - mechanior mówi, że naprawił i się włącza, ale jakoś nie chciało mi się sprawdzać, bo to niby super fachura jest od opli - najlepszy w okolicy. Wczoraj było ciepełko to po jeżdżeniu trochę po mieście pomyślałem, że dobra okazja żeby sprawdzić - stanąłem pod blokiem, wlazłem w TEST MODE i czekam... dopiero przy 107 się włączył i wyłączył bardzo szybko a temperatura spadła do 99... wystraszyłem się, że jednak coś nie tak, ale tutaj wyżej widzę, że to norma - potiwerdźcie tylko prosżę inni posiadacze 1.8 w benzynie :)

a ... - nikt nie odpowiedział na pytanie cns80 - ma toto jakiśtam EGR czy nie?

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#14 Post autor: Piasek »

Norma w Oplach z temperaturą. Tam się niemal silnik gotować musi aby uruchomił się układ chłodzenia. Potem są takie kwiatki jak w 1.8XE gdzie 200 tyś km przelotu a silnik żre olej bo pierścienie tłokowe spalone a uszczelniacze prowadnic usmażone.

bolid

#15 Post autor: bolid »

Artur moim zdaniem wygląda to jakby włączał ci się drugi bieg - ten który zapobiega skrajnemu przegrzaniu - wcześniej powinien włączyć się pierwszy i utrzymywać temp. do 90st.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”