[B]dziwne dzwięki po włączeniu klimy- brak czynnika
Koledzy proszę o pomoc. Przy włączonej klimatyzacji i przy ruszaniu samochodem słychać (wraz ze wzrostem obrotów silnika - naciskanie na pedał gazu) średnio słyszalne jęczenie. Wygląda to tak, że jak dodaję gazu to narasta jęczenie, a np. przy odejmowaniu gazu jęczenie słabnie wraz ze zmniejszeniem prędkości obrotowej. Jest to lekko irytujące zwłaszcza, że przy wyłączonej klimatyzacji żadnych takich dźwięków nie słychać. Czy miał ktoś podobny problem?
Wyjaśniło się, był zatarty wirnik klimatyzacji i dużo za duże ciśnienie z kompresora (dlatego te jęki). Nabita, odgrzybiona i działa (jak mechanik mówił) tylko jeszcze walka, żeby II-bieg wirnika się włączał. Podobno przekaźnik do tego jest wmontowany gdzieś w wiązkę elektryczną i opel nie przewidział jego wymiany ot tak (bez ostrej ingerencji).
Witam serdecznie. A u mnie jest też irytujące syczenie i warczenie wentylatora. Co to może być. Sprawdziłem ciśnienia klimy w OPCOMIE podczas gdy klima nie pracuje ciśnienie rzędu 990m kPa, po włączeniu klimy 1200kPa, podczas pracy spada do 1100kPa.
Wentylator 1 stopień regulacji- aktywny przy włączonej klimie
Wentylator 2 stopień regulacji - nieaktywny
Wentylator 3 stopień regulacji -nieaktywny.
1,5 roku temu wymieniłem sprężarkę, chłodnicę, osuszacz, zawór rozprężny i nadal to cholerstwo nie pracuje jak powinno.
Co to może być bo mi już ręce opadają. Żaden mechanik nie potrafi pomóc, dlatego wymiana tylu rzeczy 1,5 roku temu. Teraz podejrzewa, że parownik jest dziurawy, co wiąże się z wyciągnięciem całej dechy koszt około 1000 zł.
Proszę o pomoc ..... z góry dziękuję.
Wentylator 1 stopień regulacji- aktywny przy włączonej klimie
Wentylator 2 stopień regulacji - nieaktywny
Wentylator 3 stopień regulacji -nieaktywny.
1,5 roku temu wymieniłem sprężarkę, chłodnicę, osuszacz, zawór rozprężny i nadal to cholerstwo nie pracuje jak powinno.
Co to może być bo mi już ręce opadają. Żaden mechanik nie potrafi pomóc, dlatego wymiana tylu rzeczy 1,5 roku temu. Teraz podejrzewa, że parownik jest dziurawy, co wiąże się z wyciągnięciem całej dechy koszt około 1000 zł.
Proszę o pomoc ..... z góry dziękuję.