Nie będzie błędu.oscar000 pisze:A czy walnięty termostat zawsze musi być wyrzucany kodem błędu?? Czy może być walnięty a po "wypedałowaniu" błędów zero błedów??
ECN 59761 --- Termostat
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- Daniel243
- Debiutant
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Przerabiałem temat silnik mi nie dogrzewał i zorientowałem się dopiero na testmode że temp. nie przekracza mi w trasie 60 st. C Słyszałem że można wymienić wkład ale cena nie była aż tak niska odnośnie zamienników słyszałem różne opinie i cena była prawie porównywalna z oryginałem więc kupiłem na aledrogo oryginał (350 zł. ) i już rok chodzi bez problemów w zestawie brakowało mi tylko jakieś uszczelki ale mechanior założył od starego i jest ok. Powodzenia
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
może pomoże - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1382czarny pisze:powiedzcie mi jeżeli jest temperatura na zewnątrz -10 stopni i jadę 100-140km/h to temperatura w tesmode wynosi maks 60stopni. zaznaczam że oryginalny termostat wymieniałem na wiosnę. Czy ten typ tak ma?? czy po prostu trefny termostat i zw cześnie otwiera.
- Albert Einstein
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
U mnie przed wymianą termostatu ledwo, ledwo osiągało 70 stopni a po wymianie waha się między 88 -84 w testmode.Darispl pisze:Witam. Mechanik wymienił w mojej ZB 1.8 termostat (koszt 360 zł + robocizna) teraz w trasie na testmode pokazuje mi 100 stopn! Powiedzcie mi czy to normalne czy coś jest nie tak. Czy po wymianie powinno się zresetować kompa? Pozdrawiam
- Daniel243
- Debiutant
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira
- Model: B
Darispl To normalna temperatura w zafirkach, ja też wymieniałem termostat bo silnik był niedogrzany i teraz mam nawet do 105 st C później spada do 99 i tak w kółko także ja bym się nie martwił ten typ tak ma.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2015, 22:33 przez Daniel243, łącznie zmieniany 1 raz.
- zosiek07
- Świeżak
- Imię: Adrian
- Auto: Zafia
- Model: ZB
A ja mam trochę inny problem. Ostatnio stojąc w korku zagotował mi się płyn i wyciekło ze 2 litry. Ostygł, dolałem płynu i dojechałem do domu. Podłączyłem elm 327 i z lapsem w trasę. Temperaturę ( przez Scan Tool Net ) pokazywał tak ok 89-91 st. ( na zewnątrz +4 było) Na podwórku zostawiłem odpalonego i obserwowałem. Powietrze z nagrzewnicy wziąłem na zimne. Temperatura powoli rośnie. Przy 104 st. zaczął się podnosić płyn w zbiorniczku aż pod korek i znowu wywalało. Jak odkręciłem ciepłe powietrze to temperatura spada. A który czujnik załącza wentylator? Bo patrzyłem to do tego co jest w chłodnicy to nie dochodzi prąd a ten co w termostacie to ok ( bezpieczniki całe ). Może walnięty jest ten stycznik co jest koło lewego koła za nadkolem. Ale skoro piszą wszyscy że 100st to norma to czemu mi się gotuje przy 104? Wszystkie rury i chłodnica gorąca więc termostat raczej jest ok. Kurcze teraz ciepłe dni i boję się jeździć żeby nie przegrzać ;/