[B]Czujnik temperatury zewnętrznej klimatyzacji.
Widze ze pomysłów brak.
Dzis zrobilem tak. zdjąłem wtyczke ze sprezarki i okazalo sie ze nie dochodzi napiecie 13V po wlaczeniu klimy. Zacząłem szukac przyczyny i znalazłem ze przekaźnik nie klepie po właćzeniu klimy. Zwarłem wiec go i kopresor ruszył. czyli sprawny. NIestety nadal brak chłodzenia. myslałem ze ten przekaxnik jest uszkodzony ale nie okazal sie sprawny. Widać nie dochodzi napięcie na cewke przekaznika aby uruchomic sprezarke. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki i są sprawne błedów brak. co wiec powoduje podanie napiecia na przkaxnik? czy moze własnie to ze temperatura powietrza zewnetrzneo pokazuje 0 stopni w opcomie nie uruchamia przekaźnika?
Czy uruchomienie sprezarki na krótko powino juz spowodowac chlodzenie? czy muszą zadzialac inne rzeczy? jak sprawdzic czy klima jest "nabita" ?
dodam ze rok temu ja nabijałem bo słabo chlodziła i po tym cale lato ładnie chłodziła.
Dzis zrobilem tak. zdjąłem wtyczke ze sprezarki i okazalo sie ze nie dochodzi napiecie 13V po wlaczeniu klimy. Zacząłem szukac przyczyny i znalazłem ze przekaźnik nie klepie po właćzeniu klimy. Zwarłem wiec go i kopresor ruszył. czyli sprawny. NIestety nadal brak chłodzenia. myslałem ze ten przekaxnik jest uszkodzony ale nie okazal sie sprawny. Widać nie dochodzi napięcie na cewke przekaznika aby uruchomic sprezarke. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki i są sprawne błedów brak. co wiec powoduje podanie napiecia na przkaxnik? czy moze własnie to ze temperatura powietrza zewnetrzneo pokazuje 0 stopni w opcomie nie uruchamia przekaźnika?
Czy uruchomienie sprezarki na krótko powino juz spowodowac chlodzenie? czy muszą zadzialac inne rzeczy? jak sprawdzic czy klima jest "nabita" ?
dodam ze rok temu ja nabijałem bo słabo chlodziła i po tym cale lato ładnie chłodziła.
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
A jakie masz ciśnienie w układzie wg Opcoma?
Bo jeśli za niskie, (braki czynnika)to klima też nie ruszy.
Bo jeśli za niskie, (braki czynnika)to klima też nie ruszy.
Cisnienie A/C 182kPa temp zew 16st a ile powinno byc?
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Ja chyba tyle właśnie miałem (180-200) i nie załączała się. Chłodnica była dziurawa.
- Ziomek25041986
- Przeglądacz
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A przy jakiej temperaturze zalaczy sie sprezarka klimy?
- Ziomek25041986
- Przeglądacz
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Bo ktos pisal od 3. Ale mi tam od 3 sie nic nie zalaczalo