Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Proszę o porade.W mojej Zafirce po wyłączeniu silnika wentylator nawiewu wnętrza nadal pracuje i nie chce się wyłączyć,aż muszę odłączyć klemę od bateri.Co to może być, jak samemu można usunąć tę usterkę. Proszę o odzew kto spodkał się z takim problemem. Z Powarzaniem Kazik i z góry serdecznie Dziękuję!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:40 przez kazik25, łącznie zmieniany 1 raz.
problem polega na tym że w ciepłe dni ( temp.powyżej ok. 25 stopni) dmuchawa przestaje reagować na sterowanie i po uruchomieniu nie da sie jej wyłączyć nawet po zgaszeniu auta dalej pracuje, dopiero odłaczenie akumulatora i odczekanie ok. godziny ją wyłacza. OP-com nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem czy zaczynać szukac przyczyny od dmuchawy czy może od panela klimatronika?
No to zaczynają się schody. Musisz ustalić, który przekaźnik odpowiada za dmuchawę i go sprawdzić. Nie ma szans, żeby dmuchawa nie była włączana bez przekaźnika.
sQcha, u mnie wszystko działa ale sprawdzałem w swojej skrzynce (zresztą to zdjęcie REC w temacie opisującym bezp. i przekaźniki jest z mojej ZB) i jak widać przekaźnika K15 nie ma (poz. 7 w opisie) czyli jest jakaś niezgodność instrukcji z faktycznym montażem odpowiednich elementów
Jeśli wam nie działa regulacja wentylatora i po zgaszeniu auta wentylator nadal pracuje to na 99 procent padnięty jest rezystor wentylatora.Numer katalogowy to;
opel nr.1808441
gm nr.90512510
Witam, mnie również po zgaszeniu auta wentylator nadal pracuje - ale gdy włączę siłę nawiewu na 5 lub wyżej
Czy można jakoś sprawdzić, że to rzeczywiście awaria rezystora wentylatora? Poza oczywiście kupnem rezystora "w ciemno"...