[B]Klimatronic
-
- Debiutant
- Model:
Witam,
koledzy przejżałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moją usterkę, mam dość dziwny problem z klimatyzacją która powinna działać a nie działa;(
w komputerze wyłączam ECO, załączam klime -słychać jak włącza się, silniczek czy co kolwiek to jest pracuje , kręci się, szczelność klimatyzacji sprawdzona, uzupełniona do pełna i co najciekawsze włączamy na LO lub te 16*C a wieje mimo to temperatura z zewnątrz samochodu tak jakby...z 20*C....
co może być przyczyną, gdzie szukać?
....ot taka jakaś dziwna przypadłość u mnie ;(
z góry dziękuje za podpowiedzi, porady etc...
rurki od klimy które odchodzą są obydwie gorące, a jedna chyba powinna być zimna?? dodatkowo nie kręci się wogóle wentylator zauważyłem od chłodnicy:(
koledzy przejżałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moją usterkę, mam dość dziwny problem z klimatyzacją która powinna działać a nie działa;(
w komputerze wyłączam ECO, załączam klime -słychać jak włącza się, silniczek czy co kolwiek to jest pracuje , kręci się, szczelność klimatyzacji sprawdzona, uzupełniona do pełna i co najciekawsze włączamy na LO lub te 16*C a wieje mimo to temperatura z zewnątrz samochodu tak jakby...z 20*C....
co może być przyczyną, gdzie szukać?
....ot taka jakaś dziwna przypadłość u mnie ;(
z góry dziękuje za podpowiedzi, porady etc...
rurki od klimy które odchodzą są obydwie gorące, a jedna chyba powinna być zimna?? dodatkowo nie kręci się wogóle wentylator zauważyłem od chłodnicy:(
Ja właśnie niedawno byłem w serwisie. Klima jest manualna - jak włączyłem to dziwnie brzęczała, ale dobrze chłodziła.
Okazało się po sprawdzeniu że było bardzo mało oleju w sprężarce. Teraz jest OK.
Mam niestety inny problem:
Denerwuje mnie bardzo takie dziwne gwizdanie przy włączonym wentylatorze na pierwszej pozycji obrotów nawiewu.
Po włączeniu na drugą jest już ciszej. To znaczy normalnie bez wycia wentylatora.
Nie wiem czy to normalne. Może jest na to jakieś lekarstwo.
Okazało się po sprawdzeniu że było bardzo mało oleju w sprężarce. Teraz jest OK.
Mam niestety inny problem:
Denerwuje mnie bardzo takie dziwne gwizdanie przy włączonym wentylatorze na pierwszej pozycji obrotów nawiewu.
Po włączeniu na drugą jest już ciszej. To znaczy normalnie bez wycia wentylatora.
Nie wiem czy to normalne. Może jest na to jakieś lekarstwo.
Normalne to raczej nie jest, pewnie silnik wentylatora robi taki hałas, musisz wyjąć i przesmarować oś wirnika w miejscach osadzenia w panewkach, możesz spróbować jakimś sprayem(oczywiście nie WD40 tylko czymś co smaruje)ale to raczej tylko do tej dolnej dojdziesz...Andy123 pisze:Nie wiem czy to normalne. Może jest na to jakieś lekarstwo
Zacznij od wyjęcia schowka(po str.pasażera) i osłony która jest pod deską potem to już zobaczysz nagrzewnice.Andy123 pisze:Jakieś wskazówki jak się za to zabrać ?
http://imageshack.us/photo/my-images/856/img6710c.jpg/
i wiatrak...
- pivovar
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
U mnie tez świszczało i piszczało - nawet wątek założyłem - teraz klime nabiłem i sprawdziłem i cisza ,
aż się rozkoszuję jazdą po mieście - taka cisza - prędzej przy 60-80 km/h był koszmar,
a klima działała super - nic nie wskazywało, że trzeba jej freonku z olejem dodać.
BTW: w ASO dowiedziałam się, że jak zabraknie czynnika - to komputer nie pozwoli włączyć sprężarki,
więc nic się nie zatrze i nie zepsuje - po prostu będzie gorąco
aż się rozkoszuję jazdą po mieście - taka cisza - prędzej przy 60-80 km/h był koszmar,
a klima działała super - nic nie wskazywało, że trzeba jej freonku z olejem dodać.
BTW: w ASO dowiedziałam się, że jak zabraknie czynnika - to komputer nie pozwoli włączyć sprężarki,
więc nic się nie zatrze i nie zepsuje - po prostu będzie gorąco
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)
Odświeżam temat bo mam ten sam problem. Klima nie działa.
1. Wymieniona chłodnica na nową
2. Sprawdzona szczelność i napełniony układ
3 Cewka ok
4. Bezpieczniki ok
Mam błąd związany z czujnikiem jakości powietrza ale po wykasowaniu klima nie reaguje. Może ktoś podpowie gdzie dalej szukać. koleś od klimy rozłożył ręce i wysyła mnie do elektryka.
1. Wymieniona chłodnica na nową
2. Sprawdzona szczelność i napełniony układ
3 Cewka ok
4. Bezpieczniki ok
Mam błąd związany z czujnikiem jakości powietrza ale po wykasowaniu klima nie reaguje. Może ktoś podpowie gdzie dalej szukać. koleś od klimy rozłożył ręce i wysyła mnie do elektryka.