[B]Komunikat Coolant Level

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
corsar

#16 Post autor: corsar »

Podobny problem występuje w mojej Zafirze. Płynu jest do zgrzewu na zimno a po przejechaniu 1-2km wyskakuje komunikat.
Gdzie jest ten czujnik? Czy widać go po podniesieniu maski?
Ponadto mam wrażenie, że zbiornik wyrównawczy jest słabo zamocowany - można ręką go kołysać - nie jest sztywno osadzony - czy tak jest fabrycznie?
Póki co doleję płynu ponad stan.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#17 Post autor: Harry200 »

Czujnik jest od spodu zbiorniczka,nie wiem jak w ZB ale u mnie w ZA minimum to jest na zgrzewie a max ok 20 mm na zgrzewem..

Anony Mous

#18 Post autor: Anony Mous »

corsar pisze: Póki co doleję płynu ponad stan.
i to pewnie wystarczy

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#19 Post autor: Lorry »

Ja co prawda kłopotów z tym nigdy nie miałem ale u mnie też jest troszkę ponad stan ;) Czyżby poprzedni ołnerzy mnie wybawili :?:

corsar

#20 Post autor: corsar »

Pierwszy dzień jazdy i nic! Żadnych komunikatów :mrgreen: Nalałem grubo ponad zgrzew.
A czujnik faktycznie jest na dole zbiorniczka, ale żeby go ruszyć lub choćby wtyczkę przesmarować, to bez wyjmowania ako się nie obędzie.

Przemcio

#21 Post autor: Przemcio »

W mojej Zosi płynu jest do zgrzewu na zimno a zbiorniczek jest osadzony w miarę stabilnie i wszystko OK. Oznaczenie poziom max jest jakieś 2cm. pod zgrzewem.

Awatar użytkownika
radmar1702
Bywalec
Model:

#22 Post autor: radmar1702 »

Witam ja borykam się z podobnym problemem i powiem tak czujnika jeszcze nie zakupiłem ale jest mała rada by uniknąć wieczne zapalanie się tego błędu odpięcie kostki pod zbiornikiem co wchodzi do czujnika i zrobienie tymczasowo tzw. Mostka czyli kawałek pineski i zwarcie przewodów czyli 2 pinów na kostce i błąd zniknie i nic się nie będzie zapalało a czujnik jak zakupimy to sobie na spokojnie wymienimy. Dolewanie płynu to doraźne i nie zawsze pomaga. Po to jest miara max i min by tak było wlane płynu a jak czujnik szaleje ewidentnie wymiana w serwisie opla 70zł wymiana to już w własnym zakresie nic skomplikowanego :D

norbert_p

#23 Post autor: norbert_p »

U siebie zauważyłem, że ten komunikat pojawia się jak przegonię auto z obrotami 3000-3500. Pewnie dlatego, że się bardziej nagrzewa :roll: :?: Jak jadę spokojnie to nie ma z tym żadnego problemu.

lgum
Przeglądacz
Imię: Leszek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#24 Post autor: lgum »

Wczoraj odebrałem z poczty OPCOMA i od dzisiaj mam aktywne wyświetlanie komunikatów o usterkach. Bezpośrednio po aktywacji zapalił mi się między innymi ten o poziomie płynu chłodnicy. Płynu mam raczej lekko ponad maxa, a mimo to komunikat się pojawia. Może być, że w moim modelu nie ma tego czujnika? Czy wszystkie ZB posiadały ten czujnik?
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina

Anony Mous

#25 Post autor: Anony Mous »

skoro masz komunikat to czujnik jest. Dolej trochę więcej..powinno być ok.

stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#26 Post autor: stapaw »

lgum pisze:Wczoraj odebrałem z poczty OPCOMA i od dzisiaj mam aktywne wyświetlanie komunikatów o usterkach. Bezpośrednio po aktywacji zapalił mi się między innymi ten o poziomie płynu chłodnicy. Płynu mam raczej lekko ponad maxa, a mimo to komunikat się pojawia. Może być, że w moim modelu nie ma tego czujnika? Czy wszystkie ZB posiadały ten czujnik?
Witam.Niestety,nie wszystkie.Ale można dokupić i zainstalować.Pozdrawiam

lgum
Przeglądacz
Imię: Leszek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#27 Post autor: lgum »

Jednak wszystko wskazuje na to że nie mam tego czujnika. Aby się dostać do ewentualnej złączki tego czujnika to trzeba wyjmować akumulator? Czy jest jakiś inny sposób?
Może ktoś już opisywał zainstalowanie tego czujnika w ZB?

[ Dodano: Pią Cze 03, 2011 00:07 ]
Niestety w mojej Zośce nie ma czujników poziomu ani płynu chłodnicy, ani spryskiwacza. Po zmostkowaniu styków złączek jak ręką odjął.
Kiedyś będzie trzeba je zamontować.
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina

Anony Mous

#28 Post autor: Anony Mous »

ja też nie mam tego czujnika i obawiam się, że również poprowadzonej instalacji. W okolicach zbiornika wyrównawczego nie widzę żadnej luźnej wtyczki :( (chyba, że w wersjach bez czujnika jest jakoś fabrycznie "ukryta")
moje pytania:
1. czy ktoś się orientuje gdzie/jak należałoby się wpiąć w instalację?
2. czy trzeba mieć jakiś specjalny zbiorniczek wyrównawczy do tego czujnika (czy w ZB są różne rodzaje zbiorniczków z i bez czujnika)?

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#29 Post autor: Zdenek2007 »

Z tymi czujnikami to jest czarna magia, bo ja w Zośce B aktywowałem kontrolę usterek i teraz mimo mostka zamiast czujnika poziomu płynu spryskiwaczy wywala komunikat że płynu brak (próbowałem i bez mostka z takim samym efektem) a dla odmiany pomimo braku czujnika poziomy płynu chłodzącego nie ma komunikatu o braku tegoż płynu (próbowałem z mostkiem, też bez efektu). I co wy na to?

Anony Mous

#30 Post autor: Anony Mous »

Zdenek2007, może masz zaśniedziałe styki we wtyczce od czujnika poziomu płynu spryskiwczy? ja właśnie tak miałem i cały czas pojawiał się komunikat o niskim poziomie. Zrobiłem nowe styki, zamontowałem czujnik i jest ok.
A z poziomem płynu chłodzącego to nie mam pojęcia dlaczego nie wyświetla komunikatu :roll: jesteś pewny, że mostkujesz prawidłową wtyczkę? gdzie ją zlokalizowałeś? czy widać ją bez wyciągania akumulatora? mógłbyś wrzucić fotkę?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”