[B] jaki filtr kabinowy (zamiennik)

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

rafalle masz mały FAQ na forum jak wymienić filtr

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
Imię: Jarek
Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#17 Post autor: pivovar »

używam filtra MAHLE, węglowy kosztował mnie ok 80 zł, pasował idealnie -
link do strony link do strony
filtr ma symbol LAK 74 i kupiłem w normalnym sklepie z częściami motoryzacyjnymi
myślałem nawet czy nie wymienić reszty filtrów na tej firmy
- bo robią wszystkie - tutaj
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)

zymek

#18 Post autor: zymek »

witam
a co myślicie o WF Sędziszów Młp. ??
pozdr

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#19 Post autor: kwazaar »

ja kupiłem węglowy Hans Pries - cena ok 40 PLN

pasował idealnie
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

mktbg

#20 Post autor: mktbg »

Ja zamontowałem zwykłego Filtrona (30 PLN).
Oczywiście wykorzystałem instrukcję z http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2177
Pasował idealnie i wyglądał solidnie.

zajac

#21 Post autor: zajac »

Ja wkładam węglowego Filtrona K 1055A (już filtruje trzeci z rzędu) i nie narzekam. Sam wymieniam i nie mam z tym kłopotu. A propos węglowego to spotkałem się z opinią, że do auta z klimą powinno się wkładać zwykły a nie węglowy ale nie wiem dlaczego...

cieniassss

#22 Post autor: cieniassss »

zajac pisze:A propos węglowego to spotkałem się z opinią, że do auta z klimą powinno się wkładać zwykły a nie węglowy ale nie wiem dlaczego...
jeśli już to odwrotnie

kubala2313

#23 Post autor: kubala2313 »

Mają mniejszą przepustowość powietrza od filtrów zwykłych, ja spotkałem się z opinią że przy klimatyzacji warto zastosować filtr zwykły z uwagi na to że układ corocznie jest czyszczony i odgrzybiany.

cieniassss

#24 Post autor: cieniassss »

kubala2313, zajrzyj do katalogu filtrów, tam masz wszystko napisane, np filtron podaje jeśli AC to filtr z końcówką A, czyli węglowy, to samo tyczy się innych producentów

kubala2313

#25 Post autor: kubala2313 »

cieniassss może i masz racje nie sprzeczam się. Ja słyszałem to od kolegi który jest mechanikiem i akurat w zeszłym miesiącu był na szkoleniu zorganizowanym przez jedną z firm zajmującą się sprzedażą części, tam gadali takie rzeczy :roll:

cieniassss

#26 Post autor: cieniassss »

kubala2313, siedzę w częściach nie od dziś, często wciska się klientowi zwykły filtr dużo tańszy od węglowego, bo zarabia się na nim więcej a klient jest szczęśliwy bo kupił taniej

Panowie ta dyskusja do niczego nie prowadzi - Bodek

a tak na marginesie - węglowy :!:
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 21:50 przez cieniassss, łącznie zmieniany 1 raz.

miałczyk76
Bywalec
Model:

#27 Post autor: miałczyk76 »

Węglowy jest do klimy manualnej a zwykły do klimatronika .Przynajmniej w Ah i ZB .

cieniassss

#28 Post autor: cieniassss »

miałczyk76 pisze:Węglowy jest do klimy manualnej a zwykły do klimatronika .Przynajmniej w Ah i ZB .
skąd ta informacja?? bo jest śmieszna

Bartez
Bywalec
Model:

#29 Post autor: Bartez »

Filtr węglowy ma za zadanie pochłanianie pierwiastków rakotwórczych i innych metali ciężkich które wylatują z wydechu samochodów.
Proponuję poczytać na temat węgla aktywnego i jego zastosowania w motoryzacji a nie powtarzać jakieś brednie.

cieniassss

#30 Post autor: cieniassss »

Bartez pisze:Filtr węglowy ma za zadanie pochłanianie pierwiastków rakotwórczych i innych metali ciężkich które wylatują z wydechu samochodów.
Bartez, podaj źródło danych i powiedz jakie pierwiastki rakotwórcze i metale ciężkie wylatują z wydechu, ołów?? kadm?? rtęć?? nikiel?? chrom??

Chodzi o to że filtr węglowy jest "dokładniejszy", a im mniej syfu przez filtr przeleci tym mniej klima śmierdzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”