Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
używam filtra MAHLE, węglowy kosztował mnie ok 80 zł, pasował idealnie -
link do strony link do strony
filtr ma symbol LAK 74 i kupiłem w normalnym sklepie z częściami motoryzacyjnymi
myślałem nawet czy nie wymienić reszty filtrów na tej firmy
- bo robią wszystkie - tutaj
Ja wkładam węglowego Filtrona K 1055A (już filtruje trzeci z rzędu) i nie narzekam. Sam wymieniam i nie mam z tym kłopotu. A propos węglowego to spotkałem się z opinią, że do auta z klimą powinno się wkładać zwykły a nie węglowy ale nie wiem dlaczego...
Mają mniejszą przepustowość powietrza od filtrów zwykłych, ja spotkałem się z opinią że przy klimatyzacji warto zastosować filtr zwykły z uwagi na to że układ corocznie jest czyszczony i odgrzybiany.
kubala2313, zajrzyj do katalogu filtrów, tam masz wszystko napisane, np filtron podaje jeśli AC to filtr z końcówką A, czyli węglowy, to samo tyczy się innych producentów
cieniassss może i masz racje nie sprzeczam się. Ja słyszałem to od kolegi który jest mechanikiem i akurat w zeszłym miesiącu był na szkoleniu zorganizowanym przez jedną z firm zajmującą się sprzedażą części, tam gadali takie rzeczy
kubala2313, siedzę w częściach nie od dziś, często wciska się klientowi zwykły filtr dużo tańszy od węglowego, bo zarabia się na nim więcej a klient jest szczęśliwy bo kupił taniej
Panowie ta dyskusja do niczego nie prowadzi - Bodek
a tak na marginesie - węglowy
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 21:50 przez cieniassss, łącznie zmieniany 1 raz.
Filtr węglowy ma za zadanie pochłanianie pierwiastków rakotwórczych i innych metali ciężkich które wylatują z wydechu samochodów.
Proponuję poczytać na temat węgla aktywnego i jego zastosowania w motoryzacji a nie powtarzać jakieś brednie.