[B]Klimatronic
Bez obaw. Jak wspomnieli inni w zimie nie włączy się sprężarka. Inaczej byś zamarzł na kość Klima działa, ale tylko osuszacz powietrza i coś tam jeszcze (nie pamiętam). ZALECANE jest, aby w zimie włączać co jakiś czas klimę, aby przesmarować ją. Jeśli nie włączysz w zimie to wiosną lub latem możesz (ale nie musisz) mieć z nią problem, bo się zatrze. Z resztą w zimie to bardzo przydatne urządzenie, bo szybko osusza powietrze i oczyszcza szyby z pary. Oczywiście pod warunkiem, że jest sprawna i filtr wymieniony.Michalek1911 pisze:Przez to w zime cały czas jechałem na klimie
A więc tak klima wczoraj u mnie padła, zamieściłem screeny z OP-Com
Uploaded with ImageShack.us
I mam prośbę żeby ktoś zerknął czy wartość ciśnienia A/C jest podobna, bo wydaje mi się zbyt mała a nie mam punktu odniesienia żeby to porównać i sądzę że może być jakaś nieszczelność w układzie bo nie włącza mi się sprężarka
No i po raz kolejny na forum pojawiło się to samo czyli wartość temperatury zewnętrznej równa zero.
I mam prośbę żeby ktoś zerknął czy wartość ciśnienia A/C jest podobna, bo wydaje mi się zbyt mała a nie mam punktu odniesienia żeby to porównać i sądzę że może być jakaś nieszczelność w układzie bo nie włącza mi się sprężarka
No i po raz kolejny na forum pojawiło się to samo czyli wartość temperatury zewnętrznej równa zero.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2011, 10:25 przez spiotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co pamiętam to na pewno te 126kPa jest za mało.... U mnie z wyłączoną klimą było chyba "300 coś kPa albo 600 coś kPa..." a z włączoną wzrastało po kilku minutach pracy ale nie pamiętam do jakiej wartości.
U mnie raz też zwariował termometr i pokazał "kreski" ale po włącz i wyłącz zapłon ustąpiło. Po sprawdzeniu błędów w kompie zapisał się błąd "komunikacji po can"
A co pokazuje w tym czasie wyświetlaczspiotrowski pisze:wartość temperatury zewnętrznej równa zero.
U mnie raz też zwariował termometr i pokazał "kreski" ale po włącz i wyłącz zapłon ustąpiło. Po sprawdzeniu błędów w kompie zapisał się błąd "komunikacji po can"
Skoro czujnik wykrywa, że jest 0 stopni to logiczne jest, że sprężarka się nie właczy. Po prostu wg niego jest zima i nie będzie chłodzenia W zimie sprężarka się nie włacza. Padł Ci czujnik. Wymień i myślę, że będzie ok. Zastanawia mnie tylko ta rozbieżność i wartość na wyświetlaczu... Wg OC jest 0, a na wyświetlaczu 20 parę stopni...
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
norbert_p, środkowym pokrętłem (nacisnąć) wchodzisz w opcje klimy i tam zaznaczasz kwadracik tak jak na zdjęciu z poniższego linku http://opel-navi.pl/index.php/nasze-pro ... skie-menu/