[B]Automatyczna cyrkulacja i czujnik jakości powietrza.

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
aszifo

#31 Post autor: aszifo »

To jest ten czujnik, ale trzeba zwrócić uwagę na jego oznaczenia, ponieważ np. VW stosuje wizualnie takie same czujniki, ale niestety nie działają w naszych Zafirkach. Ja kupiłem taki z Tuarega na allegro i lipa. fakt, że wyrwałem później z astry i teraz jest OK, ale 80 zł w plecy . :>

chris

#32 Post autor: chris »

Witam
mam taki błąd jak na fotce poniżej,
czy miał ktoś coś podobnego???
gdzie jest ten czujnik??
klima działa niby normalnie:(
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#33 Post autor: Bodek »

Jak dla mnie to jest błąd czujnika cyrkulacji powietrza, z klimą to nie ma nic wspólnego.
MieHor pisze:norbert_p, jest ...

[url=http://fooh.pl/pokaz/2714202915.jpg]Obrazek[/URL]

Numer katalogowy: 6238246
Nazwa części: CZUJNIK
Cena netto*: 270,5
Cena brutto*: 332,72
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Carcom1

#34 Post autor: Carcom1 »

Czujnik mieści sie na podszybiu podnieś środkową kratkę z dyszami to zobaczysz go po lewej stronie stojąc przodem do pojazdu

Mudmo

#35 Post autor: Mudmo »

aszifo pisze:To jest ten czujnik, ale trzeba zwrócić uwagę na jego oznaczenia, ponieważ np. VW stosuje wizualnie takie same czujniki, ale niestety nie działają w naszych Zafirkach. Ja kupiłem taki z Tuarega na allegro i lipa. fakt, że wyrwałem później z astry i teraz jest OK, ale 80 zł w plecy . :>
potwierdzam, niby ten sam producent ale nie działa. ja kupiłem też od vw niby sprawny a nie działa

chris

#36 Post autor: chris »

a próbował go ktoś rozebrać może da się naprawić??

kokus2002

#37 Post autor: kokus2002 »

Witam kolegów dziś moja zafirka napędziła mi niezłego stracha :shock: w czasie jazdy w kabinie pojawił się dym o ostrym zapachu palonej instalacji szybkie pobocze gaśnica w dłoń maska w górę szukanie ognia.
Ze zdziwieniem stwierdziłem ze dym i gryzący dym wydobywał się z czujnika recyrkulacji.
Po akcji przyjrzałem się czujnikowi i masakra :shock: częściowo stopiony w jednym miejscu zrobiła się dziurka .(bezpiecznik na obwodzie 5A zadziałał ale wygląda ze dużym opóźnieniem)
Czy ktoś z kolegów miał taki przypadek – bo dziś zaczynam się zastanawiać czy montować czujnik bo kolejna podobna atrakcja nie bardzo mi się marzy.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#38 Post autor: rafant4011 »

Pytanie dotyczy, czy jeśli auto ma czujnikiem jakości powietrzna, a ów czujnik się odłączy(wyjmie z wtyczki) to czy będzie wyskakiwał jakiś błąd? :>

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#39 Post autor: Rafoooo »

U mnie błąd czujnika wykrywa op-com. Pod warunkiem że mam zaznaczone pole że takowy czujnik istnieje. Ale nie pamiętam czy sprawdzałem czy po odłączeniu też wykryje błąd, raczej sugeruje że tak... ale dla pewności jak znajdę chwilę to sprawdzę.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#40 Post autor: rafant4011 »

Rafoooo pisze:U mnie błąd czujnika wykrywa op-com. Pod warunkiem że mam zaznaczone pole że takowy czujnik istnieje. Ale nie pamiętam czy sprawdzałem czy po odłączeniu też wykryje błąd, raczej sugeruje że tak... ale dla pewności jak znajdę chwilę to sprawdzę.
Będę wdzięczny ;) chodzi mi czy po odłączeniu będzie jakiś błąd na; wyświetlaczu, palił będzie się check..
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 13:00 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#41 Post autor: Rafoooo »

Nie miałem dziś Zafiry, bo mnie Żonka uprzedziła i pojechała nią do pracy. Ale na wyświetlaczu błędu nie pokaże, check też nie będzie się świecił. Ja mam prawdopodobnie uszkodzony czujnik jakości powietrza, ale błąd wykrywa tylko O-C. I tylko w ten sposób się o tym błędzie dowiedziałem. Błędu nie dało się skasować, dlatego odznaczyłem pole, że posiadam czujnik jakości powietrza. Po czym dopiero błąd sprawdzany interfejsem zniknął.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”