[B]"Quickheat" System szybkiego nagrzewania
Wg mnie to QH działa, nie zależnie od tego czy AC jest załączone czy też nie.
Aby sprawdzić czy posiadamy QH w swoim aucie, należy:
1. zaopatrzyć się w miernik temperatury najlepiej elektroniczny.
2. uruchomić Testmode z ekranem gdzie jest mierzona temperatura płynu chłodzącego.
3. przyłożyć czujnik temperatury w miejscu nawiewu pod szybą oraz załączyć wentylator na 1.
4. następnie uruchamiamy zimny silnik i porównujemy obie temperatury.
Jeżeli po kilku sekundach wskazania miernika temperatury, różnią się o kilka stopni tzn są wyższe (przyrost temperatury miernika np. 13*C jest szybszy niż testmode np. 6*C), to znaczy że mamy QH i to właśnie on działa.
PS. Tak mi się wydaje że tak jest.
Aby sprawdzić czy posiadamy QH w swoim aucie, należy:
1. zaopatrzyć się w miernik temperatury najlepiej elektroniczny.
2. uruchomić Testmode z ekranem gdzie jest mierzona temperatura płynu chłodzącego.
3. przyłożyć czujnik temperatury w miejscu nawiewu pod szybą oraz załączyć wentylator na 1.
4. następnie uruchamiamy zimny silnik i porównujemy obie temperatury.
Jeżeli po kilku sekundach wskazania miernika temperatury, różnią się o kilka stopni tzn są wyższe (przyrost temperatury miernika np. 13*C jest szybszy niż testmode np. 6*C), to znaczy że mamy QH i to właśnie on działa.
PS. Tak mi się wydaje że tak jest.
Wg vin-u mam altek 140 i akum 70 czyli powinienem mieć QH. I tu mam pytanie czy QH aktywuje się w ASO? Mam wrażenie że nie działa, lub nie mam Jak będzie cieplej to przy wymianie filtra zalukne i może coś tam znajde lub nie
Robiłem próby z klimą i bez.
Robiłem próby z klimą i bez.
Niestety brak dojścia do miernika temp, poczekam na ocieplenie, Dzisiaj zrobiłem mały test: na dworze -9 stopni uruchomiłem silnik dmuchawe uatawiłem na 6 , temp 22 stopni , po zamknięciu garażu jakby wmiare cieple powietrze dmuchało. Może i mam takie cudo tylko za dużo wymagam od takiego ogrzewania.
kubik_CDTi pisze:Powiem Ci,że nie przyglądałem się nigdy temu.
Odpalam i jadę,serwisowy widok kompa odpaliłem parę razy,głównie dla sprawdzenia temperatury cieczy
Jak będę pamiętał to sprawdzę przy okazji.
Pozdr.
Witam wszystkich , czytam i nie dowierzam że można sprawdzić temp. cieczy , możecie napisać jak to zrobić , pozdrawiam .
Mam pytanko - czy przez system szybkiego ogrzewania mam rozumiec włącznik nawiewu na przednią szybe? - czy może cos innego?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Tu masz kolego 4 stronnicową dyskusję na ten temat, i jak coś to proszę kontynuuj tam
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1147
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1147
No dobra widzę, że temat umarł a odpowiedzi na zadane pytanie nie ma:
Czy można quickheat dołożyć i jakim kosztem
Ewentualnie napiszcie jak Zochy zimą bo to będzie moja pierwsza zima z klekotem więc chciałbym się jakoś przygotować (przynajmniej psychicznie )
Rozeznawałem temat w Wagenach i tam jest to rozwiązane po prostu poprzez taki śmieszy modulik z 4 do 8 grzałek wpiętych w układ chłodzenia. Oczywiście czujnik jakiś tam dołożony który wyłącza system przy określonej temperaturze cieczy i takie tam podstawowe proste tematy Może to by warto dostosować do Zochy wiem że tanio wychodzi bo używkę modułu z 4 grzałkami przekaźnikiem i czymś tam jeszcze a pompa można nabyć na szrocie za ok 100 PLN
A i co to jest nagrzewnica spalinowa DPF chodzi chyba o webasto ...
Czy można quickheat dołożyć i jakim kosztem
Ewentualnie napiszcie jak Zochy zimą bo to będzie moja pierwsza zima z klekotem więc chciałbym się jakoś przygotować (przynajmniej psychicznie )
Rozeznawałem temat w Wagenach i tam jest to rozwiązane po prostu poprzez taki śmieszy modulik z 4 do 8 grzałek wpiętych w układ chłodzenia. Oczywiście czujnik jakiś tam dołożony który wyłącza system przy określonej temperaturze cieczy i takie tam podstawowe proste tematy Może to by warto dostosować do Zochy wiem że tanio wychodzi bo używkę modułu z 4 grzałkami przekaźnikiem i czymś tam jeszcze a pompa można nabyć na szrocie za ok 100 PLN
A i co to jest nagrzewnica spalinowa DPF chodzi chyba o webasto ...