[B]Termostat - usterki, diagnoza, jaki ?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Przy tych temperaturach, jakie teraz są ciężko mieć 90 stopni (chyba, że stoisz w korku), ja mam zdrowy termostat i przy jeździe na trasie ostatnio osiągnąłem temperaturę 85 stopni.megakasa pisze:.....
Po przejechaniu ilu kilometrów macie temp. ok 90stC?
....
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam,
i ja się podepnę do tematu:
moja Zafira B 1,9 120KM ostatnio jest dość oziębła. Tzn. nie może się rozgrzać. Po godzinnej jeździe po mieście temperatura w pozycji Coolant w Testmode wynosiła 55 stopni. I nie chciało być więcej.
Trudno jechać w zimnym samochodzie więc nawie ciepły był puszczony do środka. Temperatura ustawiona na 20 stopni w trybie AUTO.
No i najważniejsza sprawa spalanie: ostatnie tankowanie jakiś tydzień temu, przejechane 350 km i spalanie w mieście 9,3l/100. Gdzie poprzednie wyniki nie przekraczały 7,6.
Mam się szykować na wymianę termostatu?
i ja się podepnę do tematu:
moja Zafira B 1,9 120KM ostatnio jest dość oziębła. Tzn. nie może się rozgrzać. Po godzinnej jeździe po mieście temperatura w pozycji Coolant w Testmode wynosiła 55 stopni. I nie chciało być więcej.
Trudno jechać w zimnym samochodzie więc nawie ciepły był puszczony do środka. Temperatura ustawiona na 20 stopni w trybie AUTO.
No i najważniejsza sprawa spalanie: ostatnie tankowanie jakiś tydzień temu, przejechane 350 km i spalanie w mieście 9,3l/100. Gdzie poprzednie wyniki nie przekraczały 7,6.
Mam się szykować na wymianę termostatu?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Poczytaj o TestModebilli_ pisze:...no i ja też mam problem z ogrzewaniem (ZB 1.9 DTH)- podpowiedzcie jak zczytać temp. cieczy, nie mogę znaleźć na forum - może jakiś link z forum...
Przytrzymaj dłużej Setting aż usłyszysz dźwięk, zakładki przewijasz przyciskiem BC.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Na dole po prawej stronie chłodnicy masz czerwony zaworek do spuszczania płynu. Dobrze jest założyć na ten plastikowy wypust wężyk, można wtedy zlać płyn do bańki bez większych strat.billi_ pisze:mam pytanie jak i co z płynem... wcześniej go spuścić czy nie? ...i jak?. Podpowiedzcie jak ktoś to robił samemu.
Witam
Podepne sie pod temat tak dla pewnosci.
U mnie rowniez silnik dlugo sie nagrzewa i jest slabe ogrzewanie.
Dzis na postoju pod domem auto pracowalo na wolnych obrotach ponad 45 minut zanim osiagnelo temperature 83 stopni i to przy calkowicie wylaczonym ogrzewaniu.Jak wlaczylem ogrzewanie to spadlo do 68 stopni.
Mieszkam w Belgi i dzis bylo tu +8 stopni. Wydaje mi sie,ze za dlugo sie nagrzewa,co o tym myslicie?
Wyswietlilo mi zeby dolac plynu chlodzacego,dolalem,myslalem zagrzeje silnik zeby deczko odpowietrzyc uklad,ale lipa po 45 minutach nawet wentylator sie nie zalaczyl przy chlodnicy.
Brac sie za wymiane termostatu?
Pozdrawiam
Podepne sie pod temat tak dla pewnosci.
U mnie rowniez silnik dlugo sie nagrzewa i jest slabe ogrzewanie.
Dzis na postoju pod domem auto pracowalo na wolnych obrotach ponad 45 minut zanim osiagnelo temperature 83 stopni i to przy calkowicie wylaczonym ogrzewaniu.Jak wlaczylem ogrzewanie to spadlo do 68 stopni.
Mieszkam w Belgi i dzis bylo tu +8 stopni. Wydaje mi sie,ze za dlugo sie nagrzewa,co o tym myslicie?
Wyswietlilo mi zeby dolac plynu chlodzacego,dolalem,myslalem zagrzeje silnik zeby deczko odpowietrzyc uklad,ale lipa po 45 minutach nawet wentylator sie nie zalaczyl przy chlodnicy.
Brac sie za wymiane termostatu?
Pozdrawiam
-
- Bywalec
- Imię: Daniel
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Dieselka ciężko na postoju zagrzać długo trzeba czekać a nawet jak jest silnik rozgrzany to na postoju przy włączonej dmuchawie bardzo szybko temperatura spada.
Jak chcesz być pewny czy termostat dobry to zdemontuj go i spróbuj w niego dmuchnąć płucami. Jeżeli powietrze przechodzi lub lekko przepuszcza to możesz lecieć do sklepu po nowy termo... Ja tak zrobiłem i byłem pewny - wymieniłem.
Jak chcesz być pewny czy termostat dobry to zdemontuj go i spróbuj w niego dmuchnąć płucami. Jeżeli powietrze przechodzi lub lekko przepuszcza to możesz lecieć do sklepu po nowy termo... Ja tak zrobiłem i byłem pewny - wymieniłem.