brak ogrzewania
-
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 Cdti lift 111
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z19dth
Ok dzieki dzis sobie to zobacze a od strony pasażera rozbieralem juz wczesniej jest silnik z nawiewu ale nie dostrzeglem nigdzie klapek czy sie otwieraja wszyatko bylo tak ciasno zabudowane chyba ze zle oglądałem . Widze ze w tych zafirach to juz jakas wada fabryczna chyba
-
- Świeżak
- Imię: Adrian
- Auto: Opel Zafira 1.7
- Model: Bl11
- Oznaczenie silnika: A17dtr
od strony pasazera na tej samej wysokosci jest tez taki sam frez jak od strony silniczka tylko jest akurat na wysokosci tej blaszki wzmacniajacej trzeba sie polozyc i zoboczyc bo nie odegniesz tego
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
no jakas masakra ja walcze i nicwszystko mam powymieniane i nadal nic tylko zostaly mi do wymienienia czujniki i panel
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
no jakas masakra ja walcze i nicwszystko mam powymieniane i nadal nic tylko zostaly mi do wymienienia czujniki i panel
Bartkowiak
-
- Świeżak
Jak uda Ci sie potem to ogarnac napisz co pomoglo
Jeszcze dodac ze jak otwieram klape z silnika to smierdzi na plyn chlodzacy
Wlasnie rozebralem moja zafire i znalazłem tam silniczek nagrzewnicy i tu sie robi problem zauwazylem ze jak krece pokretlem od najniższej do przed 20 to silniczek pracuje sie kreci ale jak dam juz na 20 i wyżej silniczek stoi nic sie nie rusza moze to byc wina tego silniczka ? Prosze o pomoc
Jeszcze dodac ze jak otwieram klape z silnika to smierdzi na plyn chlodzacy
Wlasnie rozebralem moja zafire i znalazłem tam silniczek nagrzewnicy i tu sie robi problem zauwazylem ze jak krece pokretlem od najniższej do przed 20 to silniczek pracuje sie kreci ale jak dam juz na 20 i wyżej silniczek stoi nic sie nie rusza moze to byc wina tego silniczka ? Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 11 lis 2019, 15:09 przez Matik78, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
Witam wlasnie sciaglem ten silniczek nagrzewnicy ktory krecil tylko na zimnym pokrecilem recznie calym mechanizmem teraz wieje cieplym i pytanko czy to wina silniczka byla czy jest jakis modul odpowiadajacy sterowanie nim ?
-
- Świeżak
Na wstępie chciałbym się przywitać
Od dwóch tygodni jestem nabywcą Zafiry B 2009 r, problem jaki trapi mój samochód to brak ogrzewania.(szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi)
Zauważyłem dziwne wskazania temperatury płynu w TEST MODE, a mianowicie po wejściu w TEST MODE temperatura po włączeniu zapłonu jest np 48st C, po wyłączeniu zapłonu zawsze pokazuje 73st C (nie ma znaczenia jak ciepły jest silnik), w trakcie jazdy silnik prawidłowo nabiera temperatury, termostat otwiera się w granicach 90st C (wskazania TEST MODE), rurki do nagrzewnicy równo się nagrzewają, moje pytanie brzmi czego temperaturę pokazuje TEST MODE po wyłączeniu zapłonu , czy może to być padnięty czujnik temperatury płynu? i czy może mieć to związek z brakiem ogrzewania ?
Pozdrawiam
forumowiczów
Od dwóch tygodni jestem nabywcą Zafiry B 2009 r, problem jaki trapi mój samochód to brak ogrzewania.(szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi)
Zauważyłem dziwne wskazania temperatury płynu w TEST MODE, a mianowicie po wejściu w TEST MODE temperatura po włączeniu zapłonu jest np 48st C, po wyłączeniu zapłonu zawsze pokazuje 73st C (nie ma znaczenia jak ciepły jest silnik), w trakcie jazdy silnik prawidłowo nabiera temperatury, termostat otwiera się w granicach 90st C (wskazania TEST MODE), rurki do nagrzewnicy równo się nagrzewają, moje pytanie brzmi czego temperaturę pokazuje TEST MODE po wyłączeniu zapłonu , czy może to być padnięty czujnik temperatury płynu? i czy może mieć to związek z brakiem ogrzewania ?
Pozdrawiam
forumowiczów
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ten typ tak ma. To jest normalne zjawisko. Odnośnie ogrzewania sprawdź klapkę sterującą przepływem powietrza. Możliwe że jest zablokowana w pozycji chłodzenia.
silniczek słychać, chodzi w zakresach od 16 do 21 st C i od 27 do HI.
w zakresach od 21 do 27 nic nie słychać
Dodano po 1 godzinie 22 minutach 32 sekundach:
Czy jest możliwość resetu silników sterujących klapami jak w vectrach B ??
Ostatnio zmieniony 03 cze 2020, 12:51 przez Skasowany użytkownik 28233, łącznie zmieniany 1 raz.
- chojinka
- Bywalec
- Imię: Sebastian
- Auto: 1.7 CDTI 125 KM
- Oznaczenie silnika: A05
Nie bawił bym się w zastanawianie tylko robieranie i naprawę. Szybko i łatwo nie będzie ale warto zabrać się za robotę.Skasowany użytkownik 28233 pisze: ↑03 cze 2020, 14:12 silniczek słychać, chodzi w zakresach od 16 do 21 st C i od 27 do HI.
Aż po horyzontu kres...
-
- Świeżak
Witam Panowie pomocy brak ogrzewania wymieniona nagrzewnica wymieniony termostat pompa też wymieniona słowniczek klap otwiera i zamyka i nadal nie ma ogrzewania jak przytrzymie ok3 tyś obrotów to nagrzewnica robi się gorąca A jak włączę wentylator to oddaje ciepło i robi się zimna
Bartkowiak
-
- Świeżak
Witam wkońcu ogrzewanie się pojawiło i grzeje okazało się że chłodnicza oleju zapchana niestety jest chłodzenia cieczą
Bartkowiak
- Ziomek25041986
- Przeglądacz
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 Cosmo
Wiesz moze jak to mozna sprawdzic.? Jak sie do tego dobrac.?Robert LTM pisze: ↑06 lip 2014, 08:41 u mnie było podobnie w audi ale przepłukałem cały układ wężem z wodą i pomogło bo raz grzał raz nie coś się przytykało
a druga sprawa silniczek od przełączania klapkami zimne/ciepłe działa? bo w drugim aucie miałem przypadłość że nie chłodziło i była zębatka wytarta i nie przełączało :>
Dodano po 2 godzinach 44 minutach 42 sekundach:
brak ogrzewania
Ja mam prawie identyczna sytuacje jak kolega wyzej. Do 21 chodzi a pozniiej nic nie slychac az do konca. Za to u mnie jak dobrze sie rozgrzeje silnik slychac ze zaczyna pracowac powyzej 21 jak przekrecam. Czym cieplejszy silnik tym na wieksza temperature slychac ze otwiera klapki silniczek. Nie wiem co sie dzieje. Podpowiecie jak sie za to zabrac? Jeszcze odnosnie temperatury na komputerze. Na postoju na wolych obrotach wydaje sie ze ladnie sie nagrzewa ale podczas jazdy temperatura waha sie miedzy 50 achojinka pisze: ↑30 cze 2020, 11:20Nie bawił bym się w zastanawianie tylko robieranie i naprawę. Szybko i łatwo nie będzie ale warto zabrać się za robotę.Skasowany użytkownik 28233 pisze: ↑03 cze 2020, 14:12 silniczek słychać, chodzi w zakresach od 16 do 21 st C i od 27 do HI.
70 stopni. I jeszcze mam pytanie przy jakiej temperaturze waz ten gruby wchodzacy do chlodnicy powinien zaczac sie robic goracy?
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
Ziomek
U mnie na postoju, przy jeździe w małym mieście, temp. na postoju jak u Ciebie, dopieru przy jeździe i obrotach wzrasta. Czytałem na forum astry ru, że ten typ tak ma, Ma inaczej, niż w grupie vag, ulokowany termostat - czyli \u góry\ i dlatego też nie ma wskaźnika aby wzrastająca i spadająa na przemian temp. nie martwiła właściciela auta. Jednak po dłużdzej i ciągłej jeździe łapie ponad 90 dych.\w zależności też od temp. otoczenia\
U mnie na postoju, przy jeździe w małym mieście, temp. na postoju jak u Ciebie, dopieru przy jeździe i obrotach wzrasta. Czytałem na forum astry ru, że ten typ tak ma, Ma inaczej, niż w grupie vag, ulokowany termostat - czyli \u góry\ i dlatego też nie ma wskaźnika aby wzrastająca i spadająa na przemian temp. nie martwiła właściciela auta. Jednak po dłużdzej i ciągłej jeździe łapie ponad 90 dych.\w zależności też od temp. otoczenia\