Wyciek płynu chłodzącego z układu chłodzenia
no i ja mam wyciek
co mnie pokusiło z tą zoską
qrde jeździłem fokusem 5lat i zero wkładu a tu co chwile co a auto nowsze
najpierw wyciek malutki mala plamka a teraz moze dlatego ze juz cala chlodnica zalana woda przez dolewki zbiorniczek starcza na pol dnia
rozebralem zderzak i widać mokre na samym dole w naroniku chlonicy od klimy
co mnie pokusiło z tą zoską
qrde jeździłem fokusem 5lat i zero wkładu a tu co chwile co a auto nowsze
najpierw wyciek malutki mala plamka a teraz moze dlatego ze juz cala chlodnica zalana woda przez dolewki zbiorniczek starcza na pol dnia
rozebralem zderzak i widać mokre na samym dole w naroniku chlonicy od klimy
no i jestem farciarzem muszę stwierdzić
chłodnicę wymienił mi serwis opla za free ;D
pojechałem na akcję serwisową - 11-P-003 - akcja dot. śrub mocujących chłodnicę i uprzedziłem pana co mi przyjmował auto ze juz cieknie a on no to juz nic nie mogą zrobić a ja ze muszą bo przetarła sie z ich winy a nie mojej (chyba ) ściemniłem ze rozmawiałem z gm poland z wawa i jak najbardziej podlega to wymianie
poszedł do kierasa debatowali i nagle ze wymienią mi to w ramach gwarancji ;D
więc jak ktoś ma problemy z cieknącą chłodnicą sprawdzić najpierw czy nie łapie się na ta akcje i będzie nówka cewka oryginał wymieniona przez serwis ;D
chłodnicę wymienił mi serwis opla za free ;D
pojechałem na akcję serwisową - 11-P-003 - akcja dot. śrub mocujących chłodnicę i uprzedziłem pana co mi przyjmował auto ze juz cieknie a on no to juz nic nie mogą zrobić a ja ze muszą bo przetarła sie z ich winy a nie mojej (chyba ) ściemniłem ze rozmawiałem z gm poland z wawa i jak najbardziej podlega to wymianie
poszedł do kierasa debatowali i nagle ze wymienią mi to w ramach gwarancji ;D
więc jak ktoś ma problemy z cieknącą chłodnicą sprawdzić najpierw czy nie łapie się na ta akcje i będzie nówka cewka oryginał wymieniona przez serwis ;D
Ostatnio zmieniony 04 sie 2011, 23:06 przez misiakrp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
To miałeś szczęście bo mi nie chcieli wymienić, wręcz Panowie w serwisie nic niepokojącego nie widzieli, dopiero jak wymieniłem chłodnicę klimy to zobaczyłem, że jest lekko przetarta, na szczęście się nie leje, co będzie dalej zobaczymy.misiakrp pisze:........no i jestem farciarzem muszę stwierdzić
chłodnicę wymienił mi serwis opla za free ;D......
Powiem tylko jedno: jakoś nie mam szczęścia do tego modelu, co ruszysz to do d..........
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam,
ja jezdze juz z uciekajacym plynem drugi rok. Przejechalem okolo 30 tys. km w tym czasie. W tym okresie dolalem w sumie ze 3 - 4 litry plynu. Najwiecej ucieka przy upalach w miescie. Na trasie wydaje sie prawie wogole nie ubywac. Wybieram sie jednak w troche dalsza podroz i stwierdzilem, ze musze sie tym zainteresowac. Wczoraj zrzucilem atrape i mokro jest przy gornym prawym mocowaniu, przy intercoolerze.
Wolalbym to wymienic przed wyjazdem bo takie rzeczy sie mszcza zazwyczaj gdzies w nocy na autostradzie. Nie wiem jednak, ktora chlodnice mam zastosowac.
Moze mi ktos podpowiedziec ? Tak jak juz pisaliscie, tych wiekszych wogole nie moge znalesc. Tych mniejszych jest pelno i ceny sa bardzo rozne. Jezeli mocowania sa takie same, to chyba mozna zalozyc ta mniejsza ? Skoro w Astrze daje rade, to i w ZB da. Nie ciagam zadnych przyczep itp.
Podpowiedzcie, co zrobic. Moj VIN WOLOAHM7562186042
Pozdrawiam
Pawel
ja jezdze juz z uciekajacym plynem drugi rok. Przejechalem okolo 30 tys. km w tym czasie. W tym okresie dolalem w sumie ze 3 - 4 litry plynu. Najwiecej ucieka przy upalach w miescie. Na trasie wydaje sie prawie wogole nie ubywac. Wybieram sie jednak w troche dalsza podroz i stwierdzilem, ze musze sie tym zainteresowac. Wczoraj zrzucilem atrape i mokro jest przy gornym prawym mocowaniu, przy intercoolerze.
Wolalbym to wymienic przed wyjazdem bo takie rzeczy sie mszcza zazwyczaj gdzies w nocy na autostradzie. Nie wiem jednak, ktora chlodnice mam zastosowac.
Moze mi ktos podpowiedziec ? Tak jak juz pisaliscie, tych wiekszych wogole nie moge znalesc. Tych mniejszych jest pelno i ceny sa bardzo rozne. Jezeli mocowania sa takie same, to chyba mozna zalozyc ta mniejsza ? Skoro w Astrze daje rade, to i w ZB da. Nie ciagam zadnych przyczep itp.
Podpowiedzcie, co zrobic. Moj VIN WOLOAHM7562186042
Pozdrawiam
Pawel
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
hatson, na tym rysunku masz prawie wszystkie elementy związane z chłodnicą
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-09/5eb4c477/zb - chłodnica (dt, dtl).jpg.html
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-09/5eb4c477/zb - chłodnica (dt, dtl).jpg.html
Szkoda, ze nie moge osobiscie postawic piwka. Dzieki wielkie. Wychodzi na to, ze mam farta i potrzebuje ta mala chlodnice. Tych 600x371 jest akurat calkiem sporo w necie. Ceny tez przystepne. Czyli jednak wymienie dla swietego spokoju przed wyjazdem.MieHor pisze:hatson, na tym rysunku masz prawie wszystkie elementy związane z chłodnicą
Pozdrawiam
Pawel K.
P.S. W Inter Cars jest Nissens za 660 zl. Na niemieckim Ebayu sa jakies po 140€ ale nie wiem co to za firma.
Mam nadzieje, ze wymiana przejdzie mi w miare sprawnie. Chociaz juz zgubilem jeden koleczek plastikowy od atrapy
Jakim plynem to zalac ? Moze byc rozowe borygo ?
Pozdrawiam.
Do alu tez sie nada, wiec chyba krzywdy nie zrobilem. No ale pusty uklad po wymianie chlodnicy zaleje tym od GM.Marki pisze:Strona producenta http://www.sochaczew.boryszew.com.pl/of ... 43,l1.html
Pawel
Witam
Mi rowniez ubywa plynu.Chodnica jest nowa wymieniona przez poprzedniego własciciela. Dzisiaj zauwazylem lekki wyciek z prawej strony zaraz za chlapaczem, jest tam taki koreczek w podwoziu.
Czy ktos sie orientuje czy tam sa jakies rurki ??
pozdrawiam
Mi rowniez ubywa plynu.Chodnica jest nowa wymieniona przez poprzedniego własciciela. Dzisiaj zauwazylem lekki wyciek z prawej strony zaraz za chlapaczem, jest tam taki koreczek w podwoziu.
Czy ktos sie orientuje czy tam sa jakies rurki ??
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, 19:29 przez tobek5, łącznie zmieniany 1 raz.